Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Olsson

En straffrunda är inget mot en atombomb

Illustration: Helen Rasmusen.

Som om knäböjardebatten i USA inte är nog blir dagens teckning det slutgiltiga beviset:

Idrott och politik hör ihop.

Helén Rasmusens karikatyr av Nordkoreas big kahuna, Kim Jong-Un, med några atomleksaker visar bara och än en gång att ingen kan gömma sig bakom romantiska bilder av idrott som en fristad.

Sydkorea arrangerar vinter-OS i februari nästa år. Tävlingarna hålls i Pyeongchang som ligger tio mil från gränsen till Nordkorea.

OS går alltså tio mil från en knäppgök med lustig frisyr och atomleksaker.

Nu ska vi inte bara skylla på Kim Jong-Un, 33.

Det sitter en knäppgök med lustig frisyr och atomleksaker i Vita Huset också, Donald Trump, 71.

Det är fullt möjligt att jag en gång var övertygad om att idrott och politik inte hör ihop, jag var som alla andra ung och naiv.

Även om man har som målsättning att skilja mellan tävlingar och politiska beslut tränger sig verkligheten på och… ingen kan väl säga annat än att OS i Berlin 1936 var en uppvisning av Adolf Hitler till förmån för den vidriga nazismen och vi har efter det drabbats av bojkotter och protester. Glöm inte att Sydafrika stod utanför den stora, härliga idrottsfamiljen i många år.

Verkligheten är alltid jävligare än förhoppningar och drömmar.

Efter andra världskriget var Korea sin tids Vietnam och efter förödande och meningslösa djungelstrider delades halvön upp mellan ett sovjetiskt Nordkorea och ett amerikanskt Sydkorea.

Medan Sydkorea i dag är produktivt och industrialiserat som ett Japan eller USA är Nordkorea en stängd diktatur där Kim Jong-Un går i sin pappas fotspår, en man som hette Kim Jong-Il.

Där Sydkorea gör allt för att öppna sig gör Nordkorea allt för att stänga igen.

Expressens Mats Bråstedt var på skidskytte-VM i Pyeongchang 2009 och när jag frågade vad han mindes skrev han i ett mejl:

”Kul att det gick bra för Sverige – Helena Ekholms fantastiska guld. Snälla människor. Pissigt väder. Dåliga banor. Fantastisk fisk (sushi)”.

Det är fyra månader kvar till OS, men med tanke på hur de två onda, den unge och den gamle, rasslar med pistoler, svingar robotar och hotar med kärnvapen kan jag förstå om deltagare och publik redan nu känner oro för att vara så nära ett land som USA:s president hotat att förgöra. Biljettförsäljningen går så dåligt att Sydkoreas banker nu stödköper biljetter.

En straffrunda i skidskytte är inget mot en atombomb.

Mitt enda möte med nordkoreansk idrott var vid dam-VM i fotboll i USA 2003. Sverige skulle möta Nordkorea och vi åkte till en träning med nordkoreanskorna i Wayne i New Jersey.

Det var en speciell upplevelse.

Även om det internationella fotbollförbundet bestämt att alla deltagande lag ska ställa upp på presskonferens dan före match var det inget som Nordkorea brydde sig om.

En presstalesman vid namn Mister Jang försökte köra bort oss och sa via tolk att spelarna var ”blyga”, inte ville prata och att ”media stör uppladdningen”.

Mister Jang kedjerökte och blåste rök i ögonen på mig.

Träningen var som en stenhård militärisk drill för kvinnor som alla såg exakt likadana ut i exakt likadana frisyrer, kanske pappa Kim Jung-Il, precis som sonen, bestämde vilka frisyrer befolkningen ska ha.

Alla uttalanden från nordkoreanskt fotbollsfolk på nätet handlade om att framgångarna berodde på ”Den käre ledaren”, det vill säga Kim Jung-Il.

Hur som helst med det: Sverige slog Nordkorea med 1-0 efter mål av Victoria Svensson.

Nordkorea blev trea i gruppen medan Sverige gick vidare och så småningom tog silver i en minnesvärd förlust mot Tyskland i finalen.

Men OS går i Sydkorea inte Nordkorea.

Det är långt dit, men enligt Expressens Tomas Pettersson kan vi som alltid ha koll på skidåkarna Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Calle Halfvarsson och Hanna Falk. Det är förstås som alltid medaljläge i alla fyra stafetterna.

NHL struntar i vinter-OS 2018 och det bör gynna ett ”amatör”-Tre Kronor.

Jag är mest orolig och förvånad över att vissa av de svenska deltagarna är så dåligt insatta i vad som händer i världen, eller också är de bara osäkra och vill inte ta in det som händer.

Längdskidåkerskan Anna Haag sa till exempel så här i SPORT-Expressen:

- Det är alltid farligt att kommentera politik. För det är ju verkligen utanför mitt kunskapsområde. Men det jag kan säga är att jag har det största förtroende för att Sveriges olympiska kommitté inte kommer att riskera våra liv för att vi ska delta i ett OS.

Man behöver inte ha nån speciell kunskap för att se att världsfreden beror på två galningar just nu.

Och att lita på en olympisk kommitté är som att luta sig mot ett draperi.

 

VECKANS...

