Foto: Helén Rasmusen
 Illustration: Helén Rasmusen
Mats Olsson

Hur fick Kina alla dessa pengar?

Publicerad

NEW YORK. Jag kan förstå att man kan dra stora fotbollsspelare som David Villa till USA.

Men Kina?

Hur fick de så mycket pengar?

När blev det okej med nåt så flärdfullt som fotboll i Kina?

David Villa, 35, är en av de mest framgångsrika värvningarna till den amerikanska fotbollsligan.

Han spelar i New York City FC (NYCFC) och med sin bakgrund i Barcelona och Spaniens landslag är han fortfarande ett namn och dragplåster.

Senast gjorde han två mål när NYCFC slog DC United med 3-0 och läktarna på Yankee Stadium ekade av ”Villa! Villa!”

Upphör aldrig att fascineras av hur kapitalismen fungerar.

Man drar inte i gång en fotbollsliga i USA för att det funnits ett uppdämt behov av vår europeiska fotboll, det har tvärtom varit ett veritabelt helvete att under många, många år ha försökt med både det ena och det andra utan att lyckas.

Man drar i gång en liga med förhoppning om att tjäna grova pengar. Vår typ av fotboll är ju populär i Europa, Sydamerika och Afrika så varför inte i USA?

Bara i förrgår marscherade de i likadana uniformer

Problemen förr har varit att de stjärnor som värvats hit har sett det som ett sätt att tjäna enkla pengar på ålderns höst, utan att behöva anstränga sig.

Att kapitalismen fungerar i USA är en sak.

Men hur blev Kina ett kapitalistiskt land?

Det känns som bara i förrgår när kineser marscherade i likadana uniformer för ingen skulle utmärka sig eller var förmer än den andre. Det känns som bara för en vecka sen när Mao Zedong (fast då hette han Mao Tse-tung) satt på väggarna hos varje vänstersvensk som med vördnad kallade honom ”Ordförande Mao”. Själv hade jag ingen längtan efter att flytta till Kina.

Det fanns svenska pionjärer som tidigt åkte till Kina. Jag tänker på Jens Fjellström, som spelade i Dalian Wanda åren 1997-98 och Bob Houghton (nästan svensk) som både tränade klubblag och Kinas herrlandslag.

Sven-Göran Eriksson drog in en hel del stålar i Shanghai SIPG och Shenzhen FC, men det är inget emot de summor som kinesiska klubbar nu bara snyter ur sig för att skaffa fotbollsspelare.

”Svennis” före detta klubb la 540 miljoner kronor vardera på att värva brassarna Hulk från Zenit S:t Petersburg och Oscar från Chelsea. Laget tränas nu av André Villas-Boas, också Chelsea, som lovat klubbägarna antingen en ligaseger eller den asiatiska motsvarigheten till Champions League.

Ingen ont om Jens Fjellström, men det är annan nivå nu.

Dansken Mads Davidsen är en av tränarna i Shanghai och säger så här i en intervju i New York Times:

- Hulk och Oscar är här för att höja kvaliteten på spelet, men också för att lyfta de inhemska spelarna och visa vad som krävs för att lyckas på hög nivå.

Jag har inte sett så mycket kinesisk klubbfotboll (ingen alls, faktiskt), men den amerikanska ligan blir allt bättre.

Spelare som David Villa – och den mästerlige Andrea Pirlo – är här av samma anledningar som Hulk och Oscar är i Shanghai: De tjänar bra med pengar och lyfter den inhemska fotbollen.

Tempot är inte precis som Leicesters press mot Sevilla i tisdags och Andrea Pirlo kan promenera ganska behagligt och sprida sina läckra passningar medan Villa fortfarande är knivskarp och obönhörlig framför mål.

Men försvaret i NYCFD är fortfarande virrigt.

Tränaren Patrick Vieira har inget hår, men hade han haft hade han slitit av det.

Skulle Zlatan Ibrahimovic passa här?

Ja, det är klart.

Jag trodde faktiskt att han var på väg hit när han i stället bestämde sig för Manchester United.

En ny marknad för Zlatan att besegra

Enligt uppgift var hans agent, Mino Raiola, i Los Angeles för att prata med LA Galaxy och ”när Raiola rör sig, händer det saker”, det är ett känt, gammal djungelordspråk.

Tränaren José Mourinho vill ha kvar Ibrahimovic i Manchester och det kan vem som helst begripa, Zlatan har hittills varit fantastisk. United har dessutom större ekonomiska muskler än vad Galaxy har, men Galaxy, Los Angeles, Kalifornien och USA kan erbjuda så mycket mer än bara dollarsedlar, fråga David Beckham.

Zlatans varumärke är stort i Europa, i USA finns ytterligare en marknad att invadera och besegra.

Rent spontant tror jag att han stannar en säsong till i England, kommer han till New York eller Los Angeles som 37-åring kan han fortfarande dominera ett lag och vara föredöme för inhemska spelare.

Sen vet man inte hur allting blir med politiken, Donald Trump, Ryssland, Kina och världen. Det kan ju mycket väl bli så att Kinas ekonomiska muskler blir störst.

Fråga Jan-Ove Waldner.

Kina är ett stort land med en stor marknad, men jag vet inte om Waldner verkligen lyckades casha in.


VECKANS...

 

…DET SKA BÖJAS I TID

Maja Nyhlén Persson

Damkronornas förbundskapten, Leif Boork, har aldrig följt den mest givna vägen och det är både typiskt och berömvärt att han tog ut Maja Nylén Persson inför VM. Maja är 16 år och en häpnadsväckande talang. Trots sin ungdom har hon redan spelat 93 matcher för Leksand.

