Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Olsson

Det är sant – men jag förstår tvivlet

Det görs få filmer om svenska sportstjärnor.

Inga alls, faktiskt.

Det kan bero på att vi inte har tillräckligt spännande sportstjärnor.

Då är det naturligtvis helt rätt att göra en film om Zlatan Ibrahimovic. 

David Lagercrantz skrev ”Jag är Zlatan”, boken om, av och med Zlatan Ibrahimovic och Lagercrantz skriver enligt uppgift på ett manus som förhoppningsvis blir film så småningom.

Det är i så fall på tiden.

Det är många år sen jag föreslog eller krävde en film om just Den Långe.

Man får i så fall koncentrera handlingen till hans uppväxt för det är omöjligt att hitta en svensk skådespelare som skulle kunna gestalta det som Zlatan gjort på en fotbollsplan under sin karriär.

Hisnande scener i "Borg"

Både Sverrir Gudnason och Shia La Beouf var utmärkta som Björn Borg och John McEnroe i ”Borg” och matchscenerna var så hisnande realistiska att tanken under några sekunder flög genom min skalle: Tänk om McEnroe vinner.

Det har inte alltid varit så i svensk film.

Man har aldrig tagit sport på riktigt allvar.

Jag tror mig minnas en väldigt tramsig film som heter ”Svenska Floyd” och hade Carl-Gustaf Lindstedt i huvudrollen. Den kom 1961 i vågorna efter tungviktsmatcherna mellan Ingemar Johansson och Floyd Patterson och… säg så här: Det var inte precis ”Tjuren från Bronx” eller ”Rocky” i boxningsscenerna.

Den legendariske Bo Widerberg älskade fotboll, men hans ”Fimpen”, från 1974, var mer en barnfilm, med väldigt yxiga fotbollsscener, än en fotbollsfilm. Det kändes som om Widerberg gjorde den bara för att få en anledning att hänga med dåtidens fotbollslandslag.

Jag har alltid varit avundsjuk på hur Hollywood har skildrat sport. Den amerikanska drömfabriken har också haft en strid ström av idrottsöden att välja bland – allt från klassiska basebollspelare som Jackie Robinson eller boxare som Jake LaMotta, som porträtterades av Robert De Niro.

Nu kommer filmen om Tonya Harding.

Ytterligare en story där verkligheten överträffar dikten.

Margot Robbie spelar Tonya Harding i ”I, Tonya” och hon var tre år när historien om konståkarna Tonya Harding och Nancy Kerrigan fascinerade (idrotts)världen inför OS i Lillehammer 1994. Hon trodde att historien var påhittad.

I korthet gick allting ut på att Tonya Harding inte var den skarpaste kniven i lådan och envisades med att omge sig med ett helt batteri oslipade knivar.

Kerringan attackerades – men tog silver

Hennes före detta man, Jeff Gillooly, såg på ett eller annat sätt till att en annan klantskalle försökte slå av knäet på Tonya Hardings konkurrent, Nancy Kerrigan, efter ett träningspass.

Kerrigan blev inte värre skadad än att hon kunde tävla i Lillehammer där hon tog silver medan en gråtande Harding kom sist. Hon skyllde på att hennes skosnöre gått upp. Oksana Baiul tog guld, så hade heller ingen försökt skada henne.

Harding och hennes allt mindre muntra mannar åkte dit så det sjöng om det.

Manusförfattaren William Goldman skrev i sin bok ”Adventures in the screen trade” (Äventyr i manusbranschen) att om han hade lämnat in ett manus om en man som hoppade över staketet till Buckingham Palace i London, tog sig förbi alla vakter, kom in i slottet och promenerade ostört ända fram till sängen där drottning Elisabeth låg och sov så hade manuset blivit refuserat eftersom det var för otroligt

Men storyn är sann.

Jag kan förstå om Margot Robbie tvivlade.

Harding åkte till ZZ Top

Vi lever i Sverige på många sätt i en hemvävd sportverklighet och även om man hittar svärta här och var är det svårt eller omöjligt att hitta figurer som är varandras så enorma motsatser som den fattiga och outbildade Tonya Harding mot den traditionella skridskoprinsessan Nancy Kerrigan.

Harding åkte till musik av ZZ Top, bara en sån sak.

Ett klassiskt uttalande från Tonya Harding är:

– Hon (Kerrigan) är en prinsessa, jag är en skithög.

Sverige har många framgångsrika stjärnor, men jag kan inte se att en film om Charlotte Kalla, Andreas Granqvist eller Frida Hansdotter skulle dra storpublik.

Fixade matcher är däremot mer utbrett än man tror.

Här kan jag tänka mig en film om en klubb i superettan och ett utländskt spelsyndikat som försöker få spelare att göra sitt sämsta.

Våld och pengar – det kan bli hur bra som helst.

Till dess får vi nöja oss med Den Långe.

VECKANS...

… MOTORSTOPP

Danica Patrick

Efter att i många år ha varit den mest framgångsrika – och enda – kvinnan i internationell motorsport tänker Danica Patrick, 35, lägga av. Hon har aldrig vunnit nåt stort, men var en stark symbol i USA genom bland annat Indianapolis 500. Hon ska nu satsa på kläder, vin och hälsokost.

