Illustration: Helén Rasmusen
Illustration: Helén Rasmusen
Mats Olsson

Armstrongs skuld är ointressant

Publicerad

NEW YORK. Just nu är frågan om Lance Armstrongs skuld ointressant.

Det är klart att han hade dopat sig. Det visste vi.

Betydligt intressantare är vad man ska göra med en Lance Armstrong.

Lance Armstrong är förmodligen avstängd från all yrkesverksamhet och/eller idrott resten av sitt liv.

Det kan vara detsamma som en dödsdom.

Idrotten använder sig på så sätt av grymmare straff än resten av samhället.

Jag blir lika förbannad som vem som helst över idrottsmän och -kvinnor som dopar sig. Men det finns värre brott.

Jag är dessutom så human av naturen att jag tycker att alla människor ska få en andra chans, jag tror mer på anpassning tillbaka till samhället än på straff för de flesta brottslingar.

Signaturen "Jenny M" frågade på Expressens insändarsida i fredags varför vi valde att publicera en artikel om Bobbys styvpappa, en man som var med om att tortera och döda en tioårig pojke.

Alla tycker att brottet var vidrigt, men nyhetschef Lars Näslund svarade "Jenny M" att artikeln i stort handlade om vad man ska göra med grova brottslingar, om de ska infogas i samhället efter vård eller om de för evigt ska leva som fredlösa.

En helt annan sak: Jag tycker de organiserade grupp våldtäkterna av unga kvinnor i Indien är mer upprörande än en cyklist som dopat sig.

Jag är också förvånad och upprörd över hur få protester vi visade när en ung kvinna vid namn Rizana Nafeek halshöggs med ett svärd på det som vidrigt nog kallas Chop Chop-torget i Riyadh i Saudiarabien.

Det känns som om hela den svenska politiska och mediala eliten stod upp som en man och kvinna och fördömde assisterande förbundskaptenen Roland Andersson när han sa att saudiarabiska kvinnor kunde se fotboll på tv.

Det var alltså "värre" än att Sverige gör affärer med ett land där man halshugger brottslingar. Om nu Rizana Nafeek verkligen var skyldig. Det får vi aldrig veta. Det är den andra sidan av dödsstraffmyntet.

Kände sig lurad av alla som dopat sig

När Nicole Cooke, som snuvade Emma Johansson på guld i Peking, berättade att hon skulle lägga av som cyklist sa hon också att hon kände sig lurad av alla inom sporten som dopat sig och hon nämnde Lance Armstrong vid namn.

Men doping är inte det enda brott som drabbar oskyldiga.

Fråga en som misshandlats på öppen gata en fyllenatt i Stockholm, en som fått hjärnskador och tvingas äta mat med sugrör eftersom käken blivit avslagen.

Fråga en som blivit överkörd av en rattfyllerist.

Fråga en som lurats på alla sina pengar av en bedragare.

Fråga en pensionär som blivit nedslagen för att nån ville ta hennes handväska.

I alla de fallen väljer vi att försöka återanpassa brottslingen till samhället.

Men idrottsdoping går utanpå allt annat.

Ville se en ursäkt

Helén Rasmusen påstod att hon gnisslade tänder av ilska när jag ville ha Lance Armstrong som teckning i dag, hon sa att hon "hatar honom". Och jag hade animerade diskussioner med Juborg på bussfärderna under OS i London om brott och straff och vad som var värre än nåt annat.

Men kanske är jag så primitiv att jag ville se Lance Armstrong krypa och be om ursäkt hos Oprah Winfrey i torsdags kväll.

Det gjorde han inte.

Han sa de rätta orden men allting lät som läpparnas bekännelse.

Och jag kan inte se att Oprah Winfrey stod för en imponerande journalistisk insats.

Jag tror att allting är bluff och båg.

Winfrey jublade över intervjun

Lance Armstrong valde att prata ut hos Oprah Winfrey eftersom han visste att det knappast skulle handla om skjutjärn eller ens boxhandskar.

Oprah Winfrey jublade eftersom en intervju med Armstrong skulle skapa intresse för hennes nystartade tv-bolag OWN, Oprah Winfrey Network. OWN har hittills varit ett hejdundrande fiasko.

Om du kliar min rygg så kliar jag din, typ.

När Lance Armstrong i dag hatas i idrottsvärlden beror det givetvis på att hans story är otrolig, hur han kom tillbaka efter cancerbesked och startade en välgörenhet som blev till en mångmiljonverksamhet där cancerpatienter fick hjälp.

Han gjorde dessutom en Carl Lewis.

Under hela Carl Lewis karriär tisslades och tasslades det om doping, men ingen kunde anklaga eller sätta fast honom, mycket beroende på att han aggressivt uttalade sig mot doping och dopare.

Vi satt alla där och sa: "Han kan ju inte dopa sig om han går ut så hårt mot doping."

Men man kan allting om man vågar. Det är bara att se på Lance Armstrong som fick rätt när han stämde tidningar och privatpersoner som anklagat honom för doping.

Jag bryr mig alltså inte, men är väldigt nyfiken på hur Lance Armstrong och Sheryl Crow blev ihop.

 

VECKANS...