 

…TIMME UT OCH TIMME IN

Samuel Ward

Den svenske målvakten Samuel Ward stod alla elva perioderna, åtta och en halv timme, när världens längsta hockeymatch avgjordes i Norge. Wards Sparta Sarpsborg förlorade med 2-1 mot Storhamar. Nånstans vet jag inte om detta är häftigt eller total galenskap.

 

…TROR NÄR JAG SER DET

Floyd Mayweather jr

Tungviktaren Floyd Mayweather jr, 40, är bra på att trumma upp mediernas intresse och säger nu att han gör comeback för att möta MMA-fightern Conor McGregor, 28, i juni. Visst, helt klart ett spännande spektakel – gammelboxning mot MMA – men lik förbannat ett spektakel.

 

…ÄNTLIGEN, MEN FÖRSENT

Marta

När världens bästa kvinnliga fotbollsspelare äntligen blir svensk medborgare är det försent för att hon ska göra intryck i svenska landslaget. Jag minns ett tidigt Patrick Ekwall-inslag i TV4 där Marta förundrades över snö, men hon vande sig snabbt vid oss och har känts ”svensk” i många år.

 

…VILA I FRID

Bobo Karlsson

Jag tror vi träffades med Jacob Dahlin på ett hustak i New York första gången. Sen blev Bobo Karlsson och jag vänner. Jag hyrde hans lägenhet, hängde med på mer eller mindre skumma krogäventyr och delade en bultande kärlek till New York. Bobo dog för två veckor sen. Han är djupt saknad.

Inte ens nära

Att jag inte begriper March Madness-cirkusen. Hela stan är engagerad i college-basket, men jag vet inte vilka lag/skolor som är bäst och kan inte hålla reda på dem.

 

TILL SIST...

 

Bobo Karlsson (se nedan till vänster) ska ha tack för mycket, men kanske mest för att han alltid visste vad jag gillade och pekade ut riktningen till krogar som PA&Co i Stockholm och Great Jones Cafe i New York.

Bill Judkins har varit Jones själ och hjärta i 26 år, men i en ogenomtänkt och plötslig manöver bestämde sig ägaren Jim Moffett för att själv ta över driften, tillsammans med kocken Mark Hitzges, och gjorde sig av med Bill för en vecka sen.

Jones framtid är därmed osäker och oklar.

Moffett har aldrig drivit krogen förut och risken finns att det blir nåt helt annat av Jones än det vardagsrum jag haft i många år, där jag fått så många vänner, diskuterat musik och ätit och druckit fantastiskt gott.

Capacity Now med bärlik: Pekka Lindmark, målvaktskung=Pablo Escobar, narkotikakung.

Jag hoppas det går bra för Özcan Melkemichel i Djurgården.

New Yorks gula taxibilar är på väg att försvinna. Så kallade yellow cabs har varit en symbol för New York i fler år än nån kan minnas, men nu förändrar internetbaserade taxiföretag som Uber och Lyft marknaden och är på väg att helt konkurrera ut de gula bilarna. Man kan aldrig hejda utvecklingen och när jag åkte en gul taxi förra helgen kändes det som flera år sen senast.

Man säger att mirakel inte finns, men efter Barcelonas vändning mot PSG för nån vecka sen vete fan.

Jag hoppas det går bra för Pelle Olsson i AFC United.

”Att vara eller inte vara”, sa Craig Shakespeare när han blev tränare för Leicester. Spelarna valde att vara.

”Homeland” är fortfarande sanslöst spännande.

Jag hoppas det går bra för Halmstads BK.

Före detta hustrun heter Anitha, nya flickvännen Sandhra. Calle Schulman verkar gilla kvinnor med ett extra h.

Häpnar fortfarande över att det oftast bara blir tre rader i New York Times när New York Rangers har spelat borta.

Jag hoppas det går bra för Olof Mellberg och Brommapojkarna.

Stort hullaballoo om att The Muirfield Golf Club i Skottland nu tillåter kvinnor som medlemmar. Men det är ju också fan att det skulle behövas ett hot om att inte få arrangera British Open för att gubbarna skulle ta steget in i 2017.

Man kan ju tycka att presidenten i USA borde ha annat att göra än att tweeta om Snoop Dogg.

Jag hoppas det går bra för Salif Camara Jönsson och Trelleborgs FF.

Visste inte att Franz Brorsson, mittback i Malmö FF, har en lillebror, Freddie Brorsson, som är anfallare i Trelleborg. Båda är söner till Trelleborgs legendariske högerback, Jonas Brorsson, honom glömmer man aldrig.

Monaco spelade tidvis alldeles briljant fotboll i onsdags.

Tufft och beundransvärt av USA:s damlandslag i hockey att bojkotta hemma-VM om inte förhandlingarna med förbundet ”går åt rätt håll”. Spelarna har tröttnat på att behandlas som andra klassens idrottare, och då behöver man inte ens jämföra med männen.

Jag är inte förvånad över att Olivia Schoug inte fick delta i ”Ekwall show” som görs för Leo Vegas. I svensk fotboll finns nämligen bara ett spelföretag eftersom det sponsrar verksamheten. Men spelarna ska inte behöva bli livegna för det.

Förutom sitt målsinne är Leicesters Jamie Vardy en retsticka av både klassiska och oändliga mått.

Pep Guardiola hade nog inte tänkt sig säsongen så här.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag