Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Olsson

Olsson: Alla älskar fotboll på sitt sätt

GÖTEBORG. Ockelbo-Danne svek och vår planering sprack.

VECKANS...

... BÅSTADKÄNDIS

Serena Williams
Svensk tennis är i en dödsdal, och jag är inte så säker på hur en stor internationell stjärna som Serena Williams ser på Swedish Open i Båstad. Men helt klart ger hon Båstad väldigt mycket PR och glamour när hon kommer.

... FRAMTIDSHOPP

Irene Ekelund
Irene Ekelund, 16, är inte bara veckans framtidshopp, hon är ett framtidshopp året runt. Hon kan bli en av våra största på både 100 och 200 meter. Jag har dessutom i sommar lärt mig att hon uttalar sitt förnamn "Ajrini".

... AVBYTARE

Nadia Nadim
Ju mer jag tänker på danskornas sätt att spela fotboll desto mer imponerad och förtjust blir jag. Man hade talat mycket om Pernille Harder i förväg, men Nadia Nadim var så bra att hon nästan fick Danmark att slå Sverige.

... RIBBHÖJARE

Nina Wennerström
Med tanke på hur det är med svensk tennis jobbar turneringschefen på Swedish Open, Nina Wennerström, i motvind. Men jag gillar hennes inställning, att hon ständigt vill höja ribban och ta hit världens bästa spelare.

... FRANSYSKA

Mélanie Laurent
Blev förvånad över att "Now you see me" fick så pass bra recensioner i Sverige. Det är verkligen en bagatellartad film, men det är alltid roligt att se att Mélanie Laurent fortsätter få stora roller i Hollywood-filmer.

 

Inte ens nära

Hat, hån och hot.

 

Eftersom Helén Rasmusen är ute och skjuter 18-hålsbollar på sin semester fick vi improvisera söndagsteckningarna under fotbolls-EM i förväg.

Jag såg att Ockelbo-Danne skulle på matchen mellan Sverige och Danmark i onsdags och förutsatte att han skulle inviga hela turneringen, klippa ett band, symbolsparka på en boll, släppas ned i fallskärm, kliva ut ur en helikopter i mittcirkeln eller kanske komma i en sån där enmansraket som vilken Kenny Starfighter som helst.

Ockelbo-Danne höll en låg profil på hedersläktaren med bland andra Motorprinsen.

Men eftersom Helén har som ambition att teckna hela kungahuset, så... ja, det är som det är.

Och hade jag inte jobbat med en före detta sportchef på Expressen som heter Svante Stockselius hade jag trott att Ockelbo var påhittat.

Svante kom från ett Ockelbo som rev upp svensk basket några säsonger, och minns jag rätt var det familjen Stockselius som låg bakom basketundret i Gästrikland.

Sen blev Svante Stockselius schlagergeneral. Vem hade kunnat ana det?

Blev riksbekant genom en fox

Ockelbo låter annars som Ubbaboda, som nåt som inte finns.

Men Martin Kroon, en annan sportchef på Expressen, är från Ubbaboda.

Orten blev riksbekant när en engelsk utvikningsflicka som heter Samantha Fox uppträdde på ett etablissemang som hette Junesco Rock Palace och nitade en kille i publiken. Hon sjöng - eller "sjöng" - låten "Touch me", den unge mannen försökte ta henne på brösten och fick en smäll.

Enligt obekräftade uppgifter var det inte Martin Kroon.

Men det sägs att det var han som ringde Expressen och tipsade om det som hade hänt.

Martin blev så småningom chefredaktör på Kvällsposten.

Jag får nu höra att Martin Kroon inte alls är från Ubbaboda, det var bara nåt som nuvarande sportchefen, Daniel Berglund, hittade på. Martin är en äkta snapphane från Lönsboda.

Berglund är en före detta käppakrigare från Karlskoga.

Man vet ingenting längre.

Man kan aldrig hejda utvecklingen

Jo, jag vet att Offsides chefredaktör Anders Bengtsson, sin vana trogen, kommer att vigla upp styrkorna på Twitter när jag skriver att jag njuter av den behagliga fotbollsstämningen i Göteborg.

Men jag säger som Pia Sundhage:

– Det skiter jag i.

Det är inte bara en supportergrupp som har rätt att kalla sig äkta.

De män, kvinnor och barn som har tagit sig till Göteborg för att gå på fotboll de här dagarna har lika stor rätt att kalla sig supportrar som nån annan.

Alla älskar fotboll på sitt sätt.

Eller också inte.

På tal om Twitter var jag snabb med att lägga ned dvd-butiken Movieline på Packhusplatsen. Den såg helt död ut när jag var där, men hade inte hunnit öppna för dagen. Movieline finns och ska starta filmklubb och fik, precis som Bengans skivor.

Jag säger inte att det ena är rätt eller fel - man kan aldrig hejda utvecklingen - men varje dag som butiker likt Movieline, Bengans, Pet Sounds i Stockholm och Folk & Rock i Malmö finns är bra dagar.

Och jag vet förresten inte om utvecklingen går framåt.

Rikard Uddenberg gjorde en briljant liten cortado på Bengans fik, på Stigbergstorget, och vi enades om att det trots allt är lite udda att en ny, ung generation köper vinylskivor igen.

Har ett par tusen vinyl-LP där hemma

Så himla ung är den inte heller, slår det mig.

