Oscar Wendt. Foto: Mark Runnacles
Oscar Wendt. Foto: Mark Runnacles
Mathias Lühr

Frågan är hur fel Hamrén har

Publicerad

En Bundesligakväll där jag hoppades få se svenska EM-svar.

Blev bara till större frågetecken.

Fredagskväll i Mainz.

Bundesligalunk, på ett i och för sig packat Coface arena.

Det låter ju inte så där hysteriskt upphetsande, men när potentiella EM-svenskar gör upp i en av världens bäste fotbollsligor så är det svårt att inte vara nyfiken.

• På att kolla in vad haussade Oscar Wendt kan göra, och om man borde hoppa på kampanjen som kräver att Borussia Mönchengladbachs vänsterback ska med till Frankrike i sommar.

• Spana in en av Wendts konkurrenter på positionen i blågult, FSV Mainz Pierre Bengtsson.

• Och i bästa fall - som en ren bonus - se ett inspirerat inhopp av Gladbach-anfallaren Branimir Hrgota.

Vi fick inte allt vi önskade.

 

Pierre Bengtsson fanns inte ens med på bänken den här kvällen, och jag vet inte varför.

Men i övrigt var det ändå en intressant kväll sett med svenska ögon.

Hur är defensiven?

Fnurran som uppstått mellan Oscar Wendt, given i ett tyskt topplag med Champions League-kvaliteter, och förbundskapten Erik Hamrén är inte uttalad eller officiell på något sätt.

Men något är det ju.

Frågan är hur fel Hamrén har som inte väljer att svälja stoltheten?

Tja, sett till den här vardagslunksmatchen borta mot ett annat vasst tyskt lag, formstarka Mainz, så är jag rätt velig.

Att Wendt har fina kvaliteter med bollen råder det inga tvivel om. Flera gånger deltog han i fräcka offensiva kombinationer, och ett vackert inspel i den 72:a minuten borde ju ha betytt 1-1. Men en brutal miss av Raffael från nära håll, eller kalla det i stället för en brutal räddning av Mainz-keepern Loris Karius lämnade bortalaget mållöst.

Defensivt var det dock mer tveksamt. Wendt hade rejäla problem i en-mot-en-situationer mot både Christian Clemens och Jhon Cordoba.

När just Clemens drog in matchens enda mål i den 21:a minuten med en svår häxpipa, så var svensken också en aning passiv vid eget straffområde.

Den här insatsen lär inte ha övertygat Hamrén.

Den övertygade inte ens mig, även om jag inser att det bara är en kväll av hundra - och att Oscar Wendt skaffat sig tillräckliga meriter för att platsa i en EM-trupp.

Augustinsson mitt val

Där har ju Martin Olsson en given plats, och Pierre Bengtsson brukar ta hand om den andra - de gånger han inte spelat högerback i blågult.

Mitt val som vänsterback - och det är mitt förstaval - är dock FC Köpenhamns Ludwig Augustinsson, 21. En supertalang som ä r Sveriges framtid på positionen, och en modern försvarsspelare med både offensiva och trygga defensiva kvaliteter.

Ja, jag går i gång på våra U21-hjältar från Tjeckien.

Jag älskar attityden och deras tävlingspsyke.

Det vet alla.

Och precis som Oscar Lewicki och John Guidetti redan bevisat i EM-kvalet, så känns även Augustinsson redo för tyngre uppgifter.

***

Jo, Branimir Hrgota fick sitt inhopp.

Och visst glimtade anfallaren (som placerades till höger) till emellanåt.

Men någon EM-plats känns inte nära, så länge ligamålen lyser med sin frånvaro.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag