Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Olsson

Mats Olsson: Lady Gaga vinner Super Bowl

Lady Gaga Illustration: Helén Rasmussen

NEW YORK. I kväll spelas Super Bowl.

Lady Gaga vinner.

Eller hur man ska säga.

Till sist

Jag har alltid gillat Gary Lineker.

Inför fotbolls-EM 1992 i Sverige åkte jag Europa runt för intervjuer. Jean-Pierre Papin, som jag verkligen gillade som spelare, var dryg och dum, minns jag, men Gary Lineker var varm och vänlig.

Inget av det jag blivit lovad stämde och när jag stoppade Lineker på väg ut till sin bil från White Hart Lane i London efter en match hade ingen berättat för honom att jag skulle komma.

Men han stannade, tog med mig in på White Hart Lane och vi satt i en trappa och pratade i tre kvart.

Det är sånt jag kallar klass.

Efter fotbollskarriären har Gary Lineker blivit en tv-man som inte är rädd för att uttrycka åsikter. Han är motståndare till både brexit och Donald Trump och sa till exempel så här i en New York Times-intervju:

- När man sitter i ett omklädningsrum med 15 lagkamrater tänker man inte att ”han är svart eller ”han är asiat”. Man tänker ”han är bra”, ”han är lysande” eller ”han behöver jobba mer”.

Så enkelt är det.

Hansson med trippelbärlik: Margareta Alfredsson, mamma till Daniel=Åsa Edlund Jönsson, tv-sporten=Anette Norberg, bra med kvast.

Det är när man ser Roger Federer och Serena Williams i australiska öppna som man får tillbaka nåt hopp om och intresse för tennis. Synd bara att Sverige är helt lost i den sporten numera.

Att Alexandre Pato lämnar Villarreal för Tianjin Quanjin, i nordöstra Kina, visar än en gång att Kina menar allvar – och har containrar fulla med pengar – med att bygga en konkurrenskraftig fotbollsliga. Att Fabio Cannavaro tränar Tianjin Quanjin gör inte saken sämre. Det sägs att Pato får 100 miljoner kronor om året.

Det hittills bästa i nya säsongen av ”Homeland” är att Peter Quinn verkade komma till liv i tredje avsnittet.

Alltid lustigt att se Alejandro Bedoya i USA:s herrlandslag i fotboll. Det är bara fyra år sen han hade Olympia i Helsingborg som hemmaplan.

Motsättningar landsbygd-storstad är inget nytt. Alla gamla Edvard Persson-filmer gick väl ut på att, till exempel, skåningar ”klarar sig nog ändå”, medan höga herrar i Stockholm inte fattar nånting.

Leicesters ras efter guldet saknar motstycke.

Såg Sutton-Leeds, 1-0, i FA-cupen på tv och… det kändes plötsligt som en lördagseftermiddag framför tv-n på 70-talet, lerigt, regnigt och så kallt att kylan gick genom rutan. Fast på den tiden var Leeds bättre.

Har inte läst några av de nya böckerna om nutida Malmö. Däremot lyssnar jag ofta på Nisse Hellbergs ”Träden växer till himlen”, där han sjunger att Malmö är just en sån stad – där träden växer till himlen.

Trodde Sverige hade lärt sig av tidigare OS-ansökningar.

Är tveksam till schack på sportsidorna och vet inte vad jag ska säga om hundutställningar. Då gillar jag ändå hundar.

Den tweetkängan mot Donald Trump hade jag inte trott Chris O’Neill var mäktig. Respekt.

Vem hade trott att Leicester-Manchester United i dag skulle bli en så viktig match?

Lars Lagerbäck till Norge. Den såg jag inte komma.

Vad trött jag är på spelare som kommer till en ny klubb och säger att de ”vill vinna titlar”. Vad fan ska de annars där att göra?

Speciellt en sån här dag, med Super Bowl och allting, saknar jag Lühr i SPORT-Expressen. Ta hand om dig, min vän.

Lady Gaga ska turnera hela året och det finns få eller inga tillfällen som är bättre lämpade att göra reklam på än Super Bowl, även om Coldplay blev överkörda av Beyonce i fjol.

Den kallas världens största show och omsätter så många miljarder att min sifferförvirrade hjärna släcker ned.

Ibland spelas det en match också.

New England Patriots och Atlanta Falcons gör upp i Houston i Texas i kväll.

Det heter att National Football League (NFL) är ett framgångskoncept som inte går att rucka på och är ett föredöme och en affärsmodell för USA.

Fan vet.

Girigheten har hunnit i kapp ligan.

1967 spelades första Super Bowl och en biljett kostade tolv dollar. Hur det hänger ihop med inflation och dollarkurser vet jag inte, men låt oss säga att det motsvarade en femtiolapp.

I Europa kände vi på den tiden mest till Dallas Cowboys för de var med i alla Hollywood-filmer inte minst på grund av sina Dallas Cowgirls, cheerleaders som var lika berömda som laget, såna såg man aldrig när IFK Malmö spelade.

1967 slog Green Bay Packers Kansas City Chiefs med 35-10.

Trumpetaren Al Hirt spelade i pausen.

30 sekunder tv-reklam kostade 40 000 dollar, typ en kvarts miljon svenska kronor.

I dag får man betala 30 miljoner dollar, 270 miljoner kronor, för 30 sekunder i tv.

