Mathias Lühr

Mathias Lühr: Känns lite Zlatan och Raiola

Han är en av Europas största talanger.

Då väljer Alexander Isak, 17, en utländsk agent med tunga kontakter i sökandet efter det rätta nästa steget i karriären.

Det känns lite Zlatan Ibrahimovic och Mino Raiola över den manövern.

På morgonen läste jag på Fotbollskanalen att Premier League-storheten Liverpool nu varvade upp jakten på allvar. Det var också en av 69 utländska klubbar som hade skickat en representant till Gamla Ullevi för att studera allsvenskans senaste diamant.

Men lite senare under samma dag fick jag höra att han skulle köpas av Manchester City, för att sedan lånas ut till PSV Eindhoven. Ett lån till AIK över 2017 skulle då inte vara aktuellt, för dålig kvalitet, helt enkelt.

Bara timmarna senare fick jag ytterligare information, nämligen att AIK fått ett skriftligt bud på 100 miljoner kronor från Paris Saint-Germain, ett bud som låg på bordet och väntade.

Vad som stämmer?

Oklart.

Kanske inget, säkerligen inte allt.

■■Men möjligen ändå något.

Hursomhelst så bombarderas vi av rykten gällande Alexander Isak, och det är svårt - nej, det är snudd på omöjligt att sortera ut vad som ska tas på allvar och vad som bara är ren nyfikenhet.

Och sen kommer vi ju till nästa fas, att välja RÄTT klubb bland alla de som verkligen menar allvar.

■■En djungel.

■■För oss.

■■Man undrar bara hur Alexander Isak känner.

Zlatan hade ingen agent

När Zlatan Ibrahimovic lämnade Malmö FF för Ajax 2001 så gjorde han det för en rekordsumma (82,5 miljoner kronor), men också utan agent.

Rekordsumman gick då ut över lönen, och man behöver vara mycket ointresserad av fotboll för att ha missat Zlatans oerhörda bitterhet och besvikelse gentemot dåvarande Malmö FF-sportchefen Hasse Borgs rådgivande i affären.

Ett misstag Alexander Isak och hans familj uppenbarligen inte tänker göra om.

När kontraktet med svenske agenten Patrick Mörk nyligen gick ut, så växlade Isaks team bana med en internationell agent med tentakler ute i de riktigt stora klubbarna i Europa.

Vladica "Vlado" Lemić, 50, kan kalla Roman Abramovitj för vän, och bland annat lirar tätt med Ronald Koeman, Guus Hiddink och danske Frank Arnesen som jobbat som sportchef i Chelsea, Tottenham, PSV Eindhoven och Hamburg.

Det sänder lite Zlatan/Raiola-vibbar, men om bytet av agent kommer att ge önskat resultat återstår att se.

■■Om Vlado Lemić lyckas hitta just den där rätta klubben åt en av Sveriges största talanger på mycket länge.