Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mathias Lühr

Mathias Lühr: Det är inget annat än vansinne

Foto: MATHILDA AHLBERG
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Jag trodde inte saker kunde bli mer dåraktiga, men så såg jag nyheten och var tvungen att sätta mig ner och bara andas.

Samla tankarna.

Men det blev inte lugnare i hjärnan.

Att Henrik Larsson ska anmälas för våldsamheterna på Olympia är inget annat än vansinne.

Gör nu rätt Svenska Fotbollförbundet, knyckla ihop den där papperslappen och kasta den i papperskorgen.

I år har vi väntat på det här.

Under alla mina år på Expressen så har i alla fall jag sett fram emot att någon skulle våga kliva fram.

Efter hundratals av undflyende svar, oroliga duckningar och tusentals "inga kommentarer".

Missförstå mig inte, jag förstår rädslan hos allsvenska fotbollsledare och spelare, jag har levt med den själv. Jag förstår därför också oviljan att kritisera huliganfalanger i de egna klubbarna på grund av rädslan för repressalier.

Hoten.

Våldet.

Familjerna som drabbas.

Jag förstår allt det.

Men därför har längtan också efter en person, en viktig fotbollsperson som vill och vågar stå upp mot allt det där mörka som förpestar våra annars fantastiska allsvenska läktare, vuxit sig enormt stor.

På Olympia fick vi se t v å personer som tog den fighten.

Jordan Larsson, 19.

Henrik Larsson, 45.

Son och far.

Besvikna. Ledsna. Trötta efter 180 dramatiska och mentalt tömmande kvalminuter och en säsongslång kamp mot oddsen så visade man med varje del av sina kroppar att det inte fanns någon slags acceptans för kriminella element att bruka våld på deras arbetsplats.

På en arena som tillhör alla som älskar Helsingborgs IF.

Nej, det var inget klockrent agerande av en hetsig HIF-manager att möta upp de maskerade männen som tog sig in på Olympias gräsmatta efter kvalmissen mot Halmstads BK.

Henrik Larsson var efteråt den förste att medge detta.

Och det hade räckt där.

Henrik och Jordan Larsson stod upp för vad de anser vara gott, och det jag anser vara gott - men nu ska alltså Henrik anmälas och eventuellt straffas av det egna förbundet och maken till dumhet vet jag inte om jag upplevt tidigare i det här jobbet.


I kölvattnet av ännu en skandal kring en allsvenska som är till 95 procent underbar så kommer de populistiska och så förväntade utspelen från politikerna.

Pam, pam, pam.

De trummas ut.

Jag har sedan länge tröttnat på att lyssna.

Anders Ygemans och Stefan Löfvens snack om att "klubbarna måste ta större ansvar" och "nu kör vi på med förbudet mot maskering", det blir som flugsurr i mina öron.

På samma sätt som dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt var ute och ordfäktade likt Don Quijote när "hans" Djurgårdens IF drabbades av våldet och hoten.

Vad hände efter det?

Fredrik?

Nån?

Lika mycket som jag längtade efter en viktig person att ta den första fighten med de egna huliganerna, längtar jag nu efter en politiker som på riktigt är villig att sätta sig in i det verkliga problemet och sen smutsa ner händerna i kampen för att städa bort skiten.

Vad vi vet nu är att inget eller ingen är helig i vår inhemska fotboll.

När Henrik Larsson, DEN Henrik Larsson tvingas till en ytterlighet på grund av hot från de fans som han frälst under så många år - ja, då går ingen säker.

Alla kan åka på en smäll, när som helst.

Så är det och låtsas inte om något annat.

Så här, ingen kommer någonsin kunna övertyga mig om att far och son Larsson hade hamnat i det hemska läget om inte maskerade kriminella män först hade hotat sig in på planen.

Hönan och ägget, ni vet.

Så ta nu ert förstånd till fånga, förbundsmänniskor med makt.

Ta tag i verkliga problem, och fortsätt att kräva hjälp från populistiska politiker.

Och dyker det upp en anmälan mot en Henrik Larsson, manager i Helsingborgs IF, på ert skrivbord - så knyckla ihop skiten och kasta den i närmaste papperskorg,