 

Även om det kom 60 000 var Coliseum i Los Angeles långt ifrån utsålt då, men NFL har sen dess marknadsfört sig skickligt och Super Bowl är ett spektakel där själva matchen ibland, ofta eller oftast hamnar i skymundan för de artister som uppträder, från Rolling Stones och Bruce Springsteen till Janet Jacksons bröstvårta, som hoppade ut och blev en ”skandal” 2004.

Amerikansk fotboll är en tuff, hård och pardonlös sport.

Men så många spelare har drabbats av hjärnskador efter fullständigt vansinniga tacklingar att föräldrar börjat avråda sina barn från att spela football och i stället satsa på andra sporter.

NFL har blånekat till att tacklingar orsakat hjärnskador, men har de senaste två åren fått en mjukare inställning och pratar om nya hjälmar, bättre skydd och hårdare bedömning.

Supportrar har dessutom börjat bli förbannade.

Om fotbollspublik i Europa blir upprörda över klubbägares inställning och värvningar är en supporter här helt utlämnad åt ägarna nyckfullhet.

Nu lämnar San Diego Chargers San Diego, flyttar till Los Angeles för att dela arena med Los Angeles Rams, som i sin tur precis lämnade St Louis.

I båda fallen handlar det om att kommunen inte var beredd att betala nya, lyxiga arenor.

 

Mark Cuban äger Dallas Mavericks och sa så här redan 2014:

”Grisar blir feta och då blir dom slaktade. Drar man nåt som är framgångsrikt för långt kommer folk att protestera och blir man dessutom girig kommer det alltid, alltid, alltid, alltid, alltid att vändas emot en. Det är regel nummer 1 i affärer.”

NFL-chefen Roger Goodell förkroppsligar girigheten och förvarar inte ligans pengar i kassaskåp utan containrar. I sina försök att hänga kvar som boss lovade han de 32 klubbägarna att 2027 få dela på 250 miljarder kronor.

Men Cuban kan få rätt i sin framtidsvision: Tittarsiffrorna har minskat i samma takt som NFL sprider ut matcher på fler och annorlunda dagar, inte för att tittarna vill ha det så utan för att – tjäna mer pengar.

I dag kostar en helt vanlig biljett 30 000 kronor på NRG Stadium i Houston.

Men för en vecka nån som köpte en 47 000-kronors biljett för 750 000 kronor.

750 000 kronor.

En biljett.

Super Bowl.

Lika stora och fantasifulla är de summor som är i omlopp för tv-reklamen.

Reklamen har blivit en så stor del av Super Bowl att det sänds tv-program om och med gammal reklam och medierna spekulerar om vem som kommer att göra den bästa eller roligaste reklamen i år.

Det är redan klart att Snickers gör nåt helt nytt: Med Adam Driver (tv-serien ”Girls” och Jim Jarmuschs ”Paterson”) i huvudrollen visar man den första direktsända reklamen i Super Bowls historia.

Men det stannar inte där. Snickers gör, som de flesta andra i dag, en multimedial satsning med en livestream via Youtube och ett smatterband över Facebook, Twitter och Instagram.

Själv ser jag mest fram emot avokadoreklamen från Avocados from Mexico ett företag som slog igenom för tre år sen med en enkel, men rolig reklamfilm som gjorde att företaget mångtripplade både omsättning och inkomster.

Matchen? Det har jag sagt: Lady Gaga vinner.

 

VECKANS...

…SUPER WOMAN

Lindsey Vonn

Hon åkte visserligen ut i Cortina d’Ampezzo förra helgen, men när Lindsey Vonn, bara i sitt andra lopp efter tio veckors frånvaro på grund av bruten arm, vann störtloppet i Garmisch-Partenkirchen insåg jag – än en gång – att hon antingen är en supermänniska eller komplett galen.  

…TV-REKLAM

LeBron James

Konceptet är inte nytt, men det är väldigt roligt att se LeBron James sälja Sprite genom att i hela reklamfilmen göra en grej av att vägra säga ”Drick Sprite!”. James var väldigt bra i Amy Schumers sanslöst roliga ”Trainwreck” där han spelar en snål, och lite dumsnäll, version av sig själv. 

…BALT

Mindaugas Kuzminskas

New York Knicks är så usla att det är skamligt, men efter succén med Kristaps Porzingis från Lettland fortsätter Knicks bygga med spelare från Baltikum. Mindaugas Kuzminskas spelar i Litauens landslag, kom hit från spanska Unicaja Málaga och låter som en kompis till min granne på landet. 

…OFRIVILLIGE GOLFARE

Bernhard Langer

Bernhard Langer kastades ovetandes rakt in i världspolitiken när USA:s president Donald Trump sa att Langer hade berättat hur han blev vittne till röstfusk när han röstade. Langer fattade ingenting. Även om han bor i Florida är han tysk medborgare och får inte rösta i USA. 

…BYE BYE

Ronda Rousey

Det kommer inte som en överraskning, men MMA-sporten och UFC-galorna blir inte desamma utan Ronda Rousey. Hon har skaffat sig en helt ny karriär utanför oktagonen, men hon har också fått fasansfullt mycket stryk i sina senaste matcher så det är kanske lika bra att säga tack och adjö. 

Inte ens nära

Såg ”Lion” och blev beklämd över sluttexten som säger att 80 000 barn försvinner i Indien varje år. 80 000. Varje år.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!