Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Olsson

Mats Olsson: King Henrik regerar

Teckning: HELÉN RASMUSEN
NEW YORK. Det är på Rodeo Bar man hör sanningen.
Typ.
Jag glömmer ofta hur praktiskt Rodeo Bar är med sitt gratis inträde och sina mer eller mindre bra band - alla med rötter i country, hillbilly, New Orleans eller rockabilly. Det ligger i hörnet av Tredje avenyn och 27:e gatan och är ett av få ställen i den upplysta västvärlden som tillhandahåller Lone Star. Det är inget speciellt med det ölet men det är från Texas och ibland räcker det. Hamnade på Rodeo efter Rangers-Flyers i torsdags natt. Ett rätt uselt band som heter Jimmy Nations Combo spelade men vadå, för mig räcker det att stå vid fönstren och titta ut på avenyn medan man skalar jordnötter och suger på den ensamma stjärnan; musiken är bara nåt countryaktigt i bakgrunden. Men jag la märke till en småväxt äldre man i jeansjacka, jeanskeps och stora glasögon som dansade med och pussade på några väldigt berusade flickor medan jordnötsskalen på golvet krasade under hans fötter. Han hette Howard. Det sa han när han såg min stora Rangers-mapp och började prata om matchen och - King Henrik. Rangers hade förlorat med 4-3 och Howard sa: - Med honom i mål hade vi vunnit. Han bjöd på en Lone Star, sa "jag älskar dig" för han hade haft en dansk flickvän, berättade att han en gång pratat i 45 minuter med den legendariske (eller ökände) tränaren Mike Keenan på Rodeo och sa sen så här om den svenske målvakten: - Om allting går som det ska blir han Rangers målvakt de närmsta tio åren.

Publiken ropar efter Lundqvist

Av ren välvilja, dumhet eller entusiasm överdriver vi gärna och väldigt när det handlar om att berätta om de svenske utomlands. Men under en vecka här har dagstidningarna fyllts med insändare om att King Henrik (han kallas så) borde utses till förstemålvakt, jag har sett honom intervjuas i tv och jag har hört hela Madison Square Garden ropa "WE WANT LUNDQVIST". Det har hänt en del - både med världen och de svenske. För några veckor sen kollade jag en dvd som heter "Ingo vs Floyd - mästarnas match". Jag har blott vaga minnen från när Ingemar Johansson blev världsmästare i tungvikt och blev nu rätt upprörd över att domaren inte stoppade matchen tidigare än han gjorde. Redan efter första golvningen var Floyd Patterson så groggy och så helt jävla borta att han varken hittade till ringhörnan eller hade vett att försvara sig. Roligast var dokumentärfilmen som visade Ingo i USA. Det var en annan tid, det var 50-tal. Filmen går ut på hur hemskt det är i New York, så höga husen är, så många bilar det finns och visst längtar man till Brännö brygga och mammas köttbullar. Som tur är kom svenska journalister med sill till midsommar och dansade kring stången med Ingemar och hans gäng, Expressens legendariske Bertil Jansson hade förstås en cigarr i munnen. Lars Lagerbäck fick lägga sig ner och vila efter de raderna. På den tiden, faktiskt ända fram till "Titanic", framställdes svenskar i filmer från Hollywood som storögda, godtrogna, hederliga men - korkade.

Mest populär sedan Messier

I dag ser de ut som film/rockstjärnor, sitter på husväggar i kalsonger, står i eleganta överrockar och håller presskonferens på tuff amerikanska och kallas King Henrik i en stad som kan vara vass som vinden och heter New York, New York. Och man behöver bara nämna Blåvitt för att krossa myten om hederligheten. Enligt min vän John Swenson, som kan sina Rangers, är Henrik Lundqvist den populäraste spelaren i New York sen - håll i er - Mark Messier. - Hans snabbhet och aggressivitet är perfekt för de nya NHL-reglerna. Han har dessutom ett förhållande till fansen som om han spelade i (baseboll-laget) Yankees. Dom ropar hans namn tills han vinkar, precis som de klassiska inropningarna när nån gjort en home run för Yankees, säger Swenson. Och själv är jag drabbad av välviljan för jag har inte nämnt att min nyfunne vän Howard hela tiden kallade Henrik för - Holmqvist. Det var i och för sig inte bara flickorna som var berusade på Rodeo Bar. Men Ingos fru, Birgit, var en babe.