Många av mina vänner i New York, som Eirik Mosveen på Verdens Gang och fotografen Tomas Nilsson, har nästan helt gått över till vinyl - igen.

Själv har jag ett par tusen vinyl-LP men ingen skivspelare.

Danmarks landslag har däremot en man som instruerar uppvärmarna hur man jobbar fram och tillbaka längs sidlinjen.

Jag har aldrig sett detta förr.

Tre spelare i taget och han sprang framför dem, sprang bakom dem, gjorde hoppsa-steg, sprang sidledes och baklänges och verkade ta sin uppgift på väldigt stort allvar.

Men jag menar: Hur svårt kan det vara att värma upp?

Fotograf Nils Petter Nilsson fick inte gå ut för att ta en bild när det svenska landslaget anlände till Gamla Ullevi och skulle gå ut ur bussen, med motiveringen att "spelarna vill vara i fred".

Men vill man vara i fred ska man inte spela EM, då ska man stanna hemma och bygga en trädgårdstomte.

Hela Västra Hamngatan är uppgrävd och jag försökte tillsammans med Hans Eskilsson (det är en lång historia, vi känner samma kvinna) lista ut hur man kommer till och från hotellet.

Det ska dras nya spårvagnsspår.

Det blir ännu fler spårvagnar.

De älskar verkligen sina spårvagnar i Göteborg.

Själv blev jag en gång nästan överkörd av en spårvagn som hette "Bebben". Men det var längesen.

TILL SIST...

■■Jonstorp leder division 7 Skåne nordvästra före Väsby, Kvidinge och Hasslarp inför hösten.

Före sommaruppehållet slog Jonstorp Torekov med 4-2 hemma på Kullaparken och Pontus Berg Nilsson 2, Max Arvidsson och Anton Söderlind gjorde målen. Efter tio segrar och en förlust är Jonstorp fem poäng före Väsby.

Första match i höst är borta mot Botan FF i Helsingborg den 4 augusti klockan 15.

■■Annika med bärlik: Manuel Pellegrini=Pia Sundhage.
■Jag hade missat att Marcus Lantz jobbar i Örgryte. Ska bli spännande att se hur han, en klassisk hårding, lyckas som huvudtränare i en så fiiin förening.
■Om Olof Mellberg spelar i FC Köpenhamn kan han spela i landslaget.

■■Är det nån som ska lära unga hockeyspelare hur man spelar framför mål är det Tomas Holmström.
■■Har sett så många superettanmatcher på TV4 Sport att det var lite stort att äta frukost med Niklas Jarelind i Göteborg.

■■Älskade Laurent Blanc som spelare, men jag tror inte alls på honom som tränare i PSG.
■■Det var förrresten Jarelind som fick matsalen att tystna när han knappade på sin mobil och sa:
– (Mino) Raiola är i Madrid.
Vi visste alla vad det kan innebära.
■■Många journalister fick lämna pressläktaren på Gamla Ullevi i onsdags eftersom nätet inte fungerade. Min egen mobil var stendöd i 90 minuter. Jag skrev om detta på Twitter och Telia kundservice svarade att "... det kan bli så när det är fler personer än normalt på en plats, nätet blir då överbelastat."
■■Vi var 16 128. Det tycker jag är normalt för en arena av Gamla Ullevis storlek.
■■Jag är glad att inte Telia har hand om Wembley i London. Där brukar vara rätt mycket folk när det är match.
■■Är lite förvånad över att AIK inte fakturerade för alla vackra ord man sa om Ivan Turina när han dog.

■■Är däremot inte alls förvånad över att Carl Hagelin har fått ett dollarfett kontrakt med New York Rangers. Han är klubbens framtid.
■■Kan bli tufft att passa in både Gyllene Tider och Robbie Williams i EM-schemat nästa helg.
■■Har förstått att tv-dokumentären "Den andra sporten" har fått nytt liv på SVT Play efter min kritik i Pådden med Patrick Ekwall. Folk vill själva uppleva hur usel den är.

■■Nu följer jag Gefle i Europa.
■■En MFF-supporter jag känner sms:ade efter Malmös imponerande 2-0 på irländska Drogheda:

"Vi har slagit Oscar Wilde, Johnny Logan, Bernard Shaw, Samuel Beckett, Boomtown Rats och Riverdance!"

Han skyllde några timmar senare på jetlag i kombination med två glas vin.

■■5-2-dieten har blivit populär. Själv kör jag som vanligt 4-4-2.
■■På tal om Gyllene Tider: Min vän Andres Lokko skrev en briljant artikel om bandet i Göteborgs-Posten i torsdags. Tänk att Per Gessle var den allra förste prenumeranten på tidningen Pop. Jag är, i och för sig, inte förvånad. Ni kan gå in på G-P-sajten och läsa.
■■Önskar att jag var lika intresserad av cykel som en annan av mina vänner, Richard Williams. Cykel och formel 1 är det enda han tweetar om just nu. Jag får nöja mig med hans musikblogg: The blue moment.
■■Målvakten Mark Schwarzer, 40, har skrivit på för Chelsea. Jag träffade honom när Roy Hodgson tränade Fulham och förstår att han är back-up. Men han är en bra målvakt och en väldigt trevlig person.

■■Trodde verkligen att Özcan Melkemichel skulle ångra sig.