Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mathias Lühr

Mathias Lühr: Allt ska avgöras i Amsterdam

Det var dramatiskt i Luxemburg.

Det kommer bli ännu mer dramatik när VM-kvalgrupp A ska avgöras.

Holland-Sverige på Amsterdam arena den 10 oktober 2017, i kvalets sista omgång - det är nog där och då det blågula VM-ödet bestäms.

Sverige vann till slut, men fick kritik.

Holland vann också, men var länge illa ute.

■■Luxemburg är rankat som 130:e land på Fifa:s världsranking, men Josy Barthel-stadion är i dag ingen enkel arena att komma till och hämta med sig tre poäng hem.

■■Tvärtom.

Holländske förbundskaptenen Danny Blind hade superstjärnan Arjen Robben tillbaka till höger i startelvan, han hade Wesley Sneijder till vänster och Blind hade ytterligare en rad välkända och välmeriterade proffs tillgängliga.

Vad Luxemburg hade?

Inte så mycket.

Som vanligt.


Men precis som mot Sverige visade förbundskaptenen Luc Holtz ingen större respekt för den stjärnspäckade motståndaren. Luxemburgs lärare och brevbärare till amatörspelare (okej, lite elakt, men ni fattar) bjöd upp till kamp med en tät fembacklinje som grund och ännu en storspelande målvakt (Ralph Schon) som spets.

Där emellan stack man upp i fräcka omställningar.

■■Inte ens när Robben, med hjälp av en läcker framspelning från Davy Klaassen, tryckte in 0-1 i den 36:e minuten så vek man ner sig.

Vänsterbacken Daniel Da Mota spurtade i stället ifrån Hollands halvlata högerback Joshua Bernet på vänsterkanten i första halvlekens slutskede, en rusch som slutade med att Bernet tvingades kapa Da Mota och domaren pekade på straffpunkten.

Iskall där var mittbacken Maxime Chanot som placerade in bollen bakom Maarten Stekelenburg, och dramat tog ny fart.


När både Arjen Robben och Wesley Sneijder - Hollands tydligaste kvalitet i den första halvleken - sen tvingades utgå i halvtid så doftade det verkligen skräll.

Och ett oväntat lyft för Janne Anderssons landslag i jakten på en VM-plats.

Men i stället var det den inhoppande Manchester United-avbytaren Memphis Depay som dödade matchen med två läckra fullträffar.

√ Först en praktfull nick i krysset efter inlägg från klubbkompisen Daley Blind.

√ Sedan en knorrad frispark intill målvaktens högra stolpen. Snyggt!

Tre orange poäng var bärgade och kampen om andraplatsen - en eventuell play off-plats till VM 2018 - i grupp A går vidare.

För Frankrike som gruppetta blir oerhört svårt att rubba, trots Sveriges utmärkta försök på Stade de France i fredags.

■■Och det kommer nog dröja innan det verkliga dramat avgörs.

■■Varför inte den 10 oktober på Amsterdam arena?

Så raffinerat är det nämligen upplagt att Sverige avslutar VM-kvalet mot Holland på samma arena där Janne Anderssons föregångare Erik Hamrén kölhalades en gång för så där sex år sedan.

***

I den andra matchen i Sveriges grupp A så besegrade Bulgarien Vitryssland med 1-0.

Bulgarerna hänger så här långt med i jakten på andraplatsen, man är bara en poäng bakom Holland och Sverige - men sett till prestationerna i kvalet så här långt så ska man inte ha en chans i slutändan.

Minns bara den blågula överkörningen (3-0) på Friends arena i oktober.

■■Näe, sköter bara Sverige sina kort, det vill säga vinner de matcher man "ska" vinna - så bör man också ha någon slags avgörande i egna händer om knappt ett år på Amsterdam arena.