Foto: Robban Andersson
 Foto: Robban Andersson
Mathias Lühr

Värvningarna kommer kosta jobb

Publicerad

Tuffa affärer.

Tuffa beslut.

Djurgårdens stjärnvärningar doftar gott, men kommer också att kosta jobb.

Vad jag förstår så var det en kamp in i det sista för att lösa Mathias Ranégie och Michael Olunga.

Av olika skäl tvingades sportchefen Bosse Andersson kriga ända in på onsdagen för att få igenom affärerna, som kunde ha stjälpts i sista stund.

Men det behöver vi inte bry oss om nu.

Ranégie är Djurgårdens eldkraft under hela 2016, och kenyanske landslagsmannen Olunga har kritat på ett fyraårskontrakt.

Bang, bang!

Snyggt jobbat.

Det var bara någon dag sedan jag skrev en krönika om den tunga strikern Ranégies potentiella betydelse för ett redan homogent Djurgården. Att 31-åringen kan vara skillnaden mellan en halvmysig resa i allsvenskans mittenland, och en möjlig toppstrid ända in på hösten.

Att Ranégie äger egenskaper som är gjorda för att bära ett lag offensivt, bara han kan hålla fokus på planen, hitta formen och leva ett problemfritt liv vid sidan om fotbollen.

Det står jag för.

Även om Kerim Mrabti inte skulle komma tillbaka på hela året.

Michael Olungas prestationer, det blir mer en ren bonus. Men vi fick ju se lite av Kenyas skyttekung kan göra när han bombade in ett mål senast mot norska Ålesund.

Spännande!

 

Men två forwardar in betyder med största säkerhet två forwardar ut ur Djurgården trupp.

Man förfogar ju just nu över sex kompetenta allsvenska anfallare, och min känsla och det jag hör är att de som Bosse Andersson och tränaren Pelle Olsson helst vill behålla är glödhete Sam Johnson, 22, och framtidsmannen Tino Kadewere, 20.

Två "coming men", och två potentiella försäljningar med god förtjänst.

Det betyder att Amadou Jawo och Sebastian Andersson lär spela för andra lag den här säsongen, på lån eller permanent.

Det är ingen hemlighet att Djurgårdens ledning inte varit nöjda med Jawos poängproduktion sedan han skrev på ett lukrativt femårskontrakt 2014.

Frågan är bara hur man löser lönefrågan med en intresserad klubb, om man delar upp den.

Det brukar kunna funka.

 

Räkna med att Djurgården nu är mycket nöjda med den trupp man paketerat ihop inför den kommande allsvenskan säsongen, och förhoppningarna är stora på en förbättring av placeringen från i fjol (6:a).

Ni såg kanske Bosse Andersson redan klassiska tweet från onsdagen, där han hade placerat sitt eget huvud på Russel Crowes "Gladiator"-kropp, med tillhörande texten: "Are you not entertained?".

Optimism, alltså - trots att landslagsmannen Kerim Mrabti (knäskadad) ser ut att missa hela säsongen (?), och andre kantstjärnan Haris Radetinac just nu jobbar för att hitta fjolårets storform efter en svår knäskada och lång rehabilitering.

Och jag anser att man givit sig själva förutsättningarna för att lyckas.

I alla fall på papperet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag