Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mathias Lühr

Mathias Lühr: Tydligt att Hammarby vill åt ett annat håll

Jakob Michelsen.
Foto: Aleksander Kozminski / EPA PAP

Läge att vända blad.

Staka ut en helt ny framtid.

När allsvenskans sämst (?) bevarade hemlighet blev officiell under onsdagen så är det tydligt att Hammarby vill åt ett annat håll med start redan 2017.

Jag måste ändå inleda med hyllningarna från Danmark.

Eftersom jag själv i stort sett vet noll om 36-åringen som förde lilla Sønderjyske ut i Europa förra säsongen, så tog jag hjälp av kollega Klaus Egelund på Ekstrabladet.

Och omdömet var i stort sett genomgående positivt.

Jakob Michelsen kallas för "Mini-Morinho" på grund av sina taktiska färdigheter, så mycket visste till och med jag. Men enligt min danska uppgiftslämnare så beror detta på en taktisk flexibilitet, en känsla för vad som passar mot en specifik motståndare.

Nu får Michelsen en relativt gamm... - okej, vi är snälla och kallar den för erfaren - trupp att jobba med. Där föregångaren Nanne Bergstrands under sina år i klubben ändå lade en viktig grund att bygga vidare på.

Läget ska likna det som Jakob Michelsen 2015 axlade och förgyllde i Sønderjyske, med en andraplats i ligan förra säsongen och Europaspel.

Enligt Klaus Egelund ska Hammarbys nye tränare även begripa hur man hanterar medier, och ännu mer de egna fansen.

Nu ska vi kanske inte jämföra Sønderjyskes publiksnitt på 5 245 åskådare (28:e plats i den nordiska publikligan, 2016) med Hammarbys 23 083 (solklar etta i samma liga) - men Michelsen ska på kort tid ha skapat fotbollseufori i en del av Danmark där det vanligtvis är speedway och ishockey som dominerar.

Jakob Michelsen ska också vara tillräckligt auktoritär för att hantera en spelargrupp, vilket alltid är en förutsättning när man tränar en av allsvenskans största storstadsklubbar.

Det kommer inte bli lätt

Allt det här låter ju kanon, men jag tror att det är en annan egenskap som kommer att bli viktigare än de flesta andra för Jakob Michelsen på sitt nya jobb:

Den som "förnyaren".

Och det kommer inte bli lätt.

Hammarby har inte direkt så många (någon?) spelare under kontrakt som är direkt attraktiva på marknaden i dagsläget. Man har medvetet köpt äldre och etablerat och dessutom betalat dyrt för nyförvärven.

Samtidigt har utvecklingen tappat fart, och det är en dålig kombination.

Situationen liknar den som IFK Göteborg försatt sig i, även om man på Kamratgården brottas med en mer akut ekonomi.

Ingen av storklubbarna - båda med kostsamma ungdomsakademier som inte förmår leverera talanger till A-laget - använder metoder som just nu känns som framtiden.

Inte jämfört med konkurrenter som Malmö FF, AIK, IFK Norrköping, Kalmar FF och Elfsborg, där man tillåter egna talanger från akademierna att testa vingarna i allsvenskan och rätt som det är så poppar en Mattias Svanberg eller Alexander Isak upp.

Framgång på planen, som i många fall resulterat i skönt kassaklirr.

Jakob Michelsen har jobbat med unga talanger tidigare, bland annat i Tanzania (!), och tränaren ska vara positiv till att lyfta fram oerfarna spelare från de egna leden.

Till sin hjälp - alltså som assisterande tränare - ska Michelsen nu få akademigurun från Brommapojkarna och på senare år i Hammarby, Stefan Billborn.

Ett tydligt tecken på att Bajen känner att man måste vända på den väldige pansarkryssare som man skapat under en längre tid.

Rätt tänkt.

För att ge plats åt de unga så måste dock också en del etablerat plockas bort.

Eller, köpas ut.

Det kommer i så fall att bli dyrt.

Och obekvämt.

Men väldigt nödvändigt.

Jakob Michelsen verkar ha väldigt många fina kvaliteter, och han lär behöva använda dem alla redan under 2017.

Förväntningarna är nämligen höga.

Och det är sannerligen inget dukat bord som dansken kommer till.