Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Olsson

Kändisparet som tog över spalterna

NEW YORK. Hur ofta tänker ni på Bosse Högberg?

Nej, inte jag heller.

TILL SIST

Jonstorp hade sex ordinarie spelare borta på grund av sjukdom, skada, resor och/eller studier och låg under med 3-0 borta mot Rössjöholm på Lärkevallen, men lyckades i slutet av matchen kriga sig till 3-3. Zygimantis Kirsis, Henrik Månsson och Simon Ekström gjorde målen. Rössjöholms nyförvärv Dickson Etuhu befann sig i London och spelade inte.
Däremot tänker jag inte skriva ett ord om att serieledarna Bjuvstorp vann på Kullaparken med 7-0.
Nästa match i division 5 Skåne nordvästra är på Kullaparken den 9 september när Jonstorp möter Eket.
Richard med bärlik: Pia Sundhage, före detta förbundskapten=Graham Nash, rocklegendar.
Mats Huhtamaa tycker att Buster Blosse i IFK Norrköpings tipselit har ett bra serietidningsnamn. Bara att hålla med.
För att citera Mose Allison: Min hjärna var på semester för två veckor sen. Stort tack till alla som påpekat att Björn Borg, förutom US Open, inte vann Australian Open heller, att Trent Alexander-Arnold givetvis spelar i Liverpool och att Mats Wilander, Anders Järryd, Joakim Nyström och Hans Simonsson spelade för Team Siab på den tiden.
Eviga skador verkar hindra Angelica Bengtsson från att nån gång bli världsetta, men jag hoppas jag har fel.
Skulle inte vilja vara på tio mils avstånd från Olof Mellberg efter Brommapojkarna-Falkenberg 1-5.
Christian Appelgren mejlar: "Du nämnde för en tid sen en simmare vid namn Julia Stenhård. Hon slår förstås SVT:s Jacob Hård, men knappast Danmarks Pernille Harder." Hård, stenhård, hårdare – jag fattar.
Förstår inte att man fortfarande pratar om Zlatan i landslaget. Den tiden är förbi.
Vill än en gång bara påminna om hur jäkla bra "Waiting on a song" med Dan Auerbach är.
Ser väldigt mycket fram emot tv-serien "The deuce" på HBO som handlar om sexindustrin på och kring Times Square på 70-talet, det var liksom ett annat stuk på den tiden jämfört med dagens fernissade Disneyland-variant. Serien är gjord av David Simon och George Pelecanos som båda jobbade med den oöverträffade "The wire". James Franco och Maggie Gyllenhaal har de stora rollerna. Kan bli hur bra som helst.
Tobias Larsson med bärlikextra: Jeff Samardzija, San Francisco Giants=Zlatan Ibrahimovic.
Visst: tre raka och 10-0 i målskillnad imponerar, men Manchester United har inte mött nåt av de stora lagen än.
Också en morot: Sofia Kenin, 18, fick ett wild card till US Open och slog den 32-seedade Lauren Davis i första matchen. Moroten? Hon skulle få gå på Tiffanys med pappas kreditkort om hon gick vidare till andra omgången.
Janne "Loffe" Carlsson var en bra person och en bättre skådespelare än han själv trodde.
Tvååker, division 2 Västra Götaland, är klart för seriespelet i svenska cupen. Laget tränas av Mattias Lindström och jag önskar lycka till. Normalt möter de Skrea och Träslöv, men kan nu få allsvenskt motstånd.
Donald Trump benådade den sadistiske och rasistiske sheriffen Joe Arpaio som anklagades för domstolsförakt. I ett tidningsklipp från 1966 ser jag att samme Arpaio, efter ett anonymt tips, grep Doug Sahm för narkotikainnehav i Texas. Detta fick Sahm och Sir Douglas Quintet att så småningom fly till San Francisco. Halva bandet bestod av mexikaner. Arpaio har förföljt latinos i hela sin karriär.
I dag hoppas jag Sverige slår Vitryssland. Borisov är ingen stad man leker med.

VECKANS...

... FÖRFATTARE
Pelle Blohm
Pelle Blohm, Örebro, IFK Norrköping bland annat, var aldrig som andra fotbollsspelare. Han tänkte mycket, kanske grubblade han. Han var mjuk, men hårdför och hans memoarer heter "Blohm står när dom andra faller". Det handlar om både fest, fylla, funderingar och fotboll och är mycket läsvärt.

 

... TENNISSKRÄLL
Naomi Osaka
Jag har varit i Osaka, men var inte medveten om Naomi Osaka, 18, förrän hon väldigt lätt – 6-3, 6-1 – slog ut förra årets US Open-mästare, Angelique Kerber, 29, redan i första matchen i år. Med så många av favoriterna skadade/utslagna känns damturneringen nu helt öppen.

 

... VILA I FRID
Tobe Hooper
Han var ingen Steven Spielberg, men Tobe Hooper gjorde 1974 "Motorsågsmassakern" som blev en kultfilm i skräckgenren. Expressen skickade mig till London för att se den eftersom den totalförbjöds i Sverige där den blev symbolen för "videovåld". Hooper dog för en vecka sen, han blev 74.

