Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Olsson

Den mest hatade spelaren i världen

Foto: HELEN RASMUSEN
Tom Brady med hustrun Gisele Bündchen. Foto: NANCY KASZERMAN / ZUMAPRESS.COM ZUMA PRESS

Super Bowl.

Patriots Bowl.

Tom Brady Bowl.

Den mest hatade spelaren vinner igen.

Kan just nu inte komma på en enda idrottsperson som är så bra som Tom Brady, men som är lika hatad som Tom Brady, nej inte ens Cristiano Ronaldo.

Tom Brady är 40, men fortfarande USA:s bäste quarterback.

I dag plockar han ut sin sjätte Super Bowl-ring.

Vi behöver inte ta upp att Super Bowl är världens största idrottsshow, att Philadelphia Eagles möter New England Patriots, att Pink sjunger nationalsången och att Justin Timberlake står för den eftertraktade halvtidsunderhållningen, allt det där är same same but different.

Jag är däremot oerhört fascinerad av hur hatad Tom Brady är.

Och det gäller inte bara Brady, det gäller i lika hög grad hans lag New England Patriots, tränaren Bill Belichick och ägaren Robert Kraft.

Framgång lockar avundsjuka, det är ingen hemlighet.

Jag beundrar Brady

Framför allt inom sport skapas avundsjuka hos lag som harvar på och harvar på och samtidigt ser hur, till exempel, Patriots ständigt ligger på en nivå som är till synes oåtkomlig.

Avundsjuka skapar hat.

Brady ser Hollywood-bra ut, han är gift med en fotomodell, Patriots skriver en check på 357 miljoner kronor om året till honom, gammal är äldst och han är den genom tiderna bäste quarterbacken i amerikansk fotboll.

Sånt kan man reta sig på, sånt kan man fnysa åt.

Ta Justin Timberlake som sjunger, dansar, skriver låtar, spelar in film och ligger etta på listorna.

Hade det inte räckt med en talang, liksom? Två, på sin höjd.

Men det är sånt man säger på skoj.

Jag beundrar Tom Brady som jag beundrar alla som är bäst på vad de gör.

... men hans åsikter skaver

Det finns annat som skaver på riktigt.

Patriots bestraffades av NFL (National Football League) efter ”Spygate”, när man smygfilmade en träning med New York Jets så Brady i förväg skulle lära sig tyda Jets försvarstecken.

I det som kallas ”Deflategate” blev Brady själv avstängd efter att ha gett order om att pumpa bollarna löst i en regnmatch mot Indianapolis Colts så de skulle bli lättare att fånga.

Tom Brady är dessutom polare med Donald Trump.

Människor har olika politiska åsikter, men dagens USA är delat rakt av inom alla områden och det gäller också NFL.

Medan svarta spelare knäböjde under nationalsången i protest mot orättvisor och polisbrutalitet hade Brady en keps med Trumps slogan ”Make America great again” i sitt omklädningsskåp.

Brady spelade golf med Trump.

Trump namndroppade Brady under sin valkampanj.

Patriots tränare och ägare, Belichick och Kraft, bekände sig som Trump-supportrar.

Riktigt vämjeligt blev det när Donald Trump gastade att fotbollsspelare ska stå upp och hedra nationalsången annars borde de få sparken.

Det var svarta spelare han pratade om.

Hur går snacket vid middagsbordet?

Brady är ingen dumbom, men både han och multimiljardären Robert Kraft inser att Trumps politik gynnar de som har det bäst ställt och – tja, hans golfbanor är kanske rätt fräscha.

Tom Bradys fru, Gisele Bündchen, är invandrare från Brasilien och har öppet kritiserat Trumps rasistiska invandringspolitik.

Spelare som Colin Kaepernick och Eagles Malcolm Jenkins revolterar öppet mot Trumps politik och uttalanden, men även om Brady visserligen tonat ned Trump-snacket har han inte tagit avstånd och jag undrar hur samtalen löper vid middagsbordet hemma hos familjen Brady.

Jenkins stod i höstas med knuten högernäve under nationalsången vilket gav minnesbilder från OS i Mexiko 1968 när löparna Tommie Smiths och John Carlos knutna nävar blev en av 1900-talets mest igenkända symbolhandlingar.

Philadelphia Eagles är en annan sort.

Lagets ägare, Jeffrey Lurie, har låtit sätta upp bilder på medborgarrättskämpar som Nelson Mandela, Martin Luther King och Jonas Salk på Eagles träningsanläggning.

Malcolm Jenkins har startat utbildningsprogram för ungdomar i fattiga områden och har fått Eagles ägare att liera sig med spelarföreningen och hjälpa till med protesterna.

- Jag förklarade att det var viktigt att precisera vad de vill för att undvika anklagelser om att inte vara patriotiska, det hände på 60-talet under protesterna mot Vietnam-kriget, sa Jeffrey Lurie till New York Times.

60-tal, Vietnam, protester, demonstrationer… plötsligt känns allting som gamla, härliga ”klass mot klass” i en av de mest kommersiella och dyngrika sporterna.

Det är lättare av rent humanitära skäl att hålla på Philadelphia Eagles, men sånt hjälper sällan.

Tom Brady och New England Patriots vinner i natt.

VECKANS...

