Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Olsson

De visste att Zlatan inte passar in längre

Zlatan Ibrahimovic under en träning med landslaget 2016.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Sveriges förbundskapten Janne Andersson.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

NEW YORK. Nytt år, nya tider, nya hjältar.

Men för att citera John Fogerty:

Jag kan ana en ond måne på himlen.

Det är inte säkert att de nya tiderna blir härliga och strålande, man har ju börjat sy upp brunskjortor.

Vinter-OS, hockey-VM, fotbollsallsvenskan… det känns som om månader, veckor och dagar är späckade med idrott och så var det inte förr. Ett nytt medieklimat och ökade intäkter har gett oss ett idrottsutbud som saknar motstycke. Vi kan se allt, när vi vill och nästan hur vi vill.

Men ett stort evenemang överskuggar allt, fotbolls-VM.

Och det bästa av allt: Sverige är med i fotbolls-VM den här gången. Ja, jävlar!

Och det är nya tider för svensk fotboll.

Symbolen får svensk fotboll har väldigt länge varit en internationell fotbollsstjärna så lång att jag till och med kallar honom Den Långe.

Han heter förstås Zlatan Ibrahimovic.

Han var kaxig, dominant och ibland större än livet självt, men Sverige har aldrig haft en så bra fotbollsspelare.

En "kött-och-potatis"-spelare

Dagens symbol för svensk fotboll är en helt annan typ.

Han är vad man ibland kallar en ”kött-och-potatis”-spelare utan större åthävor, med begränsad talang och en alldaglighet som man får leva med om man kommer från Påarp i Skåne.

Han heter Andreas Granqvist.

Det var många i landslag och mediepack som inte trodde på Andreas Granqvist, som till och med hånade honom.

Jag har den största respekt för Andreas Granqvist.

När alla andra, efter 1-4 mot Holland, såg domedagen närma sig såg jag att en mittback från Påarp i alla fall gjorde Sveriges mål och jag såg samme mittback ta bollen och springa upp till mittlinjen för en snabb avspark, som om hoppet inte var ute.

Jag tyckte mycket om det.

Om jag inte var förvånad över att Granqvist så småningom tog en fast plats i det svenska försvaret blev jag häpen när han tilldelades Guldbollen och därmed ansågs vara Sveriges bäste fotbollsspelare förra säsongen.

Som sagt: All respekt, men – verkligen?

Det är ju helt givet att Zlatan Ibrahimovic var Sveriges bäste fotbollsspelare, att påstå nåt annat är löjligt.

Men han har redan elva guldbollar och det blev kanske tråkigt för juryn och Aftonbladet att dela ut en tolfte.

”Vi behöver ett nytt namn”, sa man och fäste blicken på en mittback från Påarp.

Andreas Granqvist.
Foto: Helen Rasmusen

Väldigt många vet

Samtidigt kom diskussionerna om Zlatan ska vara med i VM eller inte.

Ingen visste, och ingen vet, om Zlatan nånsin kommer tillbaka i samma dominanta form han en gång var, ingen visste, och ingen vet, om han ens blir en skugga av sig själv.

Men väldigt många visste att Zlatan inte passar in längre.

Förbundskaptenen Janne Andersson har byggt ett nytt landslag med hyggliga svenska grabbar som leds av en mittback från Påarp och plötsligt… plötsligt fick jag samma isande, kusliga känsla som när Zlatan inte skulle få spela i Malmö FF eftersom han inte var som de andra pojkarna.

Jag kände igen tongångarna från debuten i landslaget när både vanliga landslagssupportrar och sansat fotbollsfolk tyckte att ett svenskt landslag var bättre utan en lång, farlig och begåvad ung man från ett miljonprogram i Malmö.

Det är ingen händelse att de tongångarna krälar upp från dyn just nu.

Världen vrids till höger om höger, brunskjortor massproduceras och nazistraka armar sträcks mot himlen i en syn jag aldrig trodde jag skulle få uppleva 2018.

Av det som några år var ett multinationellt landslag bestående av ”Zlatans barn” överlevde bara Jimmy Durmaz bytet av förbundskapten från Erik Hamrén till Janne Andersson.

Jag älskar när Sverige är med

VM avgörs i Ryssland i sommar och det är heller ingen tillfällighet att rysk fotboll plågas av både nazism och en rasism med sitt fulaste tryne.

Det finns mycket sport att se fram emot, men jag ser mest fram emot sommarens VM.

Jag älskar fotbolls-VM, älskar det aldrig så mycket som när Sverige är med.

Vi har ett landslag som i en eller annan match kan mäta sig med, och kanske till och med vinna mot de bästa, men i en lång serie matcher blir det svårt eller omöjligt.

Andreas Granqvist kan sitt Ryssland. Han spelar i Krasnodar och det är ju också en ny tid att det gamla kommunistfästet i dag både kan och vill betala kapitalistiska löner för att hålla en fotbollsliga i gång och se till att cashen kommer in också till en mittback från Påarp.

Anders Svensson har gjort flest landskamper, 148.

Andreas Granqvist fick guldbollen och är svensk fotbolls nya symbol.

Men vi ska aldrig glömma att i all statistik i alla tider står det vid flest gjorda mål: Zlatan Ibrahimovic, 62 mål.

Ibrahimovic.

Ib-ra-hi-mo-vic.


FOTNOT: Det var 1969 som John Fogerty och Creedence Clearwater Revival gjorde ”Bad moon rising”. Den handlade om den då tillträdande amerikanske presidenten Richard Nixon. 

