Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Olsson

Olsson: Reagera är det mest förbjudna

Jag beundrar Fredrik Bremberg.

Fredrik Bremberg spelar hockey i Djurgården, och jag har inte tänkt så mycket på honom förrän han reagerade när ett par Djurgården(!)-supportrar skrek så grova könsord och andra vulgariteter åt honom och de andra spelarna att hans barn började gråta och ville gå hem.

Detta är Det mest förbjudna. Författaren Kerstin Thorvall skrev 1976 en väldigt bra och uppmärksammad roman som hette "Det mest förbjudna", den handlade om kvinnlig sexualitet och att hata sin mamma.

Det är nya tider: Nu ska man hata spelarna i det lag man håller på, och Det mest förbjudna är om spelaren reagerar.


Jag var en stor beundrare av Olof Palme och när jag såg dokumentärfilmen om honom (det gick en lång version i tv) upptäckte jag hur mycket han präglat mig som människa och varifrån jag fick min grundinställning: Alla människor är lika mycket värda, icke-våld, jämlikhet mellan könen.

Olof Palme sysselsatte sig med de stora politiska frågorna både nationellt och internationellt och jag vet inte hur det kommit sig att människor i Sverige går bananas när man klipper i en tecknad film och att svenska män blir fullständigt rasande när de inte får säga "negerboll" eller skrika "hora" och "fitta" offentligt.

På ett hatnät som inspireras eller sponsras av Stollarna hette det att "nu är det Vi mot Dom", det handlade då om "negerboll"-killarna mot oss "vänstermedier".

Det är Vi mot Dom på idrottsläktarna också.

Ingen annanstans i samhället ropar man "hora"

Det blev en väldig debatt efter Fredrik Brembergs utspel.

Hälften tyckte att det var på tiden att nån sa ifrån, det var personer som ser idrott som en fest och försöker få sina barn intresserade.

Den andra hälften rasade och tyckte att detta, just detta att skrika könsord på fotboll och hockey, är vad allting handlar om.

Viasats ankare Ola Wenström uttryckte det väldigt bra, han skrev så här på Twitter:

"Många är tydligen FÖR ett grovt förolämpande språk på idrottsläktarna. Överraskande att det motsatta ens kan vara en gnutta kontroversiellt."

Ingen annanstans i samhället ropar man "hora" eller "fitta" offentligt.

Ingen... eh, förlåt, men det gör man ju, vissa politiker tycker att det är rätt att kalla en kvinna för "hora".

Jag behöver inte ens tänka på Olof Palme för att inse förflackningen och bristen på intelligens hos den sortens politiker.

En märklig reaktion

Nyårsafton skrev jag en årskrönika i SPORT-Expressen där jag tyckte det var märkligt att första gången som Thomas Edselius, vd för AIK Fotboll, reagerade på nåt som rör hans förening handlade det om krönika där Jan Majlard i Svenska Dagbladet (detta var då tidningen fortfarande hade en sport- redaktion) kände obehag inför derby- stämningen.

Detta har supportrar tolkat som att jag vill förbjuda fotboll, som att jag tror all läktarkultur är våld och att jag sätter likhetstecken mellan supportrar och nazister.

I en bok jag skrev som heter "En pinne i skogen" hävdar jag att man blir dum av att hålla på ett lag.

Jag har ännu inte funnit nån anledning att ändra på det påståendet.

Jag skäms däremot för att jag lagt ned kampen. Jag får mejl och brev från pappor och mammor som har skrämmande berättelser om hur de trakasseras och blir utskällda om de ber en man på en läktare att sluta ropa "fitta" och "hora" inför deras barn.

Jag orkar inte med hatet som krälar likt ormar i dyn på nätet när man tar upp en sån sak.

Jag blir ledsen över bristen på intelligens hos vuxna män som inte kan läsa och förstå en text, som inte begriper vad de gör inför barn och som bemöter en annan åsikt än deras egen med uttryck som "jävla idiot", "hoppas du får ett skitår", "jävla hammarbyare" eller "håll dig borta från AIK:s matcher".

Det är ett val jag själv har gjort.

Utsattes för spott och spe

Jag har inte varit på ett stockholmsderby på tre år eftersom jag känner obehag inför den hatfulla stämningen. Jag såg AIK ta guld, hade en svettig Bojan Djordjic i famnen, satt med en champagnedrickande Niklas Strömstedt och lyckades med nöd och näppe undvika att delta i en conga line som leddes av Dulee Johnson.

Men jag utsattes också för spott och spe, hånades och hotades före matchen, såg slagsmålen på läktarna och bestämde mig för att nu fick det vara.

Det är tråkigt, jag har tyckt om att följa och skriva om AIK, jag lärde känna några spelare och har träffat Mats Rubarth och Daniel Tjernström privat eftersom vi delade ett musikintresse.

AIK spelade attraktiv fotboll i år och jag höll tummarna för framgång i Europa.

Men det kan man ju göra framför tv-n också.VECKANS...

...Top notch

Johan Davidsson

Det är lite udda att en så vänlig hockeyspelare som HV 71:s Johan Davidsson har blivit så bra. Nu har han gjort 660 poäng i elitserie och slutspel,  och det är ett rekord som förmodligen aldrig kommer att bli slaget.


