Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Olsson

De var tillsammans i 51 år – trots Tumbas första ord

Glad gamäng. Sven Tumba firar 70 år 2001.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Cowboyen Tumba. Sven Tumba kommer hem i cowboyhatt efter VM-guldet i Colorado Springs 1962 och omfamnas av frun Mona.
Foto: LARS SAMUELSSON / AB TEXT & BILDER/SVT

Trodde jag kunde min Tumba.

Det kunde jag inte.

Så var han också en tusenkonstnär.

Jag är fortfarande omtumlad av Jens Linds stiliga dokumentär, ”Sven Tumba, en släktsaga”, som finns på SVT play.

Sven Tumba var en, för sin tid, lysande hockeyspelare, men också fotbollsspelare, multikändis, kvinnokarl, radiopratare. entreprenör, en man som var känd från 50-talet till sin död 2011, ofta allt på en och samma gång i en skenande karusell i strålkastarljus, från vattenskidor till golfbanor, hockeyhjälmar och till slut hjälpverksamhet för utsatta barn i Sydafrika.

Tumba ändrade på allt

Innan Sven Tumba dök upp var svenska idrottare fåordiga män från skogen.

Sven Tumba ändrade på det.

När man tänker på sin barndom vet man ofta inte om man verkligen minns vissa händelser eller om man har sett foton, och hört historier berättas så många gånger, att man tror sig minnas.

Det är så med mig och Sven Tumbas tidiga karriär, när han faktiskt hette Johansson. ”Pucken glider in i mååååål”, hemkomsten från Colorado Springs i cowboyhatt, vidunderliga dragningar… ja, jag har sett och hört, men har egentligen inga egna minnen från den tiden.

Jag tror att min pappa tog mig till en uterink i Malmö när Sven Tumba spelade för Malmö FF i division 2. Ja, hockeylaget hette så, för detta var före Percy Nilssons tid. Det var också i slutet av Sven Tumbas hockeykarriär och den var inte så framgångsrik längre, men… man skulle ändå se Tumba av samma anledning som folk gick och såg en Pelé eller Maradona.

Sverige har fått fram stora stjärnor efter Sven Tumba, men det finns ingen man kan jämföra med i dag.

Det är en annan tid nu.

Framför allt var det en annan tid då.

Dokumentären visar bilder från ett oskuldens Sverige.

Inget blev skandaler

Om Sven Tumba vände uppåned på begreppet idrottsstjärna togs allt han gjorde emot med ett leende. Han var av den sorten att ingenting blev skandaler, som det hade blivit med dagens sociala medier.

När han lanserade hjälmen Spaps fick han hela Tre Kronor att ta på sig den och när de spelade en jippomatch på rullskridskor i tv hade till och med programledaren Spaps-hjälmen på sig.

Omöjligt i dag.

Tumba i den klassiska Spapshjälmen.
Foto: JAJJA BOUSSARD / DAGENS BILD/IBL

Gamla Tre Kronor-spelare berättar att Sven Tumba kom och gick när han ville, men de skrockar belåtet, för… man kunde inte bli arg på honom, han var ju – Tumba.

Ja, ni vet, det finns såna.

Slynglar och odågor som lever på sin talang, ett bra tugg, en glimt i ögat och (nästan) alltid landar på fötterna.

Man kan ju hata såna.

Och hata att älska dem.

Tumba vek ut sig, öppnade dörrarna till sina många olika hem, hade åsikter om allt och syntes med kungahus och annan nobless. Det måsta ha varit hett stoff för den tidens journalister när Tumba och den unga prinsessan Birgitta hade ett förhållande – medan han samtidigt passade på att ge dagens kung lektioner på is. Även om vissa förfasade sig var detta en sannsaga om mannen av folket, ja, till och med en buse och smågangster, och en hårt hållen prinsessa som egentligen inte fick träffa män hur som helst.

Tumba sökte sig till kungahus och offentlighet

Peter Forsberg är den genom tiderna bäste hockeyspelaren i Sverige. Han är säkert en skicklig affärsman, eller omger sig med folk som är det. Däremot är ”Foppa”, som så många av dagens idrottare, noga med sitt privatliv och ofta till överdrift försiktig i sina uttalanden.

Tumba sökte sig däremot till offentligheten, till kungahus och överklass och det kan man resonera kring. Han blev kompis med mattmiljonären Nils Nessim och blev kär i båda hans döttrar.

Det finns en gripande scen i dokumentärfilmen, det är enda gången Sven Tumba ser allvarlig ut, kanske till och med ledsen.

Han var först ihop med Maud Nessim, men hon gifte sig med en fransk affärsman och under vigseln ser man hela tiden Sven Tumba i bild, strax till vänster om brudparet i kyrkan. Det är en mycket allvarlig Sven Tumba.

Inget problemfritt äktenskap

Så småningom gifte han sig med Mauds lillasyster Mona och bara det är grund nog för spekulationer och relationsteorier.

Det var inget problemfritt äktenskap, men Mona och Sven fick 51 år tillsammans, trots att han var otrogen och trots att det första han sa till henne, fina överklassflickan, var:

– Sexa upp dig, bruden, så får du vara med på bild.

Jag har genom åren stött på många gamla hjältar, men aldrig Sven Tumba.

Däremot hade jag ”Mona Tumbas Slim Club” med Ebba Grön på singel.

Foto: PRIVAT