... FICK NOG

Dwyane Wade

Miami Heat-stjärnan Dwyane Wade tröttnade på en man i publiken och fick honom utslängd. Wade har hört en del trash talk genom åren, men fick nog av mannens ordval. Klipp finns på probasketballtalk.nbcsports.com.

 

... AGENT

Dogge Doggelito

"Var det så här lätt är det lika bra att söka agentlicens", sa Dogge Doggelito, från de en gång så mäktiga Latin Kings, när han fixade Luis Solignac till Djurgården. Tänk om Dogge blir en ny Mino Raiola, vad häftigt!

 

... REGISSÖR

Kathryn Bigelow

Brukar säga att jag har sett allt som Roman Polanski, Clint Eastwood och Woody Allen har gjort. Men... har också sett allt som Kathryn Bigelow har gjort. "Zero dark thirty" är mäktig, med Fares Fares i stor roll.

 

... SNABBIS

Corey Stokes

Hann spela två matcher för LF Basket innan han åkte hem till USA igen. "Familjeskäl" är den officiella förklaringen. Men jag undrar om Corey Stokes hade minsta aning om hur jävla kallt det kan vara i Luleå så här års.

 

... NEW YORK-GUIDE

Daniel Svanberg

När jag upptäckte att Daniel Svanberg såg till att hamna på samma bild som skådespelerskan Lucy Liu på det koreanska haket DoSirak på 30 E 13:e gatan insåg jag att "Ett annat New York" är en guidebok i min smak

 

... INTE ENS NÄRA

Magnus "Jycken" Cedenblads karriär är i fara sen han fått diagnosen grå starr.

 

TILL SIST...

I kväll blir finallagen i Super Bowl klara. Tips (som ni vet är jag en usel tippare): New England Patriots möter San Francisco 49ers i New Orleans den 3 februari.

Gillar Patriots linebacker Rob Ninkovich och 49ers quarterback Colin Kaepernick, trots att han kysser sina tatueringar för att fira.

Atlanta Falcons firade (den överraskande) segern mot Seattle Seahawks som om de hade vunnit Super Bowl, och lag som själva känner att de spelat över sin förmåga kan sälla upprepa prestationen.

Bärlika: Daniel Day-Lewis=Morrissey.

Tv-serien om sportagenter som jag sökte efter i söndags hette "Arli$$". Finns att se på Youtube.

I en helt annan del av världen:

Jonstorps IF har gjort klar med ny tränarduo inför den kommande säsongen i division 7 nordvästra Skåne. Patric Nilsson, 40, och Magnus Forssberg, 46, tar hand om seniorerna. Patrick och Magnus har tidigare spelat i A-laget samt tränat klubbens olika ungdomslag.

Det stora problemet handlar om att få vettiga tider på kommunens konstgräsplaner i Lerberget. Nu tränar herrlaget samtidigt med damlaget på fredagskvällar och söndagsmorgnar.

Heja, liksom.

Jag håller verkligen tummarna för John Guidetti.

Om vi håller oss kvar i nordvästra Skåne: Jag tror inte att Janne Karlsson kan rädda Rögle i elitserien, eller om det ens är värt det. Det är lika bra att ställa in sig på kvalserien.

Ska bli spännande att följa samarbetet mellan Brages två nyförvärv, tränaren Conny Karlsson och den evige lymmeln Dulee Johnson. Borlänge är härmed varnat.

Får inte ni också känslan av att hockey, även på NHL-nivå, är en sport där man drar ihop några killar en vecka och kör i gång?

Gillar absolut hur Pia Sundhage har kommit in med nya, fräsiga idéer, men allt är inte nytt. Redan när jag gick i gymnasiet fick skolans tjejlag i volleyboll möta min klass för att få tufft motstånd. Minns jag rätt spöade de skiten ur oss.

"PV" mejlar angående NHL:s spelplan: "Orkar ens de mest inbitna fansen med så många matcher på så kort tid? Finns risk för en variant på Winston Churchill : "Aldrig har så många spelat så ofta för så få (åskådare)'".

Man måste verkligen beundra Johanna Larsson som år efter år åker till Australien trots att där är varmt och jobbigt och att spelarna hon får möta är jättebra.

"Filosofen" heter "Der Philosoph" på tyska.

På tal om att göra en Lance Armstrong: Den stora storyn här har de senaste veckorna handlat om Manti T'eo, linebacker i Notre Dame. Han berättade tårdrypande historier om sin flickvän som överlevde en svår bilolycka men dog i cancer. Bara ett fel med storyn: Flickan fanns inte. Och när han visade bilder på en "Lennay Kekua" visade hon sig vara Diane O'Meara från Kalifornien som aldrig hört talas om T'eo. Hon hade däremot gått i samma klass som T'eos kompis Ronaiah Tuiasosopo. Tänk vad folk gör för att hamna i mediernas centrum.

Patrik Forsberg!

Tala om att Scarlett Johansson sågas för sin insats i "Cat on a hot tin roof" på Broadway.

Varje gång jag ser en bild på New York Yankees Derek Jeter kan jag inte fatta att jag faktiskt hälsade på honom på en krog på Riddargatan i Stockholm.

Maja Ivarssons version av Olle Ljungströms "Norrländska präriens gudinna" är charmigt oemotståndlig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag