Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Olsson

Det enda tillåtna skämtet

MARIBOR. Efter Robert Gustafssons framträdande på idrottsgalan i måndags blir från och med den 1 mars bara ett enda skämt tillåtet i Sverige.
Jag kan i dag, som ende krönikör, avslöja vilket.
Mats Olsson. -Har ni åskledare? -Nej, men blixtlås. Detta skämt passerade alla instanser och alla kontroller. Detta skämt innehåller dessutom en intelligent ordvits. -Har ni åskledare? -Nej, men blixtlås. Detta skämt är riktig humor. Riktig svensk humor. Även om vissa av nämndens ledamöter påpekade att både blixtlåsfabrikanter och åskledarklubben i Flen kan känna sig utpekade blev det ett rungande ja för att just detta skämt ska stå som norm för svensk humor och att man ingen annan humor ska hava jämte det. Ett annat skämt låg bra till men försvann i sista gallringen. Det var det här: -Kolla, där har det gått en hare. -Hare? Efter nattmangling kom nämnden fram till att uttrycket "hare" kan vara för stockholmskt och allt som på nåt sätt kan tänkas ha med Stockholm att göra är sen länge förbjudet. Man kom dessutom fram till att hararna numera betraktas som en utsatt grupp i samhället, med tanke på skabb, pest och annan jävlighet, och man ska inte lägga större börda på dessa fina pälskillar genom att skämta.

Robert Gustafsson begick en dödssynd

Vår datasupport har varit här och bytt min mejlbox tolv gånger den här veckan och det är ingen hemlighet vad som hände i tv-galan i måndags. Robert Gustafsson begick dödssynd nummer 2: han gjorde sig rolig på nån annans bekostnad. (Dödssynd nummer 1 är, och det visste ni redan, ironi). Men, om man inte gör sig rolig över nån annan - vem ska man då göra sig rolig över? Det är då man sitter där med åskledaren och blixtlåset. Många nostalgiker talar med sinnesrörelse om Hasse å Tage och hur fin humor det paret stod för. Minns jag rätt var det Hasse Alfredson som sa att Ingvar Carlsson såg ut som en sula i ansiktet. Hade det varit i dag hade tidningarna fyllts med rubriker om "Statsministern HÅNADES ÖPPET av komiker". Då tyckte folk det var hur kul som helst och Carlsson blev "Foten" med svenska folket. Men nu har allting gått över gränsen. Det har hovet slagit fast. Jag har själv skrattat högt (i hemlighet) åt Özz Nüjens skämt i radio och åt Olle Palmlöf och Bobbo Krull i "PKK" men normen har nu en gång blivit sån att säger man nåt kul om en person är det förbjudet. Och, berätta nu inte detta för nån, det är så här vi får verka i fortsättningen, i hemlighet, dolt i en sportkrönika en söndag. En läsare som heter Armen Ohanian såg Jay Leno i tv häromdan och mejlar följande lilla stycke. Leno sa: "Michael Jackson riskerar att få sitta i fängelse i 20 år. Men han kan tänka sig sitta det dubbla -om det är ungdomsfängelse". Jag tycker det är vansinnigt roligt men eftersom Leno gör sig rolig på Michael Jacksons bekostnad är det alltså inget skämt vi kan säga i Sverige längre, det vore som att röka på allmän plats. Här kör vi, kom igen nu alla: -Har ni åskledare? -Nej, men blixtlås.

Vi ska inte skratta alls

Man börjar faktiskt vänja sig. Det är rätt kul trots alltjag ska omedelbart bränna min vinyl med den amerikanske komikern Lenny Bruce, jag ska kasta alla avsnitt av "Seinfeld" och beställa tid hos en hjärnskrynklare som ska utrota minnet av en Lars Ekborg-monolog om en sparbössa, eller vad det var. Men...vad har hänt? Oj! Förlåt, det här kom just per löddrigt ilbud: skämtet om åskledaren och blixtlåset är förbjudet eftersom det innehåller en grov sexuell anspelning. Det sitter blixtlås i gylf och redan Alfred Hitchcock hade i film efter film åskledaren som symbol för ett eregerat manligt könsorgan. Skämtet är borta. Vi ska inte skratta alls. Mörkret lägger sig över nationen. Sisten släcker.

TILL SIST

Varför har alla börjat säga - spetskompetens? Jag borde ha nämnt en cd med en svensk trio som heter Hip Whips för längesen. De gör sällhört vackert själfull orgelmusik där tidig Spencer Davis Group brottas med en melodi av Procol Harum på 2000-talet. Briljant! Och vad fan betyder - spetskompetens? Madison Square Garden är förstås "the worlds most famous arena". Stämmer det verkligen att damerna körde störtlopp i flatljus men att herrarna ställde in på grund av dålig sikt i måndags? "Sagan om ringen - spetskompetensen kommer tillbaka". "Dyborn" med sammasom: Börje Salming=Roger Daltrey i Who. Ett tag i måndags kväll var jag skräckslagen över att det var den där kvinnan som gör konster till tyska kommandon i ett hjul vid Öresundsbron som vunnit Sportspegelns specialpris. Med tanke på Håkan Waxegårds notoriskt dåliga ekonomi är det fantastiskt att han lyckas med sargreklam för Woody på alla evenemang. En dag fick Düsing paltslag. Det var många som började räkna veckor och dagar när de fick höra att Zlatan skulle opereras. Och...man kan ju räkna på så många sätt. Sjöng nån som heter Patrik Isaksson verkligen "...we was born to run"? Södertäljes Rolf Wanhainen steg i min aktning när jag såg att han har Flyers gamla galna målvaktsgeni Ron Hextall som idol. Enligt "Mats" har han bytt namn till Peter Girijeh. "Rekordplumpt", skrev krönikören om Robert Gustafsson men undrade sen själv om Carolina Klüft gjort en "Den där Mary" som frisyrgelé. Trodde först det var Mattias Thylander som var klar för Philadelphia... Nu är det bara tre veckor kvar tills "Lost in translation", med Scarlett Johansson och Bill Murray, går upp i Sverige. ...och Rozenthal klar för Leksand, spelade inte han i Liverpool? Det är fanimej fler bakelser här än bland operettgökarna i Österrike. Eftersom HIF fortfarande spelar i allsvenskan ska ingen förening oroa sig över elitlicensen. Om "Bengan" hamnar i Barcelona döps gurkburken omedelbart om till tapastallriken. Kennedy otränad. Han får göra som Rubarth -börja jogga. Om inte Robert Nilsson platsar i Leksand...vad är det som säger att han ska platsa i Djurgården bara för att pappa heter Kent? Det är mycket med det sexuella bland de religiösa. 109 spänn på Buylando för Gil Scott-Herons lysande klassiker "The revolution will not be televised" är ett erbjudande ni inte kan säga nej till. Peter Siepen har alltid varit min modeguru. Man ska aldrig ha pappa eller mamma som manager. Allra sist: nåt säger mig att ni ska hålla ögon och öron öppna när det är dags för Killinggänget på filmgalan i tv i morgon. Det kan bli -skojsigt...