 

... KRÖSUS
Andreas Granqvist
FC Köpenhamn försökte köpa den svenske landslagskaptenen i somras, men managern Ståle Solbakken fick nåt i strupen när han hörde hur mycket Andreas Granqvist tjänar i ryska Krasnodar. "30 miljoner om året är mer än hela Köpenhamns trupp", sa Stålbakken. Granqvist är från Påarp.

Men i dessa boxningstider dök hans namn plötsligt upp i en pressrelease vad gäller en match i Solnahallen i Stockholm den 30 september.

Då boxas Anthony ”Can you dig it?” Yigit mot Sandor Martin. Det blir första gången på 50 år som en svensk slåss om en EM-titel i boxning i Sverige, den gången förlorade Bosse Högberg mot Sandro Mazzinghi på Hovet i Stockholm den 11 oktober 1966.

Jag tror jag minns den matchen. Bosse Högberg var större än livet självt några år i Sverige på 60-talet.

Inte minst för att han genomgick ett offentligt och synnerligen stormigt äktenskap med sångerskan Anita Lindblom, hon hade bland annat en megahit med ”Sånt är livet”.

Även om det blev match – eller ”match” – mellan Floyd Mayweather jr och Conor McGregor i Las Vegas förra helgen kan vi alla vara överens om att det var ett jippo, men det var ett jippo som gav segraren Mayweather cirka 8,5 miljarder kronor och förloraren McGregor 450 miljoner kronor och dessutom gjorde att det skrevs, visades och pratades boxning i större delen av världen.

Boxning var stort, populärt och folkligt i Sverige när Ingemar Johansson, Harry Persson, Olle Tandberg och kanske till och med Anders ”Lillen” Eklund gick i ringen.

Kombinationen Högberg-Lindblom tog över både sportsidor och skvallerpress.

Det var som Rod Stewart sa en gång när jag frågade hur det gick till när han och Britt Ekland blev ihop:

- Musik, film och skvaller, vad kan vara större rent medialt?

Det finns eleganta boxare, det finns sluga boxare, det finns knockoutboxare och det finns ringvrak; Bo Högberg var en slugger.

Gränsen mellan mod och dumdristighet är antingen skarp som ett rakblad eller bred som en sumobrottares rygg, det beror på hur man ser det, men Högberg gav aldrig upp. När han, som europamästare, förlorade mot Yoland Levèque 1966 slog fransmannen av Högbergs käke redan i första ronden, men de fortsatte boxas i ytterligare 14 ronder innan Levèque vann på poäng.

Modigt eller dumdristigt? Säg det. Eller fråga Paolo Roberto, han var också en boxare som aldrig gav upp.

På Högbergs tid kunde jag alla mästare i alla viktklasser, de var inte så många då. Med åren blev girigheten bland arrangörer och agenter så stor att jag i dag måste googla för att kunna räkna upp alla de organisationer som korar mästare.

Anthony Yigit är från Farsta och boxades för Sverige i OS i London, men jag är inte säker på om jag såg honom då. Däremot vet jag att han blev europamästare i superlättvikt när han slog engelsmannen Lenny Daws i London i februari i år.

Jag gillar också det som kallas World Boxing Super Series som arrangerar en sorts fotbollens seriespel och utslagningsmatcher, men i boxning.

Erik Skoglund möter till exempel Callum Smith i en kvartsfinal i super mellanvikt i Echo Arena i Liverpool den 16 september.

Och vi ska inte glömma Badou Jack, den förste svensk som är världsmästare i två viktklasser.

Få utanför ringrepen har riktig koll på honom i Sverige och det kan bero på att det inte finns några skandaler kring honom och att han lever sitt liv i Las Vegas.

Jack ingår i Floyd Mayweathers stall och Mayweather glömde inte att nämna Badou Jack efter förra helgens spektakel när han sa att han var omåttligt stolt över honom.

Även om en arbetarklasspojk som Bo Högberg, från Majorna i Göteborg, blev berömd i hela Sverige var dåtidens pengar som en piss i Mississippi jämfört med vad de stora boxarna tjänar i dag.

Högberg var ett barn av sin tid och mönstrade som 15-åring på båtar som dels tog honom runt världen, men också lärde honom att slåss för sin heder, sitt uppehälle och sitt liv.

Högbergs liv handlade inte bara om boxning och kvinnor.

Det var ett evigt trassel och tjafs med skattemyndigheterna, det var bråk om bilar och försäkringar och Bo Högberg satt faktiskt åtta månader i fängelse.

Själv tror jag att det var Högbergs ganska brutala matcher som gjorde att Sverige förbjöd proffsboxning 1970-2007.

Ola och Noomi Rapace tänkte göra en film om Högberg och Lindblom, men projektet stupade för gott (?) 2012. Däremot har Tom Alandh gjort en bra dokumentär om Högberg.

Bosse Högberg dog 2005, då levde han än en gång tillsammans med Liz Öberg, paret ”tog en paus” när Högberg var gift med Anita Lindblom om man kan säga så. Lindblom, 79, bor fortfarande i södra Frankrike och har svurit att aldrig mer sjunga och att aldrig mer återvända till Sverige.

Nu håller jag tummarna för Erik Skoglund och Anthony Yigit. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!