Mathias Lühr

Mathias Lühr: Passa på att njuta, AIK

Björn Wesström
Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
Alexander Isak
Foto: Johan Valkonen / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

SM-guldet känns avlägset, men AIK kan mycket väl vara allsvenskans bästa lag just nu.

Så passa på att njuta.

Nästa säsong är det ett nytt AIK som ska infria de ständiga förväntningarna om ett SM-guld.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

Står man bredvid sportchefen Björn Wesström på en höstträning så kan man snappa upp lite intressanta saker.

Inget uttalat, inga officiella citat - men på tonen och sättet Wesström talar på så kan man tolka läget och göra ett eget överslag i huvudet.

Som...

... att målvaktshjälten från U21-EM 2015, Patrik Carlgren, med största sannolikhet är på väg bort som Bosman-fall.

Det betyder att AIK måste ge sig ut på jakt efter en ny målvakt till 2017, en känslig position för att lag som alltid jagar Lennart Johanssons pokal. Att satsa på 19-årige talangen Oscar Linnér känns i det fallet komplicerat. Håller Linnér inte för trycket så kan det fälla guldhoppet. Å andra sidan, visar sig Linnér vara den stjärna som många tror att han kan bli, ja - då lär han heller inte bli långvarig i den svart-gula tröjan och jakten på ännu en ny långsiktig målvakt måste inledas.

... att succélånet Chinedu Obasi knappast blir kvar i AIK efter den här hösten, där han i sina bästa stunder lekt med försvar som hållit hög allsvensk klass. Minns tunneln på mästarmittbacken Andreas Johansson i 6-0-matchen mot IFK Norrköping?

– En av de bästa vi haft i AIK, skulle jag säga, Ibland är han på en egen nivå, säger rutinerade mittbacken Per Karlsson.

Björn Wesström säger så klart, och det är ju officiellt, att han ska försöka jobba kvar Obasi, men också att det känns tämligt orimligt.

... att den så vansinnigt elegante och effektiva supertalangen Alexander Isak, 17, riskerar att försvinna i vinter.

Vem säger emot?

Det är tre viktiga spelare som hjälpt till att göra AIK till det förmodligen formstarkaste höstlaget i år, och det är tre spelare som alltså med stor sannolikhet kommer att behöva ersättas till 2017.

Inga konstigheter egentligen, sådana här luckor uppstår alltid i allsvenska topplag mellan säsongerna - men det är inte desto mindre angeläget.

Svårt.

Det mesta talar för att det är ett relativt "nytt" AIK som 2017 hoppas undvika ännu en vår där guldet glider dem ur händerna.


Det var mot just dagens motståndare - den så konsekvent och skickligt spelande nykomlingen Östersunds FK - det började.

I alla fall i allsvenskan.

Alexander Isak, då 16 år, fick chansen från start på Jämtkraft arena 7 april, och i den 50:e minuten på numera sedvanligt manér tryckte han in 2-0 bakom Jamal Blackman och satte punkt för den bortasegern.

Fem omgångar återstår nu av allsvenskan, av den säsong som mycket väl kan bli Isaks rejäla senioravstamp i karriären på väg mot större klubbar och större ligor.

Det finns givetvis inga garantier, Alexander Isak kan lika väl bli en Robin Söder (oj, vad jag tyckte om honom när han kom fram i Blåvitt, innan skadorna krossade hans förväntade utveckling) som en Fredrik Ljungberg.

Men varför chansa?

Eller, rättare sagt - varför riskera att missa potentiell historia?

Så passa på nu i höst.

Passa på att kolla in en grabb som redan nu är något extra, och som vi bara kan drömma om hur bra han är om säg fem år.

Passa samtidigt på att kolla in seriens just nu bästa lag försöka klamra sig fast vid det halmstrå som fortfarande kan kallas guldhopp.


Se lördagens match mellan AIK och Östersund direkt – köp den på C More.