Mathias Lühr

Mathias Lühr: Det börjar ta emot för EM-succéerna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Island föll mot Kroatien.
Foto: Darko Bandic / AP TT NYHETSBYRÅN
Wales spelade 1-1 mot Serbien.
Foto: Alex James/Jmp/Rex/Shutterstock / ALEX JAMES/JMP/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURES

Börjar det ta emot lite för EM-succéerna?

Är det en tillfällighet eller tendens?

Eller helt enkelt verkligheten.

Under Lars Lagerbäcks tid som förbundskapten på Island så var det inte bara framgångarna som växte i hastig fart.

Det gjorde även självförtroendet.

Och när islänningarna sluggade sig fram till kvartsfinal i EM-slutspelet i Frankrike, med under underlägsen teknik men en överlägset slipad taktik och en ännu mer överlägsen inställning - så fanns det inget motstånd som gick säkert.

Där fanns en obändig vilja att uträtta stordåd.

Motståndet känns oväsenligt.

Det självförtroendet kunde man också riktigt se när förbundskapten Heimir Hallgrímsson släppte loss den vikingalike lagkaptenen Aron Gunnarsson & Co på ett öde Maksimirstadion i Zagreb.

Kroatien får ju fortfarande "betala" för upprepade supporterskandaler, bland annat med tomma läktare i inledningen av VM-kvalet.

Hursomhelst - på en internationell gräsmatta som mer liknade en blöt kohage så klev gästerna in i varje närkamp, ställde upp i sitt inprogrammerade 4-4-2 och slog om när chanserna gavs.

Allt kändes som vanligt, som vi vant oss att se Island hämta hem sina osannolika resultat då det stjärnspäckade Kroatien trevade efter öppningar i ett till synes kassaskåpssäkert försvar. Barcelonas Ivan Rakitic försökte, liksom Interns Ivan Perisic och Juventus skyttekung Mario Mandzukic.

Men så hände något.

En liten tveksamhet i det defensiva isländska jobbet, en välplacerad vänsterträff från Marcelo Brozovic och en överspelad Hannes Halldórsson.

1-0 Kroatien efter en kvart och den där oövervinnerliga inställningen var plötsligt ganska mänsklig.

Slängde in Modric

När sen förbundskapten Ante Cacic valde att slänga in Real Madrids mittfältsgeni Luka Modric efter halvtidsvilan så var det som att trycka gasen i botten.

Island ger aldrig upp, det ligger inte i deras natur - men mot ett betydligt skickligare motstånd så räckte det inte med taktik och inställning den här lördagen.

Det var stundtals klasskillnad.

6-0 i avslut på mål.

Och Brozovic 2-0 - nu med en vass höger i Halldórssons vänstra hörn - var bara utropstecknet efter en rättvis och viktig VM-kvalseger.

Det blev till en verklighetscheck för ett Island som inte på långa vägar är bortspelande från förstaplatsen i grupp I, men nu måste omgruppera inför återstarten (Kosovo, b) av kvalet i mars nästa år.

Försöka hålla i den där bortflyende vinnarkänslan som kulminerade (?) under en skön sommar i Frankrike.

Vart tog flytet vägen?

Den känner Wales också igen.

De där båda känslorna, alltså.

Sensationell semifinalist i EM för bara några månader sedan, bara för att nu ha ofattbart svårt (mycket svårare än Island) att vinna matcher i VM-kvalet.

Vart tog flytet vägen? Var sommarens framgångar bara en skön och "once-in-a-lifetime"-tillfällighet?

Möjligen.

Eller, troligen.

Trots att superstjärnan Gareth Bale gav hemmalaget ledning mot Serbien och dessutom hade en stolpträff mot slutet av matchen, så kunde inte Chris Colemans mannar hålla ihop det.

Aleksandar Mitrovic löste en kvittering i den 86:e minuten och såg till att hålla farten i grupptoppen, medan det var det tredje krysset på fyra kvalmatcher för Bale & Co.

Det duger inte.