 

… MOTORGRATTIS

Marcus Ericsson

Kan inte se annat än att Marcus Ericsson är att gratulera till (minst) ytterligare en säsong i formel 1. Alfa Romeo går in i det tidigare så hopplösa stallet Sauber och det betyder bland annat att Marcus äntligen kan få köra en konkurrenskraftig bil. Det blir Marcus och Charles Leclerc i bilarna.

 

… MOTORHEJA

Thed Björk

Man behöver inte ens tänka på Finland för att sakna svenska framgångar i motorsport. Men Marcus Ericsson kan gå mot en ny, stark framtid och Thed Björk är VM-etta i WTCC och Sveriges första världsmästare i banracing. Vad är det man säger, det man kan hoppas på: Den ljusnande framtid är vår.

 

… MOTORLJUD

Kikki Danielsson

När de övriga deltagarna i ”Så mycket bättre” la sig på golvet för en mer eller mindre flummig yogaövning la sig Kikki Danielsson på en soffa och – somnade omedelbart. Inte bara det: Kikki snarkade högt och ljudligt och det måste vara årets mest oväntade komiska scen i svensk tv.

 

TILL SIST

OVÄRDIG PETNING AV ELI MANNING

Det är längesen jag såg det sportintresserade New York så förbannat som när coach Ben McAdoo i New York Giants bänkade den legendariske quarterbacken Eli Manning.

Jag kan gå med på att det gick ovärdigt till, Manning har trots allt spelat i Giants i tretton år, i hela sin karriär, men det är också ett faktum att Giants är uslare än vanligt och att Manning inte är lika bra som han en gång var.

Och hela Giants korthus föll när ledningen några dagar senare sparkade både McAdoo och general manager Jerry Reese

Björn Smeds med bärlik: Scott Caan, ”Hawaii Five-0”=Luke Shaw, Manchester United.

 

EN UDDA FIGUR MED UDDA STIL

”Professor Marsten and the Wonder women” handlar om psykologen William Marsten som hittade på den tecknade serien ”Wonder woman”. Det är ingen stor film, men klart sevärd om en udda figur med udda livsstil i ett inskränkt USA som tidvis censurerade och/eller förbjöd serien på grund av sadomasochistiska teman.

Rör inte Rickard Olsson, SVT!

Ryssland-Saudiarabien, invigningsmatchen i fotbolls-VM i Moskva den 14 juni måste vara den på pappret sämsta genom tiderna.

 

INGET JÄVLA "SE OCH LÄRA"

Jag beundrar alla unga, hoppfulla och frimodiga. Jennie-Lee Burmansson är 15 år, freeskiåkare och Sveriges yngsta olympier genom tiderna. ”Jag tror man utvecklas när man känner lite press”, säger hon. Inget jävla ”se och lära” där inte. 

Vart tog Amanda Jenssen vägen? Jag gillade henne.

Portugal-Spanien i grupp B den 15 juni i Sotji, däremot!

Gennaro Gattuso är ny tränare i Milan och jag gillar en tweet han la ut: ”På min tid, när jag förlorade, var jag förkrossad. Dagens spelare skrattar och tar en selfie. Det kan göra mig spyfärdig.”

Förlorar Manchester United dagens derby finns nog inget som kan stoppa Manchester City.

Avundas verkligen inte Island.

 

HAN HADE HELLRE KNIVHUGGITS

Men ingen kan säga att Gattuso fick en bra premiär när det hopplösa bottenlaget Benevento kvitterade till 2-2 på övertid senast. Det var Beneventos första poäng nånsin i Serie A. Gattuso sa att han hellre hade blivit knivhuggen än tappat de poängen. Han vet hur man uttrycker sig.

Fortfarande chockad och upprörd över att Andreas Granqvist inte blev julvärd i SVT.

Tror vad jag vill om hur Ryssland fick Saudiarabien, Uruguay och Egypten i sin grupp. Rättvis lottning? Yeah, right.

 

EN NY NORTHUG? DET BLIR INGEN

Johannes Hösflot Kläbo är ju också ett namn, men kan ursäktas med att han är från Norge. Även om han just nu vinner allt i skidspåren så… nån ny Petter Northug blir han inte. Det blir ingen.

Väntar med att jubla över Charlotte Kalla tills hon står med några OS-guld om halsen i februari.

Sverige? Går vidare från gruppen.

 

TORSSON TYNGRE ÄN JACKSON

Det är 35 år sen Michael Jacksons ”Thriller” kom, men viktigare är att det är 40 år sen musikscenen startade i Klippan i Skåne. Det finns nu en vidunderlig bok om detta som heter ”Ett skivbolag i varje by – om Svenska Popfabriken i Klippan”. Det var där och då fantastisk rockmusik skapades och blev till Kriminella Gitarrer, Noise, Kommissarie Roy och Torsson.

Truls Möregårdh förlorade visserligen JVM-finalen i bordtennis mot kinesen Xue Fei, men Truls är… 15 år. Det finns kanske en framtid för svensk bordtennis trots allt.

Den före detta ryska idrottsministern, Vitalij Mutko, har ett passande efternamn.