Mathias Lühr

Mathias Lühr: Janne åkte på ett par jabbar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Välkommen till jobbet, Janne! Verkligen, välkommen", skriver Mathias Lühr
Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
"Förbered dig på en ny svängom med nationalsången"
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Den nya tiden är här.

Det nya landslaget ska ta form.

Den nya ledaren är redo att ta ut sin första trupp.

Och kanske på att ta emot sin tredje smäll.

Ja, Janne Andersson har åkt på ett par duktiga vänsterjabbar, innan han ens börjat jobba ordentligt.

Någon orsakade möjligen lite näsblod, tror jag.

Är det någon typ av rekord?

Andersson har först tvingats förklara sig för svenska folket för att han i sitt sommarprat i P1 menade att man borde sjunga nationalsången tillsammans i ett landslag, och nu dessutom fått någon slags rasistskandal på halsen.

Välkommen till jobbet, Janne!

Verkligen, välkommen.

Nu tror jag inte Andersson, som är en cool ledare och klok medieman, knäcks av en storm av kritik och tyckande, men det är klart att det måste ha blåst till även på kontoret i Fotbollförbundets lokaler.

Det blev aldrig någon smekmånad lik den Erik Hamrén dansade sig igenom hela vägen till kollapsen på Amsterdam arena.

Kanske är det bra.

Ja, kanske är det bra att vi inleder den här nya perioden med en ny förbundskapten med lite misstänksamhet i stället för att gå vilse för länge i "shining"-predikan och allmän framtidseufori.

Istället stå kvar med fötterna på jorden.

Se verkligheten som den ser ut.

Rätt bister.

Men också jävligt spännande.


Det blev dryga sex år med firma Hamrén & Zlatan vid landslagsrodret.

Roligt hade vi emellanåt när den förre förbundskaptenen accepterade sin roll i Z-skuggan och lämnade över allt frälsaransvar till den störste vi haft i det här landet.

Stundtals var det ren magi. Fest och lycka. Till och med tårar.

Men de tunga resultaten uteblev, likaså utvecklingen i det landslag som skulle frälsas.

Och Zlatan fick inte alls uppleva det stora lyftet i ett internationellt mästerskap för att kröna den sagolika karriären, utan i stället - för en gångs skull - blev löftena till tomt snack när Sverige efter ett uselt gruppspel skickades hem från EM-slutspelet i Frankrike.

Där någonstans tar nu Janne Andersson över.


Landslaget blir sig inte likt utan Zlatan

Ett knäckt landslag, numera utan pensionerade Zlatan Ibrahimovic.

En situation som många säkert tycker känns hopplöst usel.

Jag tycker tvärtom, och jag har sällan varit så pepp på en landslagsuttagning som jag är i dag på Friends arena.

Nej, landslaget kommer aldrig bli sig likt utan Zlatan, men det har alla möjligheter att bli bättre, och det ganska snabbt. För i stället för en frälsare så väntar nu en flock potentiella frälsare på att ta över, och Janne Andersson kommer se till att man gör det som ett lag.

Det var väl lite det han försökte säga när han råkade (och det är mycket lätt i dag) välja lite knepiga ord för sin nationalsång-önskan.


Jag tänker inte tjata ihjäl mig om U21-landslagets EM-guld 2015, alla vet hur mycket jag uppskattade den sommaren för svensk fotbolls skull - men där kommer ju en grund att finnas att bygga på.

En homogen grupp.

Jag kan redan i dag se några klockrena nyckelspelare i en centrallinje för "det nya Sverige".

Jacob Rinne i målet. Victor Nilsson-Lindelöf som mittbacksjätte. Centrale mittfältaren Alexander Fransson (ej med i U21-EM), är fortfarande lite av en doldis men med ett stort spel som hans förre tränare i IFK Norrköping  - Janne Andersson - känner väl till.

Frågan är om Oscar Lewicki kommer med i dag, om det är en spelstil Janne Andersson eftersöker?

Anfallssidan är väl i dag lite av ett frågetecken, men förhoppningsvis kan lirare som John Guidetti och Isaac Kiese-Thelin bygga vidare på sina spännande karriärer - både i klubb- och landslag.

Sen om några år, då kanske en Alexander Isak vill blanda sig i leken. Vem vet?


Det ser som sagt spännande ut.

Och det blir många nya, och därmed många unga spelare som presenteras i dag.

Och jag hoppas få höra att man nu bygger "det nya landslaget" med tålamod för EM 2020. Just det, 2020. Sätt inte upp något knasigt mål för det här VM-kvalet, bygg i lugn och ro och låt alla andra framgångar bli en bonus.

Var tydliga med det, Håkan Sjöstrand & Co.

Då kan man också dämpa eventuell framtida kritik.

Och du, Janne, förbered dig på en ny potentiell svängom med nationalsången på presskonferensen i dag. Och alldeles säkert ett par vassare frågor om hur du ser på rasistanklagelserna mot Marcus Berg. Ja, även om du väljer att inte ta ut Panathinaikos-stjärnan.

Glöm ej att vara tydlig där också.

Glasklar.

Och, som sagt, välkommen till nya jobbet!