VECKANS...

… FIN KILLE

Juan Mata

För åtskilliga skamlöst rika fotbollsspelare handlar mycket om kläder, bilar, smycken och produktplaceringar. Manchester Uniteds mittfältare, Juan Mata, har däremot startat en fond där fotbollsspelare lägger en procent av vad de tjänar till välgörande ändamål. Fler och fler ansluter sig.


… REKORD

Henrik Lundqvist

Även om det är som vanligt med New York Rangers – svackigt – fortsätter Henrik Lundqvist sätta nya rekord. Nu är han den europeiske målvakt som vunnit flest matcher i NHL. Tidigare rekordet hade Dominik Hasek. ”Henke” är däremot långt efter Martin Brodeur som leder målvaktsligan.


… DANSKDÖDARE

Jesper Jansson

Jag trodde att Hammarby skulle satsa långsiktigt med förre tränaren, Jacob Michelsen, men nu ska i stället nye sportchefen, Jesper Jansson, få mer makt och då rök Michelsen. Men det är nåt med danskar och fotbollsallsvenskan: Kan ni nämna en enda dansk tränare som lyckats i Sverige?


… NYA ORD

Cyklonbomb

När bartendern på Ear Inn frågade om jag var redo för cyklonbomben visste jag inte vad han pratade om. Alla utom jag visste att en cyklonbomb skulle drabba New York i torsdags. En cyklonbomb består av extrem kyla, snö och stormvindar. Och den var på riktigt: Den Stora Staden lamslogs i torsdags. 

TILL SIST...

NHL UTOMHUS – SOM BANDY

Utomhushockey, de så kallade Winter Classics, är förstås ett kul jippo i NHL. Det kom 42 000 till Citi Field i New York när New York Rangers slog Buffalo Sabres med 3-2. Men det är rätt hopplösa jippon: Är man på plats sitter man några mil från den lilla rinken och på tv gör skuggor, moln och solsken att det blir lika svårt att se pucken som det var att se bollen i forna tiders bandysändningar.

Dessutom var det i år den kallaste nyårshelgen på 100 år.

Att det ändå kom 42 000 är förstås, på sitt sätt, imponerande.

Men vad det säger om allting vet jag inte.

”Kilroy” med bärlik: Lotta Bromé=Pepe, Besiktas, Portugals landslag.

Trodde Sverige i år skulle avge nyårslöftet att aldrig mer försöka söka ett OS.

Det blir konstigt att se Jordan Larsson i ett allsvenskt lag som inte är HIF.

Hoppas att det nya kontraktet med Malmö FF får Oscar Lewicki i samma form som förr.

Diskussionerna kring NFL-slutspelet handlar mest om vilka lag som inte är med: Green Bay Packers, Dallas Cowboys, Seattle Seahawks, Detroit Lions och New York Giants.


VEM VILL SE ETT VM UTAN ITALIEN...?

Håller med SportExpressens Tomas Pettersson: Om inte åkarna bryr sig om Tour de ski, varför ska vi? Det är svårt att förstå åkarnas avsky, Tour de ski satte fart på skidåkningen och fick till och med mig passionerat intresserad.

När Green Bay Packers nu missade slutspel visade Aaron Rodgers skada hur mycket han betyder för laget.

Vi är glada att Sverige slog ut Italien från fotbolls-VM, men som Daily News skrev: ”De som gillar fotboll tittar oavsett, men marginellt intresserade lockas inte av ett VM utan Italien, Holland, USA, Chile eller Ghana.”


TRODDE JORDAN SKULLE TILL KINA

Minnesota Vikings, med den specielle Case Keenum som quarterback, mot Pittsburgh Steelers, med den specielle Big Ben Roethlisberger som quarterback, i Super Bowl? Då tippar jag Steelers.

När jag såg rubriken ”Jordan klar för Peking” trodde jag att den unge Larsson skulle bli miljardär i Kina.

Det är en gammal tradition, men fyra matcher på tio dagar kring jul- och nyårshelgerna är inte nyttigt ens för ett Premier League-lag.

Å andra sidan ska man aldrig räkna bort New England Patriots och Tom Brady.

Ingen säger Peking om IFK Norrköping.

Arsenal viftar med checkblocket och det är märkligt hur den ständigt ifrågasatte (och ibland lätt förvirrade) David Luiz alltid är eftertraktad.

Jag trodde hela tiden på Victor Nilsson Lindelöf och ser med tillfredsställelse hur han utvecklats från försiktig och kanske blyg nykomling till en som dirigerar, styr och ställer i Manchester Uniteds backlinje.

Bra story av Fredrik Jonsson om fotbollsdomaren Mehmet Mohammed Culum, från Arlöv, i SportExpressen i tisdags.

Skulle inte bli förvånad om nån slog av ett knä på Meryl StreepMargot Robbie får en Oscar som Tonya Harding i ”I, Tonya”.


SKREV PÅ FÖR FEM ÅR – DROG ÄNDÅ

En rätt bra artikel i New York Times om Premier League hävdar att ligan inte alls är världens tuffaste utan sex klubbar mot resten där resten försöker hålla förlusterna nere eftersom de vet att de är chanslösa. Jag kan skriva under på det, men… jag säger också Leicester.

Om Anders Christiansen egentligen ville till Gent i Belgien är det obegripligt att han skrev på ett kontrakt på fem år med Malmö FF.

Den här vinterns förkylning är den värsta hittills. Jag är inne på fjärde veckan nu.