Mathias Lühr

Mathias Lühr: Det går fort i fotboll ibland

Foto: Johanna Lundberg / BILDBYR N

Det går fort i fotboll.

Fråga bara Mark Dempsey.

Demontränare för någon vecka sedan.

Nu har britten tre matcher på sig att övertyga Djurgårdens ledning om att han är rätt man att leda laget även nästa år.

Många har ropat på en snabb förlängning av Mark Dempseys tillfälliga kontrakt efter den sensationella återupplivningen av en länge död allsvensk Djurgårdssäsong.

Britten fick snabbt en frälsarstämpel.

Han bidrog ju med jävlar anamma, blåste med viljekraft och typiska brittiska kämparmetoder fart i segel som länge sett ut att tillhöra ett sjunkande skepp.

Kontraktet säkrades på ett effektivt och entusiastiskt sätt.

Och sen skulle trender vändas.

Derbyn vinnas.

Övre halvan utmanas.

Efter 3-1 borta mot regerande mästarna IFK Norrköping och sen 3-2 hemma mot Örebro SK så var det eufori och framtidsbonanza i Djurgårdens IF:s alla led, en känsla som också trängde in i mediernas spalter och inslag. Med all rätt.

Men den här kyliga höstkvällen på Tele2 arena så kändes allt det här härliga mycket avlägset.

Efter ännu en derbyförlust senast mot Hammarby, en smärtsam 2-4-smäll där en 2-0-ledning försvann i svagt målvaktsspel och (återigen) darriga derbynerver så kändes det i stället som om klubben tömts på all luft.

All vilja.

All kvalitet.

När säsongens sista möjlighet att rädda upp en resultatmässigt svag säsong hade försvunnit i ett grön-vitt jubel och en blårandig läktarskandal så var det omöjligt till och med för den professionella hjärtstartaren Mark Dempsey att tvinga i gång skallarna på sina spelare när Jönköpings Södra kom på 08-besök.

– Jag är faktiskt chockad. Jag trodde inte vi skulle kunna spela så här dåligt, sa tränaren efter 0-2-förlusten.

Och fortsatte:

– Om jag vore matchfixare så skulle jag tro att det här laget inte försökte vinna.

Det är två rätt brutala citat.

Det är inte hela sanningen

Och Djurgården var dåligt.

Riktigt dåligt.

Men det är inte hela sanningen, och det är emellanåt alldeles för lätt att glömma motståndet för oss som till vardags oftast följer 08-lagen under säsongen och vrider och vänder på startelvor och fräcka (nåja) nyförvärv,

Nykomlingen Jönköpings Södra säkrade nu med tre omgångar kvar ett nytt allsvenskt kontrakt med den rättvisa segern mot Djurgården, men bredvid den frispråkige Mark Dempsey på presskonferensen satt hans verbale motsats Jimmy Thelin och vägrade vara glad.

– Kul för staden, men vi måste lägga fokus på rätt saker. Vi möter Örebro på torsdag, sa Thelin och såg lika entusiastisk ut som om någon hade frågat om det kanske skulle regna i Jönköping i morgon.

Ingen champagne i J-Södras omklädningsrum, alltså.

Det hade man varit värda, kan jag tycka.

Säsongen är kanske inte lika nydanande och "fräsch" som den nykomlingskollegan Östersunds FK presterat, men den är så här långt snudd på lika effektiv.

Kommer man som motståndare till en match mot J-Södra och i n t e är förberedda till hundra procent, i n t e har tänkt att blåsa ut hundra procent inställning den här dagen - ja, då kommer det också med stor sannolikhet sluta med smisk.

För Jimmy Thelin lämnar inget åt slumpen.

Och han har en lojal trupp utan NAMN, men med något att bevisa i varje omgång, bakom sig.

Det är så man överlever som nykomling.

Och nu har Thelin ett år till på sig att bygga vidare på sitt relativt anonyma allsvenska projekt.

Det ska bli fortsatt intressant att följa.

Hur är hans ställning i dag?

Som sagt, det går fort i fotboll.

Frälsare för någon vecka sedan.

Bara en signatur från en fortsättning ett par år framöver i Djurgården, det var känslan.

Hur är Mark Dempseys ställning i dag?

Efter två derbysmällar och säsongens totala (?) bottennapp den här måndagen.

Jag tror i alla fall inte att sportchefen Bosse Andersson och Djurgårdens styrelse har så vansinnigt bråttom att fippla fram den där bläckpennan för tillfället.

I stället är det de tre sista omgångarna den här hösten kommer att avgöra om Dempsey tränar Djurgårdens IF även nästa säsong.

På torsdag väntar ett desperat Helsingborgs IF på Olympia.

Då måste Mark Dempsey ha väckt sitt lag till liv en andra gång den här säsongen.

Matchfakta, allsvenskan:

Djurgården–Jönköpings Södra 0–2 (0–1)

0–1 Daryl Smylie (45), 0–2 Dzenis Kozica (50).

Varningar, Djurgården: Niklas Gunnarsson. Jönköpings S: Tom Siwe.

Domare: Kristoffer Karlsson, Höganäs.

Publik: 6 724.

Djurgården (4–4–2): Oscar Jonsson – Tim Björkström, Niklas Gunnarsson, Jacob Une Larsson, Elliot Käck – Magnus Eriksson, Alexander Faltsetas, Kevin Walker, Tinotenda Kadewere (Daniel Berntsen 46) – Mihlali Mayambela (Michael Olunga 46), Mathias Ranégie (Amadou Jawo 71).

Jönköpings S (4–2–3–1): Damir Mehic – Tom Siwe, André Calisir, Alejandro Fernandez Portillo, Jonathan Tamimi – Robert Gojani (Stian Aasmundsen 85), Fredric Fendrich – Jesper Svensson (Pär Eriksson 73), Daryl Smylie, Tommy Thelin – Dzenis Kozica (Liridon Silka 89).

IFK Göteborg–AIK 1–0 (1–0)

1–0 Elias Mar Omarsson (26).

Varningar, IFK Göteborg: Søren Rieks, Scott Jamieson. AIK: Daniel Sundgren, Alexander Isak, Anton Salétros.

Domare: Andreas Ekberg, Malmö.

Publik: 13 132.

IFK Göteborg (4–4–2): John Alvbåge – Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, Thomas Rogne, Scott Jamieson – Martin Smedberg–Dalence, Mads Albaek, Sebastian Eriksson, Jakob Ankersen – Elias Már Omarsson (Billy Nordström 86), Søren Rieks (Tobias Hysén 76).

AIK (5–3–2): Patrik Carlgren – Daniel Sundgren, Sauli Väisänen, Jos Hooiveld (Ahmed Yasin 62), Nils–Eric Johansson, Anton Salétros (John Chibuike 84) – Johan Blomberg (Eero Markkanen 61), Ebenezer Ofori, Stefan Ishizaki – Alexander Isak, Chinedu Obasi.