Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mathias Lühr

Mathias Lühr: Han borde vara lagkapten

Victor Nilsson–Lindelöf Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Andreas Granqvist Foto: Nils Petter Nilsson

Victor Nilsson-Lindelöf är 22 år och Sveriges ende världsstjärna i fotboll.

Jag tycker att han borde ha utsetts till lagkapten i "det nya landslaget".

Där "den äldste" just nu verkar stå för svaren.

Det är mycket nytt ute på klassiska idrottskomplexet Bosön de här dagarna.

Efter dagar av regn i Stockholm så plaskade mediepacket i går omkring i sörjan bredvid den välklippta och täta gräsmattan, och trängdes där med ett hundratal nyfikna åskådare som förmodligen tagit sig ut i solen (!) på sin lunchrast.

- Han där. Honom känner jag i alla fall igen. Nu ska jag leta efter Albin.

En kvinna precis framför oss hade tydligen missat att den andra spelaren som hon känner igen i dagens unga landslagstrupp är fotskadad och har lämnat VM-kvalsamlingen.

Jag förstår henne. Det är svårt att hänga med.

Det är nya spelare, nya ledare, ny träningsplan, nytt (nåja) medieupplägg, nytt (eller väldigt gammalt) spelsystem, nya scouter och ny rådgivare.

Nytt, nytt, nytt.

Och inte minst en ny stämning.

Nya skratt.

Nytt hopp.

Det är något med attityden hos ett lag eller landslag som ännu inte kastats ut i allvaret. Lite som att intervjua en allsvensk tränare inför starten på serien när ännu inget gått fel, och man fortfarande bara ser möjligheterna.

"Går allt som planerat så kan nog inget stoppa oss!"

Vi som varit med förr vet dock att det där mysiga inte sällan får ett ganska hastigt slut.

Ofta gör det ordentligt ont.

 

Det vet Lars Lagerbäck också.

Jag tror förresten att han vet allt.

Och för rutinerade men ändå purfärska duon Janne Andersson och Peter Wettergren så måste det kännas extremt tryggt att kunna luta sig emot en 68-årig lagbyggare och taktiker som två gånger i det senaste EM-kvalet sett till att besegra Holland.

Med Island.

Utan att släppa in ett enda mål.

Det känns också som om det är Lars Lagerbäck som har svaren när landslaget tränar taktik inför VM-kvalpremiären på Friends arena nästa tisdag.

Han står där i solen vid sidlinjen, med armarna karaktäristiskt i kors och påpekar något för Peter Wettergren. Den assisterande förbundskaptenen bryter kort därefter spelet för att föra instruktionerna vidare till spelarna.

Lagerbäck står sedan länge kvar med Janne Andersson efter passet, talar och gestikulerar. Ett taktiksnack? Jag tror inte Lagerbäck frågade var matsalen på Bosön låg i alla fall.

Ser jag då några problem med det här upplägget?

Nej. Inte som det ser ut nu.

Inte om alla är så prestigelösa som man själva framställer sig. Då handlar det ju bara om att addera en massa kunskap, vinnarmentalitet och rutin till ledarskapet.

Men det är klart att även en Lars Lagerbäck-stöttad landslagsledning är beroende av resultat.

Ganska snabba resultat.

***

Inte ett misstag.

Hela tiden på rätt plats.

Och bestämt men utan att bli för högljudd så styr han sina medspelare när det behövs.

Victor Nilsson-Lindelöf har låtit håret växa ut någon centimeter sedan i somras, och när "det nya landslaget" genomför sin andra träning under förbundskapten Janne Andersson ute på Bosöns fuktiga gräsmatta så har mittbacken från Benfica dragit på sig ett par långa träningsbyxor.

Han ser egentligen ut som vem som helst.

I själva verket är det Sveriges ende världsstjärna i dag. Enligt intensiva rykten jagad av de riktigt stora klubbarna i Europa, trots att hans hisnande prislapp är satt till närmare 300 miljoner kronor.

Och jag tycker alltså att "VNL" borde vara lagkapten för landslaget.

Nej, jag har inte ett smack emot mittbackskollegan Andreas Granqvist, 31, som fick ta över bindeln efter Zlatan Ibrahimovic. Fullblodsproffset "Granen" är en lagspelare, en vänlig själ och en sann krigare.

Men det var ett bekvämt val av Janne Andersson.

Ett kortsiktigt val för "det nya landslaget".

Framtiden tillhör Victor Nilsson-Lindelöf, och det är 22-åringen som kommer att agera ankare i det här unga landslaget under det närmaste decenniet. En spelare att bygga ett landslag kring.

"VNL" är redan i dag landets bäste spelare, given i startelvan - och hans kloka beslut och hans auktoritet på planen osar av naturligt ledarskap.

Det behöver inte gastas. Eller markeras med fräna tacklingar.

Jag vet inte om Nilsson-Lindelöf säger "de rätta" sakerna i omklädningsrummet, men i en tid av förändring så är det en spelare som står för allt det där som man vill tro på.

Som jag tror på.

 

LÄS ÄVEN: Så ska Lagerbäck hjälpa Sverige till en ny bragd.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!