Till sist

EXTRA! CHOCKHÅN! RYDELL RASAR! Titta högst upp till höger på sidan och ni hittar "Rydells hörna". Kristian Rydell har mejlat mig i fyra-fem år, varje dag. Ibland är hans småbitar briljanta, ibland mer usla än en Hegerforsare, men alltid läsvärda, skojiga, fnissiga eller gapflabbiga. Ni får i fortsättningen en eller två bitar varje söndag, högst upp till höger. Och bara för att det är den 8 januari, en bonus. Så här skriver Kristian om Blåvitt-affären: "En mille för att lösa ut Mats Persson låter som en bra investering för båda parter. En ovanligt invecklad fallskärm är nu utvecklad och avvecklad och Persson helt avskärmad". Ibland önskar jag att jag kom på såna ordvändningar.
 • Jag vill verkligen höra en fullängdare med Marina Mårtensson som sjunger så ljuvligt i två spår på "Deep city blues" med Patrik Boman Seven Piece Machine.
 • På tiden de la ner backhoppningen på nyårsdan.
 • Det blir ett stort hål efter Jon Inge Höiland i Malmö FF:s backlinje.
 • Att åka utan både stav och handske (så här nära OS, dessutom) kan tyckas fullständigt idiotiskt av Janica Kostelic, men - hon blev trea och hon slog Anja och nånstans är allt detta ohyggligt skrämmande och respektingivande.
 • Men Christian Järdler är bra, har alltid gillat honom.
 • Peter Crouch ser verkligen inte ut som en fotbollsspelare...
 • Det var Imperiet jag menade när jag nämnde "Är det verkligen fred vi vill ha?"
 • ...det gör däremot Didier Drogba. mm Detta skrivs på en annan av mina favoritplatser: baren på Lucky Strike, på Grand Street i SoHo, två kvarter från Yohji Yamamotos affär. Caesarsallad med kyckling, ett glas merlot och ett fantastiskt soundtrack med allt från David Bowie till John Coltrane, Tom Waits, Jimmy Smith, 60-tals-Stones och Ian Dury.
 • Satt en bit från Kevin Spacey på Elaine's häromkvällen. Vid ett annat bord satt den legendariske tidningsmannen Graydon Carter.
 • Liverpool är de enda som kan skapa spänning i Premier League.
 • Hälsade på Wayne Fleming i Madison Square Garden i torsdags.
 • Dennis Lehanes "Shutter island" (Patient 67) ger mig mardrömmar.
 • En av Per Gessles teckningar i Son of a plumber-omslaget visar när Teg (Kjell-Rune Milton, någon?) gör mål på Brynäs i hockeyns (och Pers) barndom. Vill ni läsa hela den roliga intervjun med Per ska ni gå in på www.gradvall.se.
 • Jag tycker Henke ska stanna i Barcelona...
 • Är väldigt oroad över att Aston Villa aldrig kommer ut i Europa och att det går så dåligt för Arsenal just nu.
 • ...men å andra sidan skulle det vara ett väldigt intressant socialt experiment att låta den världsvane Henrik Larsson träna under Peter Swärdh.
 • Efter alla utsvävningar är det nog Håkan Milds gammaldags hårdföra hederlighet som IFK Göteborg behöver.
 • Allra sist: det gör ont att se hur hotellkungen Ian Schrager gör om det underbara Gramercy Park Hotel till bostadsrätter av den allra lyxigaste (och dyraste) sorten.

  Logga in för att följa

  Det är gratis och går snabbt!