Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mathias Lühr

Mathias Lühr: Gamla giganter vaknar till liv

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ezekiel Elliott, Dallas Cowboys.
Foto: David Richard / AP TT NYHETSBYRÅN
Derek Carr, Oakland Raiders.
Foto: Chris O'Meara / AP TT NYHETSBYRÅN
Tom Brady, New England Patriots.
Foto: John G. Mabanglo / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det ser ut att vara säsongen där gamla giganter vaknar till liv igen.

Som sömntutan Oakland Raiders.

Men framför allt världens största klubb - Dallas Cowboys.

Där två rookies tar hela NFL med storm och får den excentriske miljardären och ägaren Jerry Jones att snubbla över tidigare löften.

Det finns en regel för de hoppfulla som aldrig får brytas, men som allt för ofta ignoreras inför den årliga NFL-draften.

Den stavas: " Gör inte bort sig utanför planen".

Lite mer utförligt: "Hamna inte i problem med lagen, det kommer att kosta dig draftplaceringar, credd och det kommer att kosta dig pengar. Massor av pengar".

Dak Prescott är en av många collegespelare som "glömde" bort den här regeln.

Efter en vass karriär för Mississippi State University så rankades Prescott som den sjätte bäste quarterbacken i årets draft, men när 23-åringen bara sju veckor innan karriärens höjdpunkt arresterades för en fyllekörning så skadade det hans draftaktie svårt. NFL-klubbarna vill nämligen inte slösa höga  - och dyra - draftval på slarvers och omdömeslösa talanger med oviss framtid.

Dak Prescott gick därför först i fjärde rundan, som nummer 135 i draftordningen. Som en in i mängden. Möjligtvis, i bästa fall en potentiell arvtagare till 36-årige legendaren Tony Romo.

Men Dallas Cowboys chansning ser så här långt ut att vara en total jackpot.

I fjol gick Romo sönder tidigt på säsongen, och hans ersättare Brandon Weeden och Matt Cassel lyckades då fullständigt krascha en intressant säsongsinledning.

När Romo i år ännu en gång försvann på grund av skada under försäsongen, så dog det mesta av hoppet i Texas.

Rookien Dak Prescott fick då ta över ledarrollen.

Sju segrar och bara en förlust senare så talas det nu om Super Bowl i Dallas

Prescott visar mognad

Den unge quarterbacken har visat upp all den mognad i sina beslut på planen som han saknade den där dagen då han körde full inför draften.

Hans effektiva passningar skär genom motståndarnas försvar, och få av de etablerade QB-konkurrenterna i ligan kan mäta sig med Prescotts imponerande statistik.

Och när han inte passar själv, då tar runningbacken Ezekiel Elliot över. Dallas Cowboys andra superrookie.

Med hjälp av en mäktig offensiv linje så har Elliot samlat ihop till 891 yards halvvägs in på NFL-säsongen - mest i hela ligan. Duon Prescott/ Elliot kryddat med lite receiver-Dez Bryant får Cowboys-fans att drömma sig tillbaka till storhetstiden på 1990-talet då Troy Aikman, Emmit Smith och Michael Irvin pulveriserade motståndarförsvar och samlade på Super Bowl-titlar.

Romo borde vara redo

Den här helgen väntar ett tungt möte med en av Cowboys ärkerivaler "från förr" - "Big" Ben Roethlisberger och hans Pittsburgh Steelers på Heinz Field i Pittsburgh.

Ännu ett steg på vägen.

Och kanske ännu ett svar på vart Dallas Cowboys är på väg.

Tony Romo ska nu vara i stort sett skadefri, borde vara redo att spela. Men vilket vägval gör coachen Jason Garrett? Och - framför allt - vad bestämmer ägaren och general managern Jerry Jones i frågan om vilken quarterback som är nummer ett?

Allt, så klart.

Och tydligt är att Cowboys - som tidigare uttalat varit Tony Romos lag - numera inte har en solklar "etta" på QB-positionen.

En sensationell utveckling.

- Vi kommer nog aldrig att reda ut det här helt, vi får helt enkelt ta det som det kommer, säger Jones lite svävande.

Ett tydligt tecken på att framtiden redan är här för Dallas Cowboys.

Och den ser mycket, mycket intressant ut.

Toppar så här långt 2016

1. Cowboys rookiesuccé

Inte många snackade Dallas Cowboys inför säsongen, men efter Prescott och Elliots sensationella debutsäsonger i NFL så har i alla fall jag inga svårigheter att se laget i en Super Bowl redan i år.

2. Tom Brady

Gammal är äldst, och Brady är den enda quarterbacken som håller Dak Prescott bakom sig i statistiken. Dessutom kör Bradys new England Patriots över motståndet på väg mot ännu en stor säsong.

3. Oakland Raiders

Hallå, var kom Raiders ifrån i år? 13 år utan att nå ett slutspel leder man nu sin division (AFC West) och ett omfattande ombygge ger resultat. QB Derek Carr är hjärnan, Amari Cooper fångar bollarna - och den mäktige Khalil Mack sätter tonen i defensiven.

Ett frågetecken?

Green Bay Packers

Hur är det med Aaron Rodgers egentligen? Och hur mycket skador kan laget tåla? Packers var en av favoriterna att nå Super Bowl den här säsongen, men så här långt luktar spelar mycket mediokert.