Så ska truppen se ut, enligt Mathias Lühr

MÅLVAKTER
Robin Olsen, FC Köpenhamn
På papperet den naturlige ersättaren till Andreas Isaksson, då han var "tvåa" bakom Isaksson under EM. Starkt kort, men konkurrens om förstaplatsen finns verkligen.
Karl-Johan Johnsson, Guinggamp
Danska ligans bästa målvakt har nu flyttat till Frankrike och fortsätter att göra bra ifrån sig. Senast seger mot Marseille. Känns som en stark utmanare i dagsläget.
Jacob Rinne, Gent
Framtidens landslagsmålvakt. Har tagit stora kliv de senaste åren och äger kvaliteter som känns mycket kittlande. Nu testar han på proffslivet i Belgien, det kan vara en rysare.


FÖRSVARARE
Mikael Lustig, Celtic
Fortfarande den bästa högerbacken vi har i Sverige, men det är klart att det är oroande med de ständiga skadeproblemen. Det kan sätta 29-åringens blågula framtid i fara.
Emil Krafth, Bologna
Har också varit skadedrabbad, men startade i ligapremiären och fick rätt bra betyg. Jag har alltid gillar Krafth och hoppas att han kan förbli frisk och ta chansen i landslaget.
Victor Nilsson-Lindelöf, Benfica
Just nu mannen som ser ut att leda Sverige in i framtiden på alla tänkbara sätt och vis. En fullfjädrad världsback som ännu inte fyllt 23 år. Kommer också bara att bli bättre.
Andreas Granqvist, Krasnodar
Lagkapten och given i mittförsvaret, precis som under EM-slutspelet. Viktig med sin rutin och positiva vinnarvilja, som borde kunna smitta av sig till de yngre lagkamraterna.
Alexander Milosevic, Darmstadt
Jämnt skägg mellan Milosevic och Filip Helander, och kanske ska båda med. Men när Helander letar ny klubb för att slippa Serie B så har Milosevic redan hittat ett hem i Bundesliga.
Pontus Jansson, Leeds
Flytten till Championship är kanske lite av en rysare, men jag gillar verkligen det mesta som Jansson sprider omkring sig. Hänsynslös mittback som brinner för laget.
Ludwig Augustinsson, FC Köpenhamn
Kliver nu upp som nummer ett till vänster i försvaret, jag kan inte se något annat. Och det är på tiden. En framtida världsback, redan i dag mogen för de riktigt stora ligorna.
Martin Olsson, Norwich
En av Sveriges bästa spelare i ett svagt EM-slutspel, och han ska naturligtvis ha sin plats kvar i truppen. Kan även fungera som en vänstermittfältare i mina ögon.


MITTFÄLTARE
Nabil Bahoui, Hamburg
Lite av ett frågetecken, men rapporter gör gällande att försäsongen har varit bra och formen är god. Då gillar jag Bahouis mer fysiska egenskaper framför till exempel Jimmy Durmaz.
Alexander Fransson, Basel
Janne Anderssons guldgosse från i fjol tar nya viktiga kliv i storklubben Basel. Given i den här truppen och hans framtid ska bli oerhört intressant att följa. En potentiell nyckelspelare i VM-kvalet.
Oscar Lewicki, Malmö FF
Säker på att vi behöver den här defensiva spelartypen i landslaget och ingen gör det bättre i dag än Lewicki. Men visst, han behöver slipa på sin offensiva delaktighet.
Oscar Hiljemark, Palermo
En ung ledartyp som säkert kommer att se en hel del speltid under VM-kvalet. Viktig säsong framför sig, känns som han bör ta nästa kliv i karriären för att lyfta ordentligt.
Albin Ekdal, Hamburg
En av Sveriges bästa mittfältare är fortfarande bara 27 år gammal och utvecklas fortfarande. Men jag är inte säker på att startplatsen är helt given i Janne Anderssons landslag.
Simon Tibbling, Groningen
En lagspelare, en all roundspelare och en spelare som tar mer och mer ansvar i Holland. Tveksamt OS, men det var samtidigt få svenskar som inte var tveksamma i Brasilien.
Emil Forsberg, Leipzig
Måste tvätta bort minnena från ett misslyckat EM-slutspel, och ta vid där han var innan festen i Frankrike drog i gång: en mittfältare av högt internationellt snitt. Mycket högt.
Robin Quaison, Palermo
Kanske en tveksam uttagning, och kanske kan den här platsen lika gärna gå till Heerenveens Sam Larsson. Men det finns något i Quaisons ojämna spel som kittlar, en oberäknelighet. Grinar dock ej om Larsson får platsen i truppen.


ANFALLARE
John Guidetti, Celta Vigo
Bara jag som blir orolig när det ryktas att Guidetti hamnat på bänken i Spanien? Det är ju i år han ska lyfta totalt och ta över ansvaret som profilerad målskytt i landslaget.
Marcus Berg, Panathinaikos
Rutin och en känsla för målet. Men tyvärr har han inte visat den senare i landslaget mot bättre lag. Så är det bara. Borde hänga löst snart om produktionen inte tilltar.
Isaac Kiese-Thelin, Bordeaux
Kraftfull och på gång igen. Hoppade in för Bordeaux senast och gjorde mål. Hårt jobbande anfallare som tar plats och är jobbig att möta med sin fysik. Gillade att spela med Guidetti under U21-EM.
Christoffer Nyman, IFK Norrköping
En Janne Andersson-kille till, men framför allt en glödhet anfallare på väg ut i Europa. Som den här killen har utvecklats, och som han tagit över målgörandet efter Emir Kujovics proffsflytt.