Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Olsson

Jag är redo med ridspö när hästsekten slår till

Malin Baryard Johnsson, Fredrik Jönsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson vid VM i Tryon. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Fredrik Jönsson. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Typiskt.

I samma ögonblick jag bestämt mig för att häströsta gick det inte. Silverlaget i ryttar-VM blev inte nominerat till Jerringpriset.

Jag hade tänkte rösta på Fredrik Jönsson.

Tillbaka i sadeln.

Den här gången är jag beredd.

Hjälm, ridspö och vassa sporrar när hästsekten slår till.

Inför ryttar-VM i Tryon i USA skrev jag en krönika där jag såg framför mig hästar som satt i business class, drack champagne och kollade film över Atlanten. Helén Rasmusen illustrerade med en teckning på Malin Baryard-Johnsson.

Jag fick mejl från människor som tyckte det var det roligaste jag hade skrivit på länge, men då slog hästsekten till och jag har inte blivit så dränkt i mejl och tweet, med så mycket hat och hot, sen supportersekter inom fotbollen drog ut i strid. 

Attacken var välorganiserad och toppstyrd.

Det var lätt att förstå eftersom vissa formuleringar som ”var du full när du skrev?” var ständigt återkommande. Man slog också fast att jag är en idiot som tror att hästar sitter inne i planet bland människor.

Som brukligt är hade många inte läst krönikan, men hade ”hört talas om innehållet” och det är som det där testet där man berättar en sak för en person som berättar för en annan som i sin tur berättar och så vidare och när man kommer till sista personen är den ursprungliga berättelsen nåt helt annat.

En klassisk kampanj.

Det var så det brukade gå till när Peder Fredricson de senaste två åren röstades fram till bäst, mest, populärast, folkkärast – ja, allt som gick att rösta på.

Inget fel i det.

Fredrik Jönsson verkar cool

Den som får flest röster vinner är en sanning, utom i svensk politik, och redan Gyllene Tider skickade på sin tid hundratals vykort till radions listprogram för att komma högst.

Men jag har svårt att förstå kärleken till Fredricson.

Såg honom i en intervju i tv-programmet ”Skavlan” och han verkade vara totalt humorlös – det verkar Fredrik Skavlan också vara, men hans ursäkt är att han är norrman.

En kvinna med ett efternamn som var långt som en skallerorm skrev att hon hade humor – för det hade många av hennes väninnor sagt – och hon slog fast att det jag skrev om hästresan till USA inte var roligt.

Jag vet inte om det var ett politiskt beslut att inte nominera sadelfolket till Jerringpriset eftersom jag aldrig riktigt förstått vad Jerringpriset innebär, folkkär eller bäst, men jag tror inte sista ordet är sagt: hästsekten är lojal, aggressiv och pardonlös.

Jag hade röstat på Fredrik Jönsson, han verkar cool, därför är han teckning i dag.

Efter VM fick han frågan om vad han skulle göra nu.

- Hem och klippa gräset eller något. Det har väl ingen klippt på ett par veckor, svarade Fredrik.

Jag gillade det.

Fredrik ingick i silverlaget i VM med Baryard-Johnsson, Fredricson och Henrik von Eckermann, och det silvret var den första svenska medaljen i sin genre på 16 år efter en vansinnigt spännande tävling. Fredrik Jönsson blev dessutom åtta individuellt på hästen Cold Play och har jag fattat det rätt är det bara Helena Lundbäck och Rolf-Göran Bengtsson som varit bättre.

I brist på häst, bassäng.

Sweden International Horse Show i helgen

Utan häströst brukar svenskar omhulda skidåkare, men om inte Sarah Sjöström vinner blir jag ännu mer förvirrad kring vad Jerringpriset står för.

Sarah Sjöström är komplett outstanding i svensk idrott.

Cold Play har förstås blivit åtråvärd efter framgångarna. Det sägs att Jönsson – och delägarna Lasse Ingvarsson och Yvonne Sterntorp Ingvarsson – har erbjudits så mycket som 100 miljoner kronor för Cold Play, men de säljer inte eftersom Jönsson och Cold Play siktar på OS i Tokyo 2020. Då hoppas jag hästen får äta lyxsushi och resa riktigt bra.

Till helgen kan man se Cold Play på Friends i Solna.

Då äger Sweden International Horse Show rum, ett jippo som blir större och större.

Förutom svenska människo- och hästhjältar kommer världsettan Harrie Smolders till Friends, liksom hans nya adept Jennifer Gates, dotter till Bill och Melinda.

Man kan också se tv-kändisar som Jessica Almenäs, Carolina Neurath och Lina Hedlund från Alcazar till häst. Själv är jag mest nyfiken på den före detta boxaren Mikaela Laurén, hon lät nämligen inte så säker i sadeln i morgon-tv.

Jag gillar hästar och när jag bevakade OS i London 2012 fick jag vara med om en andlös tävling där Sara Algotsson Ostholt och hästen Wega missade guldet genom en retfull rivning på sista hindret. Hon blev dock ”Silver-Sara” några månader.

Däremot har jag alltid tyckt att ”Horses” med Patti Smith är ett överskattat album och Coldplay ett överskattat band.

