Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Olsson

Inte som andra bollsparkande tonåringar – han pratar moral

Kylian är inte som de andra pojkarna.

Där andra multimiljardära bollsparkande tonåringar använder sin nya och makalösa rikedom till fräna sportbilar, smycken tunga som ton eller ytterligare en ryggtatuering pratar Kylian Mbappé om moral.

Han tycker det är omoraliskt att få betalt för att spela fotboll för sitt land och skänker sin lön från franska fotbollförbundet till välgörande ändamål.

Kylian Mbappé är 19 år och inte som de andra pojkarna.

Plockade i söndags upp en Sunday Times på ett hotell i Barcelona och blev sittande med en tidning som behandlade fotboll seriöst och inte som bara ytterligare en förtramsning i nöjesindustrin, behandlade fotboll som den mångsidiga, oförutsebara och tummelartiga spegelbild av våra liv som fotboll är när den är som bäst, när den är som sämst också, slår det mig.

Bilden av ett tronskifte

Det var dagen efter Frankrike-Argentina, 4-3, och tidningen innehöll en fantastisk, helt underbar, bild på Kylian Mbappé och Lionel Messi.

Fotografen Peter Widing tog fotbollsbilder jag omedelbart kunde känna var hans, bilder man inte kunde sluta titta på eftersom de satte fantasin i rörelse och fick en att tänka utanför de givna ramarna och hitta symbolik inte bara i en cykelspark utan också i kroppsspråk och ansiktsuttryck.

Bilden i Sunday Times togs av den tyske fotografen Lars Baron och är en bild av ett tronskifte.

Messi, 31, ser ut som en uttryckslös pappfigur i sin besvikelse över Argentinas förlust och usla VM.

Mbappé, 19, boxar honom vänligt med högra handen i magen samtidigt som han lägger vänster arm om Messi. Det ser ut som om han tröstar honom.

För Messi var det den sista stora landskampen.

För Mbappé var det början på nåt stort, nåt ogripbart och nåt som får åtminstone mig att vilja följa allt Kylian Mbappé gör i fortsättningen.

Jag har i och för sig följt Mbappé ända sen jag såg honom spela första gången.

Då var han 16 och spelade för Monaco.

Patrick Ekwall och jag pratade då om honom i flera avsnitt av vår podcast, Pådden, imponerade som vi var av hur en så ung spelare kunde ta sig fram på högsta europeiska nivå och inte bara visa spelskicklighet utan dessutom spela med så uppenbar glädje.

Svårt att tro att han är 19

Kylians pappa är från Kamerun och hans mamma är från Algeriet, där hon var framgångsrik i handboll. Han växte upp i en förort till Paris, provspelade redan som 11-åring för Chelsea och besökte Real Madrid som 13-åring, där han såg till att bli fotograferad med sin idol Cristiano Ronaldo.

Mbappé har sagt:

- Jag beundrade honom när jag var liten, men det är slut med det nu. Nu åker jag till Bernabeu (i Madrid) för att spela och vinna.

Låter det kaxigt är det inte alls så. Mbappé är den minst kaxige spelare jag sett på den här nivån.

Det är svårt att tro att han bara är 19.

Han visar en vältalighet och intelligens i tv-intervjuer som får mig att tänka på Marcus Rashford i Manchester United och Ryan Sessegnon i Fulham och som kanske är ett tecken på en ny sorts fotbollsspelare som utstrålar ödmjukhet och mänsklighet.

Inte för att jag har nåt emot arroganta spelare, det behövs alla sorter för att planeten ska leva och fotbollen fungera.

Mbappé får cirka 175 000 kronor för varje match i landslaget. Pengarna skänker han till Premier de Cordee som bistår rörelsehindrade ungdomar.

Satt för några veckor sen på en uteservering i Monaco med en kaffe och en calvados och följde en intensiv match mellan några smågrabbar och – faktiskt! – en flicka på gatan.

De monegaskiska lyxbutikerna hade stängt och matchen rasade upp och ned längs gatan med stort allvar och väldig frenesi.

Fortsatte därefter några kvarter upp till ett torg för en annan fotbollsmatch. Här var killarna 12-13, underlaget var grus, en Tabac var mål åt ena hållet, en stängd glasskiosk åt det andra.

Jag satt på en bänk en halvtimme och njöt.

Blev mest häpen och glad

Klockan var strax efter 23 och jag glömde tänka på att barnen kanske skulle vara hemma och i säng och började i stället fundera över när den här sortens spontanfotboll försvann i Sverige.

Kylian Mbappé spelade för Monaco innan han köptes av PSG, eller blev utlånad, det beror på hur man ser det, och hans spontanfotboll spelades i invandrartät förort till Paris.

Det är inte så ovanligt, jag blev mest häpen och glad över att även bland rikemansfolket i Monaco spelade pojkar – och en flicka! – fotboll på gatorna när kväll närmade sig natt.

Det är alltid bättre att spela fotboll utomhus än leka med mobiltelefon inomhus.

 

VECKANS...

… CITAT

Alexander Axén

Han sa det redan förra veckan, men det var ett väldigt roligt citat i en Expressen-intervju: ”Jag är utbildad barista, men dricker inte kaffe. Min pappa är bilskollärare, men jag kan inte köra bil. Jag har sålt 500 par skidor, men har aldrig åkt skidor.” Alexander Axén är en bra typ.