… BANDYSPELARE

Hertiginnan Kate

När de brittiska kungligheterna William och Kate kom till Sverige fick de skjuta några skott med bandyklubba i Vasaparken i Stockholm. Jag visste inte att Kate hade spelat landhockey och visste heller inte att den första bandymatchen spelades i Storbritannien 1875. Vem hade trott det?

… PRESIDENT

George Weah

Ja, den förre fotbollsstjärnan är president i Liberia. Ni minns honom säkert från alla åren i Milan. Men George Weah, 50, har en tung uppgift framför sig: Liberia är svårt drabbat av korruption, mer än halva befolkningen lever i fattigdom, skolundervisningen är minimal och ekonomin obefintlig.

… SÅNGERSKA

Camila Cabello

Jag kan inte få Camila Cabellos ”Havana” ur skallen. Hennes röst, latinokänslan, det sorgsna pianot, den ensamma trumpeten, rapparen Young Thug och att hon rimmar ”Havanna” med ”East Atlanta”. Detta är fan i mig ett mästerverk. Och Camila Cabello är fortfarande bara 20 år.

… ETTA

Caroline Wozniacki

Det var en närapå bragdartad kämpainsats av Caroline Wozniacki när hon slog rumänskan Simona Halep i finalen i australiska öppna i Melbourne. Det var danskans första grand slam-titel och av bara farten blev hon världsetta igen, före Halep och Elina Svitolina från Ukraina.

TILL SIST...

Förra gången Peter Jihde och Ola Wenström var på samma tv-kanal ryktades det att Wenström sa upp sig eftersom han inte stod ut med Jihde. Det var när Jihde kom tillbaka till TV4 efter en sejour på SVT. Ska bli spännande att se om tv-världen blivit stor nog för bägge den här gången.

Jag är också nyfiken på hur mycket MTG hostade upp för att Jihde skulle bestämma sig för att dra från TV4 på en kvart.

Man kan tala hur vackert man vill om nya utmaningar och nya satsningar, sanningen är alltid: Cash is king.

Olle Sundvall med bärlik: Aaron Mooy, mittfältare i Huddersfield=Håkan Mild, levande legend.

Man vet att tiden gått när tennislegendaren Jonas Björkman beskrevs som ”Let’s dance-profilen” i en artikel i Expressen.

Jag hoppas verkligen att Joel Ekstrand hittar sig själv igen i AIK efter en osedvanligt skadedrabbad tid utomlands.

Lika bra att flytta tillbaka till Örjans vall, Sead Haksabanovic.

Tråkigt att Randy Newman ställde in i Stockholm, jag hade sett fram emot den konserten. Senaste albumet, ”Dark matter”, är väldigt bra.

På tal om tennis: den nye amerikanske stjärnan Tennys Sandgren har ett bra namn. Och ja, han är svenskättad från Tennessee, men har fått fan för sina högervridna åsikter. Tennys trodde, till exempel, att Hillary Clinton på riktigt ledde en pedofilring på en pizzeria i Washington.

Innan man kritiserar Fredrik Skavlan för hårt ska man tänka på att han är från Norge.

Jonstorp har redan börjat spela träningsmatcher och slog till exempel Ekeby med 3-1 förra helgen. Division 5 Skåne nordvästra börjar den 8 april när Jonstorp spelar borta mot Ramlösa.

Kul att Joachim Björklund blir assisterande tränare i Hammarby. Han har alltid varit en av mina favoritmittbackar och det kändes som om han hade försvunnit från svensk fotboll när Hammarbys sportchef Jesper Jansson plockade upp honom.

Emil Forsberg har ”en mystisk skada”. Jag hatar mystiska skador.

Thomas Dennerby ska alltså inte bara flyga in till matcherna som ny förbundskapten för Nigerias damlandslag i fotboll, Dennerby ska flytta till Nigeria. Djärvt och ambitiöst.

Mort Walker dog i förra veckan, han blev 94. Walker skapade den legendariska serien Knasen, men jag gillade också Sam & Silo som Walker skrev och Jerry Dumas tecknade. Knasen hette en kort tid Nr 13 Wilmer, vilket gav namn åt Wilmer X – som förresten återförenas i år.

Det är lätt att glömma, men få spelare är så viktiga för sitt lag som Christian Eriksen för Tottenham.

Kval till innebandy-VM: Sverige-Frankrike 43-1.

På fredag har ”The Florida project” svensk premiär. Det är en fantastisk film om livet på den andra sidan av den amerikanska drömmen, nära Disneyworld, men ändå så långt bort. Willem Defoe blev Oscarsnominerad för bästa biroll, men filmen borde ha varit med bland de bästa filmerna.

Formel 1 tar bort ”grid girls”, lättklädda startkvinnor, och det var fan i mig på tiden.

Bandy-VM 2018: Ungern-Kazakstan 0-29, Sverige-Norge 17-0, Tyskland-Kazakstan 2-17.

Egentligen blir jag inte förvånad, men… wow, liksom: Crystal Palace betalar 182 miljoner kronor för norrmannen Alexander Sörloth.

182 millar – det var kanske det som Peter Jihde fick i övergångssumma av MTG.

Missa nu inte Expressens OS-bilaga, en fet jävla bibel på 212 sidor som är oumbärlig. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!