Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Olsson

Det här kan vara Trumps sista strid

Foto: BRYNN ANDERSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: BRYNN ANDERSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Det kan bli Donald Trumps sista strid.

Man kan i alla fall hoppas.

Man kan hoppas att nåt så simpelt som sport kan användas som bromskloss för att stoppa den galenskap som får Vita huset att likna ett hemsökt hus i en skräckfilm.

Men man ska inte låta sig luras, man ska inte förledas att tro att nåt så simpelt som sport kan visa sig viktigt.

USA:s president Donald Trump – och varför känns det så udda att skriva det? – utmanar den amerikanska idrottsrörelsen: Han har offentligt kallat idrottsmän för fittungar och bett dem fara åt helvete och han kräver att lagens ägare sparkar de spelare som står på ett knä i stället för två fötter under nationalsången.

Han har sagt att världens kanske bäste basketspelare, Stephen Curry inte är välkommen i Vita Huset.

Currys lag, Golden State Warriors, är mästare och mästare brukar besöka Vita Huset, det har varit tradition sen Ronald Reagans tid.

Mitt stora uppvaknande kom 1970 när Neil Young skrev låten ”Ohio” som handlade om hur nationalgardet sköt ihjäl fyra studenter vid Kent State under en protestmarsch.

Crosby, Stills, Nash & Young hade en hit med låten och jag var övertygad om att dåvarande presidenten Richard Nixon skulle känna sig tvingad att avgå när en så viktig person som Neil Young hade skrivit en så kritisk låt.

Nixon hade inte hört talas om Neil Young.

Han följde inte topplistorna.

Nixon hade inga album med Crosby, Stills, Nash & Young.

Men nu handlar det inte om musiker.


Dagens idrottsmän och – kvinnor har blivit vår tids stora stjärnor och när Donald Trump kräks ut sitt hat mot ickevita är det plötsligt personer och företeelser i det amerikanska fundamentet som kör skiten ur honom.

Stephen Curry har svarat med att han trodde att presidenten i USA hade viktigare saker att syssla med än vem som står eller knäböjer under nationalsången.

Och, verkligen: Själv har jag aldrig förstått varför nationalsången ska spelas i vanliga seriematcher och det handlar för mig om en ickefråga av monumentala mått.

Det är också ett tidstecken att LeBron James, som är Currys jämlike i Cleveland Cavaliers, twittrar direkt till Trumps konto, kallar honom en ”nolla” och skriver:

- Det var alltid en stor ära att komma till Vita huset tills du dök upp.

Här känner jag att Donald Trump borde skämmas ögonen ur sig.

Till och med den reaktionäre bossen för den amerikanska fotbollsligan (NFL), Roger Goodell, säger nu att det Trump vräkte ur sig mot fotbollsspelare inte var acceptabelt.

De flesta klubbägarna i NFL är inne på samma spår, den tidigare Trump-fanatikern Robert Kraft, som äger New England Patriots, har sagt att Trump är ute på fel spår.

Men NFL är reaktionärt och genomsyrat av nationalism och hyckleri.

Samtidigt som vackra ord om amerikaners rätt att protestera har inget lag velat anställa quarterbacken Colin Kaepernick.

Det var Kaepernick som i San Francisco 49ers förra säsongen var den förste som ställde sig på knä som protest mot polisens brutalitet mot ickevita amerikaner.

Om NFL så gärna vill visa sin solidaritet borde man se till att ett lag hyr Colin Kaepernick med omedelbar verkan.


Man kan tänka att idrottarnas protester blir till en nationell gemenskap, men den skärbrännare som i Donald Trumps händer delar det amerikanska folket finns inom sport och musik också. Vita män går på fotbollsmatch med sydstatsflaggor och ropar att ”niggers” borde hängas. En kompis såg U2 i New Jersey för ett tag sen och när bandet visade bilder på en syriansk flyktingflicka började stora läktarsektioner bua och kalla henne terrorist.

Men Kaepernicks stillsamma protest får fler och fler efterföljare. Såg jag rätt blev Bruce Maxwell i Oakland Athletics i helgen den förste basebollspelaren som står på knä.

Det är också skakande att se det hat som Donald Trump spyr ut över fridfulla protester medan han försvarade det vit makt-patrask som kom till Charlottesville för några veckor sen beväpnade med kulsprutor, gevär, pistoler och arméknivar.

När han drar igång skärbrännaren igen ska jag se till att stå på samma sida som LeBron James, en sann humanist.