… HELOMVÄNDNING

Ida Kellokoski Adamsson

För två år sen var Ida Kellokoski Adamsson såhärnära en OS-plats i handboll, då hade hon en framgångsrik karriär i Eslöv. Hon tröttnade på handbollen och började med – tyngdlyftning. Hon tog SM-silver med Eslöv och tog nu två bronspengar i sin nya sport. Man ska aldrig ge upp.

… ÖVERGÅNG

LeBron James

Jag vet inte om LeBron James siktar på nya titlar med Los Angeles Lakers, men en sak är klar: få sportstjärnor omsätter så många miljoner dollar som LeBron James. Cleveland blir av med en kassako, men Lakers kan vara på väg mot en ny storhetstid, LeBron James handlar om det också.

… POLITIKER

Dardan Rexhepi

Minns ni honom? Slog igenom i Malmö FF, spelade i BP, Häcken och Gais och nu blir han – kommundirektör i Kungsbacka. Dardan Rexhepi var så smart att han kallades ”Advokaten” i MFF. Han pluggar företagsekonomi och statsvetenskap i Göteborg och vikarierar i sommar i Kungsbacka.

 

TILL SIST...

I den där andra delen av fotbollsvärlden som heter division 5 Skåne nordvästra ligger Jonstorp på nedre kvalplats, på samma poäng som Skälderviken, när serien nu tar sommaruppehåll. (Lika tråkigt varje år: när jag är i trakten är det uppehåll i serien.)

Jonstorp vann borta mot just Skälderviken på konstgräset på Valhall park med 3-2 när serien vänder. Niklas Dahlberg 2 och Oliver Sperling gjorde målen. Serien drar i gång igen den 19 augusti när Jonstorp möter serieledarna Kullavägen på Nyvalla IP i Helsingborg.

Hans i Lund med bärlik: Johanna Frändén, SVT=Carlene Carter, countrysångerska.

Andreas Granqvist är klar sen länge och nu jobbar Helsingborgs IF med att plocka hem Rasmus Jönsson från Odense i Danmark. Det vore kul om det blir verklighet, jag gillade alltid att se Rasmus spela i allsvenskan, men det är ju ett tag sen, förstås.

Ring Pelle Olsson, Gefle!

På tal om HIF: Nicola Djurdjic var fantastisk under sin korta tid i klubben och när han nu har förlängt med Hammarby kommer han att bli viktig i kampen för guld.

HÅLLER MED: PRATA MER OM ROBIN OLSEN

Håller med Disco i Expressen: vi pratar alldeles för lite om Robin Olsen, en målvakt extraordinär.

Många som hånar utlänningar för att inte kunna skilja på Sverige och Schweiz uttalar det ofta Svejtsch.

Kyle Walker är ju ett tufft namn.

Hade själv länge svårt att skilja på Shaqiri och Shakira.

Imponerande att det kom 2 602 till Studenternas i Uppsala för Sirius-Gif Sundvall, 1-3, mitt under fotbolls-VM.

Att Masarna inte kan betala stjärnföraren Tai Woffinden är ett mer än tydligt tecken på att svensk speedway är på väg rakt åt helvete.

Skadan på Tino Kadewere kan bli tuffare för Djurgården än vad Djurgården tror.

Dags för nya stormatcher: Liepaja-Häcken och Shamrock Rovers-AIK. Är inte Shamrock Rovers alltid med så här års?

All heder åt Hallstavik som försökte få bort så kallade grid girls, porriga startflickor, vid VM-deltävlingen i speedway i går. All skam åt internationella speedwayförbundet som fortfarande, 2018, påtvingar varje VM-arrangör detta ålderstigna, gubbsjuka och sexistiska påfund.

Gillar verkligen att ett ålderstiget, pensionerat, utnött och  gammaldags 4-4-2 kunde ta Sverige så här långt i ett träsk av nymodiga sifferkombinationer.

Å andra sidan: att kolla hur kameran söker ”sexiga tjejer” på läktarna under fotbolls-VM är som att förflytta sig 30 år tillbaka i tiden.

 

JAG HAR ALLTID TROTT PÅ MJÄLLBY

Rögle fortsätter producera NHL-spelare när nu Dennis Everberg lämnar KHL och för andra gången flyttar till NHL, den här gången Winnipeg Jets. Everberg har tidigare spelat för Colorado.

Krister Mattsson med bärlik: Yann Sommer, målvakt Schweiz=Albin Ekdal, mittfältare Sverige.

Samuel Roos mejlar och har onekligen en poäng: ”Orsaken till att VAR inte fungerar är att straff och utvisning inte är en exakt vetenskap. Målkamera och offside funkar eftersom dessa är en exakt vetenskap, säger systemet att bollen är över linjen kan ingen ifrågasätta det. Men tar bollen på handen i straffområdet tycker vissa domare att det är straff, andra inte, oavsett hur många kameravinklar man ser.”

Hoppas inte sparken från Gefle gör att Johan Mjällbys tränarkarriär får en knäck. Har alltid trott på honom.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!