...Tv-man

Lasse Granqvist

Slutar på Radiosporten för att satsa på tv på heltid. Har man inte  alltid försökt locka honom till tv? Minns en förfärlig frågesport som  han ledde. Jag önskar lycka till och kommer att sakna klassiska  radioreferat.


...Äntligen!

Veronika Velez Zuzulova

Slovakiskan Veronika Velez Zuzulova, 28, är en  veteran på den alpina touren, men har aldrig vunnit en världscupseger.  När hon gjorde det vann hon två i rad: Slalom i Semmering och  parallellslalom i München.


... Återupptäckt

Supremes

Glömmer ofta hur bra samlingen "Nicky Siano's The Gallery" är. När 2012 blev 2013 spelade jag Supremes "I'm gonna let my heart do the walking" tio gånger i sträck på brutalt hög volym. Jag älskar denna gammaldags disko.


...Huskille

Jan Gradvall

Jag sällar mig till beundrarna och rekommenderar läsning av Jan Gradvalls stora reportage och intervju med Swedish House Mafia i Café. Bra berättande reportage kan bli det som räddar papperstidningen i framtiden.


INTE ENS NÄRA

Många bilister har slutat använda blinkers. Kan inte förstå varför. 


TILL SIST...


Rädda landet från Erik Almqvist.


Lührs killar Green Bay Packers är sen länge klara för  slutspel i NFL medan mina killar, New Orleans Saints, får börja tänka på  nästa säsong. De har till att börja med kommit överens med coach Sean Payton,  som blev avstängd i år när det visade sig att Saints (snygga helgon...)  hade en poängskala och systematiskt skadade motståndare.

I stället får min vän Linus, som har bott i  Minneapolis och nu bor i Tarrytown norr om New York, uttrycka glädje  över att Minnesota Vikings tog ett wild card till slutspelet när de, mot  alla odds, slog Packers med 37-34. Linus skriver om "Purple Jesus", Adrian Peterson:

"Historien om honom vore inte så anmärkningsvärd om det inte är så  att Adrian P fick sitt knä helt avslitet förra säsongen. Många trodde  det var slutet på hans karriär. Han är fanimej helt otrolig, en tjur  förklädd till fotbollsspelare. Han är precis som   Zlatan, från en annan planet."


Jag gillade Roxette-dokumentären i all sin enkelhet.


En dag sa Carlo Ancelotti att PSG inte skulle värva en enda spelare till, nästa dag fick vi veta att PSG lagt "ett monsterbud" på Theo Walcott.


Parallellslalomen i München i tisdags var rolig att titta på.


Jacob, 10, undrar:

- Vet du vad man kallar en trasig Iphone?

- ????

- Äppelpaj.


Det är härligt att känna igen Halmstads BK igen.


Chelsea-Queens Park Rangers 0-1: Premier League är inte så uppgjord/avgjord som man kan tro ibland.


Att bli utbytt i halvtid två matcher i rad och få sitta på läktaren i en tredje hade kunnat knäcka den störste. Alexander Kacaniklic bet ihop och avgjorde med ett klassmål när Fulham slog Swansea med 2-1. Jag är full av beundran för denne unge man.


Juan Robledos polisonger skrev tydligen ett eget avtal med Öster.


Det är roligt att kriminalinspektör Siobhan Clarke i   Ian Rankins   romaner om John Rebus är en så stor fotbollssupporter att hon till  och med åker på Hibernians bortamatcher i skotska ligan. Rebus själv är  mest intresserad av en öl och en paj i paus.


"Alla" jagar Ängelholms Robin Simovic på precis samma sätt som "alla" jagade Ängelholms Sebastian Andersson i fjol. Det är fortfarande ett mysterium att Sebastian inte fick så  många chanser när han väl valde Kalmar FF. Ibland är steget längre än  man tror från superettan till allsvenskan.


Märkligt att ingen allsvensk klubb rycker i Janne Jönsson.


Är inte alls förvånad över att hettan i Brisbane kom som en överraskning för Sofia Arvidsson.


Kommer ni ihåg vilket jidder och vilken kritik det var mot Tour de  ski när tävlingsformen lanserades? Nu är Tour de ski en institution,  nånting att se fram emot varje vinter.


Glömmer alltid hur mycket jag tycker om Kid Rock.


Kan fortfarande inte höra skidåkaren Alex Harveys namn utan att tänka på The Sensational Alex Harvey Band som ofta var - väldigt sensationellt.


I och för sig gillade jag honom alltid, men det var svårt att se att   Jonas Olsson   skulle bli ett hett byte i Premier League när man stod med honom i omklädningsrummet på IP i Landskrona.


Emma Wikén ska ni hålla ögonen på.


Nu har det gått så långt att vissa - vi kan kalla henne Lolo - har börjat kalla mig "Harlem-Olsson".


Rädda landet från Erik Almqvist.Ur Olsson-arkivet:

10 januari 2000

Pelé och Maradona var storstjärnor, visst, men just David Beckham är typexemplet på exakt hur stora de riktigt stora stjärnorna är i dag.

Det är ju inte bara hans talang, hans inlägg, hans spelintelligens

eller utseende; David Beckham är dessutom gift med Posh Spice från

Spice Girls.