 

… COMEBACK

Anna Holmlund

Eller vad man ska kalla det. Anna Holmlund råkade ut för en fasansfull olycka i Italien för ett år sen och hamnade i koma. När hon nu är med och inviger en rullskidbana och klubbstuga för Alnö skidklubb tillsammans med Charlotte Kalla blir det hennes första offentliga framträdande sen olyckan.

 

… UTSTÄLLNING

Joakim Strömholm

För att komma in på Pelle Ungers galleri går man in vid Filippa K-butiken på Grev Turegatan i Stockholm. Just nu hänger strålande fina bilder av Joakim Strömholm på väggarna, allt från en ung Ulf Lundell till Brigitte Bardot och Hans Alfredson. Om Joakim är där får man hisnande stories om bilderna.

 

… MEDALJHOPP

Fredrik Lindgren

Det är så uträknat i speedway att även om Fredrik Lindgren inte gjorde en hundraprocentig tävling på Friends förra helgen, och missade plats i finalen, så närmade han sig ändå en VM-medalj. Sverige har inte tagit en personlig medalj i speedway sen Andreas Jonsson vann ett silver 2011.

 

… HERREJÄVLAR!

Anton Tinnerholm

Det är inte ofta – kanske aldrig – som en fotbollsspelare gör en match som den Anton Tinnerholm gjorde när Malmö FF slog Elfsborg med 6-0. Han gjorde själv fyra (ja, jag räknar självmålen som hans) och passade till ett. Det är heller inte ofta man ser en back dribbla genom ett försvar likt en Maradona.

 

TILL SIST...

Bara ödesmatcher kvar för Jonstorp i division 5 Skåne nordvästra. Efter förlusten hemma, 1-2, mot Ljungbyhed står kampen kring det nedre kvalstrecket mellan Jonstorp och just Ljungbyhed. Marcus Johnsson gjorde Jonstorps mål.

Dessförinnan vann man borta mot Västra Karup med 3-0, då gjorde Henrik Månsson, Amilcar Garay och Fredrik Christiansson målen.

Nästa match spelas i dag, borta mot Skälderviken på Vejby IP klockan 13.

Bärlik: Fares Fares, skådespelare=Stefan Alfelt, sportjournalist.

På tal om Fares Fares, missa nu inte ”The Nile Hilton incident”.

Var på GP-tävlingen i speedway på Friends och häpnade än en gång över hur fort förarna kör. Det är nåt man aldrig förstår om man tittar på tv. Speedway är som det mesta annat bättre live. Trodde det skulle vara mer folk på Friends, men speedway i Sverige saknar fortfarande Tony Rickardsson som kung och publikdragare. Det känns som om fokus i dag ligger i gamla öststater – och Australien, men det är sen gammalt.

Stanna i BP, Olof Mellberg.

En annan bra polisfilm är den spanska ”Dödens apostel”, som handlar om två kriminalare som försöker hitta en man som mördar och våldtar äldre kvinnor i Madrid. Älskar att se filmer som inte bygger på Hollywoods formulär 1A.

Jag gjorde det mest förbjudna: När Vetlanda hade vunnit i Eskilstuna mot Smederna med 49-41 var jag säker på att Vetlanda skulle ta SM-titeln, men herregud vilken skrällvändning Smederna stod för när de hämtade in försprånget och vann med 54-36 i Vetlanda. Fantastiskt. Det är fyrtio år sen Smederna tog SM-titeln senast.

Halmstad-Norrköping 2-1. Så dags nu.

Man kan tycka vad man vill om Erik Hamrén, men han känns väldigt överkvalificerad som ”rådgivare” i Örgryte.

Badou Jack spelar ett högt spel när han lämnar tillbaka världsmästarbältet i lätt tungvikt. Han gör det för att slippa möta ryssen Dimitrij Bivol, men… tänk på Theresa May som var så självsäker att hon ordnade en extra folkomröstning i England för att få större majoritet och det blev precis tvärtom: Hennes i förväg så smarta drag for upp som en kobra och bet henne i röven.

Vi ska inte glömma att Pia Sundhage två gånger vägrade besöka Vita huset.

Men å andra sidan: Örgryte-Trelleborg 2-0. Hamrén-effekten!

Jag tror att José Mourinho vet exakt vad han vill och gör med Victor Nilsson Lindelöf.

Det var en gång när Elfsborg alltid tillhörde toppen i svensk fotboll. Den sagan fick inget lyckligt slut.

Johan Wiland måste vara en av Hammarbys bästa värvningar nånsin.

Men trots de dramatiska SM-finalerna är speedway förmodligen en sport på utdöende. Att man stänger den svenska ligan de närmaste åren känns som en desperat handling för att rädda en ekonomi som klubbledare varit usla på att hantera i många år nu. När kassan är tom stryker den sportsliga rättvisan på foten och allt går åt helvete.

Säsongen är visserligen tusen matcher lång, men tala om att Rögle har uppförsbacke direkt.

Harry KaneCristiano RonaldoRomelu Lukaku… målgörare gör alltid mål, det är härligt att se.

Ken Sema i landslagstruppen var en glad överraskning.

Det kan inte hjälpas, men bråken – slamret med spadar i sandlådan – i PSG är på sitt sätt väldigt underhållande.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!