 

Veckans...

… KVINNOMAKT

Susanna Dinnage

Medan svensk fotboll fortfarande käbblar om rättvis ersättning utsågs Susanna Dinnage till chef över Premier League och blir därmed en av fotbollsvärldens mäktigaste. Hon efterträder Richard Scudamore som haft jobbet i 19 år. Dinnage kommer närmast från tv-bolaget Discovery.

… VILA I FRID

William Goldman

Han vann manus-Oscar för både ”Alla presidentens män” och ”Butch Cassidy och Sundance Kid”, men jag har alltid hållit hans bok ”Adventures in the screen trade” högt. I den boken förklarar William Goldman redan i första meningen att ”ingen vet nånting” i Hollywood. Goldman blev 87.

… BOK

Fredrik Strage

Med tanke på titeln, ”242”, trodde jag länge att Fredrik Strage skrivit en bok om Höjdhopparen, men boken innehåller 242 samlade krönikor. Jag rekommenderar allt som Strage skriver och det här är en perfekt julklapp för den som vill veta mest/bäst om populärkulturens arter och avarter.

… FASANSFULLA

Sophia Flörsch

Kraschen i formel 3-loppet i Macau är nåt av det vidrigaste jag sett i motorväg. Vad den innebär för den unga tyskan Sophia Flörsch vet vi inte, men bara det att hon lever är ett mirakel. Hon är 17 år och… det är trots allt aningen konstigt att hon inte får köra på autobahn, men i F3.

 

Till sist

Erkänner dålig koll på boxaren Sven Fornling, men efter en story där han bland annat tyckte att orientering borde läggas ned blev jag intresserad. Det var väldigt underhållande läsning.

Fornling vill bli lika folkkär som en gång Ingemar ”Ingo” Johansson, men det är inte samma drag i eller dragning till boxning som det var förr, för längesen. Och inget blir bättre av att gå till attack mot en annan sport, även om den är orientering.

Sven Fornling boxas mot Karo Murat i Hamburg den 15 december i en match som gäller IBO-titeln i lätt tungvikt. Det tänker jag inte missa.

”Gunnar F, Årsta” med bärlik: Albin Ekdal, mittfältare i landslaget=Kristoffer Olsson, mittfältare i landslaget.

Det är verkligen nya tider när Hanoi arrangerar ett F1-lopp nästa år.

Mats Engström mejlar att Östersunds nyförvärv, David Webb, har ett namn som förpliktar. Original-Webb var en stenhård försvarare i Chelsea på 70-talet och avgjorde dessutom omspelet av FA-cupfinalen mot Leeds 1970. Kul att Mats nämner den: jag bodde på bed & breakfast i Notting Hill och såg matchen på en pub i Soho.

Är inte förvånad över att Ebba Andersson ”skrällvann” i skidpremiären. Jag håller på henne.

Ska bli spännande att följa Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf som tränare för Djurgården. Har gillat dem ända sen de spelade tillsammans i AIK.

Om de upplever det på det viset är det säkert så, men jag har svårt att ta till mig Frida Hansdotters och André Myhrers uppfattning att svenska medier plussar för längdskidor, men är mer kritiska mot alpint i en intervju i Dagens Nyheter. Det kan i och för sig bero på att jag alltid föredragit alpint.

Jag håller på Hanna Falk också.

Enligt FN lever fyra miljoner britter i fattigdom. Rapporten kom inte som en överraskning: vid många besök i Manchester de senaste två åren har jag aldrig sett så många tiggare i en stad. Och jag menar inte såna som utnyttjas av organiserade ligor i Rumänien eller Bulgarien, jag menar britter, unga och gamla män och kvinnor. Storbritannien är på väg att gå under.

Att Henrik Rydström skulle få sparken från Kalmar FF tillhör sånt jag aldrig trodde skulle hända. Rydström smögs ut när hans tröja i stället borde hissas i Fågelburen.

Det långa uppehållet verkar ha gjort Therese Johaug gott.

Förutom mästerverket ”Cold war” får ni inte missa ”Holiday” på bio just nu.

”Creed 2” är inte lika bra som ettan, men kul att se Dolph Lundgren, fårad och ärrad, tillbaka i en storfilm och inte bara i glasögonreklam.

Howard Wilkinson: från Leeds till visselblåsare i Danske bank. Ellä...?

”The front runner” är en väldigt bra film med många scener från amerikanska tidningsredaktioner på 80-talet, men… översättningen av Louisianas nationalrätt gumbo till – fisksoppa… herregud.

Robin Jansson i AIK borde ha blivit årets nykomling när Allsvenskans stora pris delades ut.

Frida Karlsson, 19, skulle förstås tävlat i världscupen i längdskidor. Är man tillräckligt bra kvittar det om man är 19, 27 eller 34.

Sen jag satt bredvid en snorförkyld Jennie-Lee Burmansson, 16, på tal om ålder, från New York till Stockholm tänker jag alltid lite extra på henne och hoppas att korsbandsoperationen slutar lyckligt.

2-0 på Ryssland var en perfekt avslutning på ett underbart år för herrlandslaget i fotboll.