Mats Olsson

Ett äventyr att se David Luiz spela

Publicerad

NEW YORK. Det här är en hyllning till David Luiz.

Eller vad man ska säga.

Han är svår att få grepp om.

I dag spelar David Luiz mot Zlatan Ibrahimovic när Manchester United tar emot Chelsea på Old Trafford.

De känner varandra väl. David Luiz och Den Långe var lagkamrater i PSG.

Det kan gå hursomhelst. Det brukar göra det när Luiz spelar. Eller brukade, Luiz har vuxit till sig.

Har man en gång sett David Luiz glömmer man honom inte.

Håret.

Det yviga håret.

Men inte bara det: Spelstilen är lika yvig som håret.

När PSG köpte David Luiz från Chelsea betalade man, enligt uppgift, 500 miljoner kronor för honom.

Det var rekord för en försvarsspelare. Det var också mer eller mindre otroligt.

 

Blandning av briljanta insatser och katatrofala misstag

David Luiz är ingen traditionell försvarsspelare. Han har visserligen spelat mittback – eller defensiv mittfältare – hela sin karriär, men det har gått upp och det har gått ned, fullständigt briljanta insatser har blandats med katastrofala misstag där det verkar som om Luiz dels tappat koncentrationen, men också sett ut att ha glömt vad spelet fotboll egentligen går ut på.

Den stora övergångssumman såg ut att bli ett olöst mysterium ungefär som Bermuda-triangeln eller hur Ed Sheeran kan vara så populär.

Och missförstå mig rätt: Jag gillar David Luiz.

På samma sätt som det alltid var ett äventyr att se Eric Cantona spela fotboll – eller i dag Luis Suarez eller Diego Costa – visste man aldrig vad som skulle hända, däremot att vad som helst kunde hända.

I Cantonas fall handlade det mest om hjärnsläpp som fick domarna att blanda och ge ur kortleken.

 

Huvudroll i Chelsea

Vad gäller Luiz har jag mest suttit och tyckt synd om honom, varit rädd för att han skulle göra bort sig.

Jag kan fortfarande se honom avdribblad, ledsen, uppgiven och förvirrad när Tyskland körde över Brasilien i semifinalen i VM 2014 med 7-1. Det var ingen vacker syn.

Jag blev förvånad när Chelsea köpte tillbaka honom från PSG inför den här säsongen, visserligen bara för halva priset de sålde honom för, men ändå.

Om det var en chansning eller inte är oklart, men det går inte upp eller ned längre, David Luiz håller ihop Chelseas försvar mitt i en trebackslinje med Gary Cahill och Cesar Azpilicueta på sidorna och han är den som har huvudrollen.

Detta har gett honom större frihet och Luiz har varit magnifik så här långt.

 

En frispark i Zlatan-klass

När jag såg Bournemouth-Chelsea, 1-3, förra veckan tänkte jag på John Terry, den gamle flåbusen i Chelseas försvar, och i samma ögonblick visade kameran Terry på avbytarbänken. Han såg inte glad ut. Han var i många år Chelseas ansikte och symbol, men nu är hans dagar i klubben räknade, fast… jag gillade honom också, men på ett annat sätt. Äh, jag gillar alla utom Leo Messi.

Luiz tackar Chelseas nye tränare Antonio Conte för den här säsongens framgångar. Det är ingen hemlighet att Conte inte hade David Luiz som förstaval inför säsongen, men när han nu hade honom i truppen var det lika bra att utnyttja honom på bästa sätt.

David Luiz blommar i trebackslinjen och Chelsea är på väg mot ligatiteln.

Borta är de enkla, ibland löjligt enkla, misstagen och Luiz är dessutom målfarlig: Hans frispark mot Liverpool, 1-1, tidigare i år höll faktiskt Zlatan-klass.

Fotbollen skapar sina egna dramer.

Lät döpa sig i Maxwells pool i Paris

När Chelsea i dag möter Manchester United på Old Trafford ställs David Luiz mot Zlatan Ibrahimovic medan José Mourinho, som fick sparken från Chelsea, är tränare för United.

Mourinho vill visa att Chelsea gjorde fel, men han har inte direkt lyckats i Manchester United och frågan är om det har med spelarmaterialet att göra, eller om Mourinhos glans har falnat, han var ju trots allt fotbollens speciellt utvalde en gång.

Däremot har Zlatan lyckats i Manchester United.

Nu återstår det att se vem som lärde känna vem bäst under åren i PSG, Zlatan eller Luiz. Det ska bli spännande.

Lagen möttes i kvartsfinalen i FA-cupen tidigare i år. Då vann Chelsea med 1-0 efter mål av N’Golo Kanté. Ander Herrera blev utvisad för United och Zlatan spelade inte eftersom han var avstängd.

David Luiz är djupt religiös och det gick ett rykte om att han fortfarande, 29 år gammal, var oskuld.

Luiz har dementerat detta.

- Jag har haft många flickvänner, har han sagt i intervjuer.

Däremot lät han döpa sig i lagkamraten Maxwells pool i Paris när han spelade i PSG.

Vem som döpte honom är oklart, men där skulle man ha varit med.

Eller också inte. Dop är inte min grej.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag