Foto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Mats Olsson

Henke är en joker

Publicerad
Uppdaterad
Vi satt i den trånga lilla källarlokalen på Park i Stockholm.
En förbundskapten gick.
En annan kom.
Så var det inte mer med det.
Det var rått och kallt, och det hade börjat blåsa om höstlöven.
Det var en helt vanlig dag i fotbolls-Sverige.
Eller inte, faktiskt inte alls: det är inte varje dag vi byter förbundskapten, det är tolv år sen sist.
Lars Lagerbäck avgick igår.
Det var inte speciellt överraskande, det var väldigt väntat.
Men han lindade in sitt - och Lars-Åkes och Roland Anderssons - beslut i att han avgår efter VM (om vi går dit), att han avgår efter ett play-off (om vi nu tar oss dit) eller att han avgår efter Albanien-matchen på onsdag (om Portugal slår Malta, vilket Portugal förmodligen gör).
Det finns ingen dramatik i detta.

Skulle ha avgått efter VM 2006

Om ni läst mig vet ni också att jag blev förvånad över att Lars Lagerbäck valde att driva landslaget vidare när Tommy Söderberg slutade efter EM 2004.
Ni vet att jag tyckte han skulle avgå efter VM 2006.
Jag var hungrig efter större framgångar och ville se en högre målsättning än att bara "gå vidare från gruppen". Jag var beredd att missa ett mästerskap för att nån ny systematiskt skulle bygga upp ett nytt lag och ett nytt spel.
Men Lars-Åke var inte alls lockad av detta.
Lars-Åke var meganöjd med att plocka in de millar man får för att kvalificera sig till VM.
Framför allt tyckte jag Lagerbäck skulle avgå efter EM 2008.
Tecknen hade funnits i många år: vi blev mer och mer förutsebara, gjorde färre och färre mål och även om vi "skapade många chanser" ledde de sällan eller aldrig till nåt.
Det blir några långa och svåra år nu.
Vi har ett glapp stort som Grand Canyon mellan de äldre och de unga spelarna - det är till exempel sjutton år mellan Henrik Larsson och Rasmus Elm. Det är naturligtvis en ytterlighet, men det är också ett faktum att det finns ett stort vakuum mellan de yngsta och de äldsta, ett tomrum lika stort som det Lars Lagerbäck fortfarande känner efter förlusten mot Danmark i lördags.

Imponerar och intresserar

Kanelbullarna var varma och läckra, och som vi satt i den trånga lilla lokalen på Park blev jag mer och mer intresserad och imponerad av - Henrik Larsson.
Kalla mig idiot, men:
Jag såg en ny förbundskapten.
Han heter Henrik Larsson.

Fotbollförbundet har ett sen länge inplanerat styrelsemöte på torsdag. Där börjar processen med att hitta en ny förbundskapten.
Det är så länge sen vi gick igenom en sån process att generalsekreteraren Sune Hellströmer igår sa att han inte riktigt mindes hur det var förra gången.
Den gången visste "alla" att det skulle bli Söderberg-Lagerbäck.
Den här gången säger alla jag pratar med Erik Hamrén, så då blir det säkert så.
Men trots höstrusket i ett grådränkt Stockholm blev jag uppspelt som en yrhätta och mer och mer kär i min idé... Henrik Larsson.

Världens åttonde underverk

Lars Lagerbäck hatar när man tolkar (var själv nära att göra det igår, men la snabbt till: "Ja, jag ska ju inte tolka"), men ibland är det lätt eller roligt att vara tolk.
Lagerbäck hyllade Henrik Larsson som om han var världens åttonde underverk.
Henrik Larsson sa för första gången, som jag hört i alla fall, klart och tydligt att han verkligen vill bli tränare efter spelarkarriären.
En förbundskapten ska kunna ta media, och vi var igår långt från den frustande Henrik Larsson-hästläppen i Portugal, han var charmig, rolig, talför och - ärlig.
När frågorna studsade fram och tillbaka var det nån som sa:
- Om du får frågan om att bli förbunds- kapten, då?
- Ingen aning, sa Henrik Larsson.
Han kunde sagt "aldrig i livet", han kunde sagt "tja, kanske nån gång, men först vill jag känna mig för" - men han sa: "Ingen aning!".

Magkänsla som blev allt mer kittlande

Det är svårt att chefa över personer som man nyss varit kompis med, men: det är alltså sjutton år mellan Henke och en Rasmus Elm, och Henrik Larsson åtnjuter tillräckligt stor respekt för att folk ska lyssna på honom. Han sa i går:
- Jag har varit med några år, jag har lärt mig en del saker, jag har en klar spelidé och jag tänker spela efter den idén.
Jag kom att tänka på vad Zlatan har sagt om en ny förbundskapten: det är viktigt att han har varit med, att han vet, att han förstår en superstjärnas situation.
Henrik Larsson spelade i Celtic i hundra år.
Henrik Larsson har spelat i både Barcelona och Manchester United, han vann till och med Champions League med Barcelona.
Gammalt Helsingborg-ordspråk: "När Henke pratar lyssnar fot(bolls)folket".
Jag har inga fler - eller ens några - belägg för de här tankarna.
Det var bara en magkänsla som blev alltmer kittlande ju längre vi satt i det lilla rummet i källaren på Park.
Henrik Larsson tillsammans med...tja, Jörgen Lennartsson, eller nån. Fråga honom, Lars-Åke!
DISKUTERA HÄR!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag