Mats Olsson

Mats Olsson: Nanne lyckas där andra misslyckas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Illustration: HELÉN RASMUSEN

Vad har Nanne  Bergstrand och Eric Cantona gemensamt? 

Båda skrev brev. 

Ganska obegripliga, till och med.

Det var den 6 november 2001 som Nanne Bergstrand gjorde en Eric Cantona.

 Från att ha varit en hyllad och omhuldad tränare i Helsingborg fick Nanne under sedvanligt märkliga omständigheter sparken.

Men så är det i tränarvärlden: ingen sitter säker som inte heter Roland Nilsson.

Ingen kuf längre

 Det var med Nanne Bergstrand som HIF kom ut i Champions League (men uppriktigt sagt: 90 procent handlade om målvakten Sven Anderssons straffräddning mot Inter) men när det började kärva, som det nästan alltid gör i svenska klubbar efter stora framgångar, fick Nanne Bergstrand dra.

 Han kom till HIF från Kalmar och han återvände till Kalmar.

 Från att ha varit sedd som en kuf och en väldigt udda figur är nu Nanne Bergstrand, efter Kalmars framgångar, den tränare och tränartyp alla vill efterlikna.

 Marjan Svab på Helsingborgs Dagblad hjälpte mig gräva fram Nanne Bergstrands avskedsbrev och det är fortfarande ganska underhållande läsning. Eric Cantona hoppade på media (tror jag,  i alla fall) med sina formuleringar om måsarna som följer efter fiskebåten, men riktigt vad Nanne Bergstrand ville åt har jag ännu inte förstått.

Hans avsked och kommentar skrevs nästan som en fabel med mycket självömkan och en rejäl nypa bitterhet, men slutet är bra.

En man vid en vik

 Allt handlar om en man vid en vik vid Öresund som inte lyckas med nånting. Till slut bestämmer han sig för att lära sig gå på vatten och när hans grannar i viken sitter och grillar med några gäster går mannen lugnt och säkert förbi på vattnet.

 Gästerna är "...stumma, hänförda och minst sagt förvånade".

 Sen fortsätter Nanne:

"Men värdparet som alltid haft sin uppfattning klar om den underlige misslyckade mannen utropar nästan samtidigt:

 -  Titta, titta...han kan inte simma heller!".

 Och Nanne konstaterar:

"Så kan det kännas att vara fotbollstränare, eftersom många människor bara ser det man förväntar sig."

Flummigt? För all del, men jag tror jag vet vad Nanne menade, man kan helt enkelt inte lyckas som fotbollstränare i all evighet, framför allt inte i HIF.

Han kan räcka långfingret

 Och när Nanne flummat klart blev han till slut väldigt precis och klarsynt:

"Men den viktigaste frågan är vilka som styr HIF. Är det media och sponsorer som har makten eller är det styrelsen?!

 Därför är det oerhört viktigt för HIF att skaffa en långsiktig strategi.

 Annars flyttar man bara problemet till nästa motgång och tvingas göra nya förändringar. Dessa förändringar hotar en långsiktig stabilitet och skapar primitivt ledarskap."

 Jag vet inte om Nanne Bergstrand drivs av hämndbegär. I så fall kan han räcka långfingret åt ganska många i svensk fotboll -  och HIF -  just nu.

 Det är viktigt att påminna om att Kalmar ännu inte vunnit nånting i år.

 * Laget är halvvägs till gruppspelet i Uefacupen.

 * Laget är en bit på väg mot SM-guld.

 * Laget spelar i dag cupfinal mot IFK Göteborg.

 Att Kalmar -  efter att ha varit sinnebilden av "spela fotboll, bonnjävlar" nått så här långt beror delvis på den långsiktiga strategin, de försiktiga men framgångsrika värvningarna, den noggranna scoutingen och -  Nanne Bergstrands skicklighet som tränare, människokännare och fotbollsanalytiker.

Det finns inga genvägar  i vare sig fotboll eller livet: det finns bara tålamod och hårt arbete.

Kalmar har gjort en strålande prestation

 Man kan träna en apa på rullskridskor till att åka till Sydamerika och köpa en sixpack spelare, men det krävs noggrannhet och det där förbannade tålamodet för att få till exempel brasilianska spelare som Fábio, Ari, César Santín eller Daniel Sobralense att inte bara komma hit och slå en tunnel och sukta i transatlantisk telefon utan dessutom smälta in och integreras i både samhälle, förening och fotboll och bli en viktig del i framgångarna.

 Det tycks ibland som om sydamerikaresorna blir ett självändamål för många klubbar, men man kan -  som Kalmar och Nanne Bergstrand -  lika gärna kolla västerut eller söderut och plocka in spelare som heter nåt så tryggsvenskt som Marcus Lindberg, Stefan Larsson och Jimmie Augustsson -  eller den väldigt duktige vänsterbacken Emin Nouri, som kom från Öster.

 Och med den mixen och tryggheten i en ganska bred trupp kan ett litet lag från Småland göra det som så många andra svenska lag misslyckas med: "gå runt" på spelare och ändå vinna. Jag vet inte hur långt det räcker, men Kalmar har gjort strålande prestationer hittills.

Det går upp och ner i fotboll, det är bara att kolla Nanne Bergstrands ögonbryn.VECKANS...


...ÅH, NEJ!

Oskar Rönningberg

 En av landets största backtalanger måste lägga av med fotboll efter sin svåra knäskada i våras. Oskar är - 22 år. Men han hann med både allsvenskan och A-landslaget under sin karriär. 


...BLÅASTE

 Erik Lindahl

 Bara det att själve Nick Tosches skriver förordet! Lindahls bok heter "Blue shots" och är en lysande, rolig, gripande och ibland tragisk bild av amerikansk blues, från Chicago till Texas och Los Angeles.


...BOXNOSTALGI

 Kevin Ayers

 Kom inte riktigt ihåg att jag var så förtjust i den här gamle engelske flumhippien. Men jag kan nästan varje låt utantill på "Songs for insane times - an anthology 1969- 1980". "May I?"...mmmmm. 


...ROLIGASTE

 Joachim Björklund

 Helt plötsligt, utan förvarning, stod den gamla mittbackshjälten på Camp Nou i Champions League-fotbollen på tv i tisdags med händerna i byxfickorna och var som vanligt inte imponerad av nånting. 

 ...CITAT

 Henrik Zetterberg

 Zäta tränade med Rögle under försäsongen, och innan han lämnade Ängelholm för att åka till Detroit gav han spelarna det här lilla rådet:

"Tänk på att poängen är lika viktiga i oktober som i februari." 


Inte ens nära

 "Patrik 1,5" - blir mer och mer förbannad över hur feg och schablonmässig filmen är. (Men Jessica Andersson gör en lysande Dolly Parton med "Here you come again" som sistalåt.)TILL SIST...


 I går hade Jonstorp chansen att ta greppet om andraplatsen i division 7 nordvästra Skåne B, men efter 3-1-ledning hemma mot Salamis slutade matchen 3-3. Andreas Bäcklund, Sebastian Eriksson och Tony Berglund gjorde Jonstorps mål.

 Däremot vann Jonstorp ödesmatchen mot Hasslarp borta med 3-0 förra veckan, och säkrade på så sätt en kvalplats upp till division 6. Andreas Aarenstrut, Max Arvidsson och Tony Berglund gjorde målen den gången.

 På lördag möter Jonstorp Össjö borta i säsongens sista seriematch. Om Jonstorp vinner och Kvidinge samtidigt förlorar går Jonstorp direkt upp i sexan igen.


Att Andreas Granqvist gjorde ett drömmål i Holland förvånar mig inte efter all landslagsträning på topp med Paul Balsom.


Lotta Schelin gjorde visserligen tre mål i sin debut, och bra så, men Lyon vann med 12-0 mot Vendenheim och - franska ligan är några miljoner gånger uslare än den svenska, men Lotta får några miljoner mer än hon får i Sverige.


 Pontus Wernbloom ska inte prata så högt om att hetsa upp huliganer, som han anklagade Nebojsa Novakovic i AIK för, inte sen han uppträdde i en t-shirt med namnet på en ökänd fotbollsfirma i Göteborg.


"Mattias" mejlar: "Efter att ha sett MFF-HBK på tv kan man konstatera att två Perlskog definitivt är En för mycket."


 Jag vägrar tro att Malmö FF:s 15-åring, Alex Nilsson, bara är 15. Från läktaren på Borås arena i onsdags såg han ut att vara minst 30.


Kerstin Andersson i Kalmar mejlar en fråga: "Om Stefan Liv räddar ett skott på mållinjen är han en livräddare då?".


Vet inte om jag sett José Mourinho krama en annan man offentligt förr, men - det är klart, det var ju Zlatan.


Det är obehagligt att köra igenom Horred mitt i natten.


Väldigt kul att Rögle har en spelare som heter Mario Kempe.


Efter Johan Holmqvists tavlor för Frölunda mot HV 71 tänkte jag göra honom till Veckans Tommy Salo, men till och med jag tyckte den var för lättköpt.


Det såg ut som om Champions League (och Zlatan!) var nåt nummer för stort för Mikael Nilsson.


Om ni hållit reda på mig nåt så när de senaste åren vet ni att jag verkligen älskade första cd-n med Fatboy. Låt mig här och nu och högtidligt kungöra att den nya, "In my bones", är ännu mycket mer bättre.


 Att Stefan Ishizaki är borta resten av säsongen är en tuff smäll för Elfsborg.


Målen var kanske inte hans fel, men att släppa in tre hemma mot Atlético Madrid ser inte bra ut på Andreas Isakssons cv.


Wow, en ny cd med Geraint Watkins, "In a bad mood", i posten!


Coruñas cupdrömmar Brann upp nu, va?


 Efter insatsen mot Elfsborg på Borås arena i onsdags blir jag inte förvånad om Malmö FF åker ut allsvenskan.


Man ska aldrig underskatta Steven Gerrard.

 Jag hatar att säga det, men lördagspromenaderna till Pet Sounds har gjort mig mer och mer positivt inställd till Söder i Stockholm.


 Det ska verkligen bli spännande att se hur ett supporterstyrt Djurgården ska klara sig utan traditionell styrelse och utan pengar.


Alltid en fröjd att komma till Borås arena som journalist.

 Otroligt att Kenny och Jörgen Jönsson inte mötts på en rink förrän i går.rydells hörna - Olssons förstemejlare


 Att en klubb som Landskrona blöder beror förstås på närheten till - Ven.

 Det verkar vara många åsikter som diffar i Djurgården.


 Hur Mårientes egentligen?


Bättre en Zäta än Tie Domi.

FAKTA

Nanne Bergstrand slog igenom som spelande tränare i Markaryds IF i slutet av 80-talet. Nanne var från början ett smeknamn.
För ett antal år sedan bytte han ut sitt gamla namn Kurt-Arne, som han avskydde.
Under sin tränarkarriär har Bergstrand tränat Markaryds IF, Växjö Norra IF, Östers IF, IK Oddevold, Kalmar FF, och Helsingborg.