Foto: Johanna Lundberg
 Foto: Johanna Lundberg
Mathias Lühr

Svaren kan avgöra vårt EM-öde

Publicerad

ANTALYA. En märklig känsla.

En märkligare match.

Där svaren kan bli avgörande för hur vår blågula sommar kommer att bli.

Otäckt är fel ord.

Olustigt ett bättre.

Jag har hittills aldrig varit orolig när jag varit ute och rest i jobbet, och även om hela min kropp har uppfyllts av avsky och ilska alldeles för många gånger på senare tid så är jag inte rädd nu heller.

Men det känns ändå inte som vanligt.

Och det ska det ju inte heller.

Turkiet-Sverige i Antalya är en match som aldrig borde spelats, av anledningar som är många och väldigt övertygande för alla utom de som bestämmer.

Så här är vi nu, i en historisk, men också lyxig och hastigt växande turistort vid Medelhavet där värmen så här års påminner om härligt svala sommardagar i Sverige.

Vår aggressivt körande taxichaufför (han hade fått F1-stjärnan Marcus Ericsson att rodna av blygsamhet vid jämförelse) tog oss igenom de äldsta delarna av Antalya, på smala och vindlande gator där dofter av grillat kött trängdes med påtridiga matthandlare och så där 45 minuter bort till en annan verklighet, nämligen det lyxresort i turistnästet Belek där det svenska landslaget hysts in alldeles intill en upplyst golfbana.

Vi samlades i en oproportionerligt stor kongresshall, där faten med frukt och godsaker dignade som vid sultanens seralj och där sult..., f'låt, Erik Hamrén till slut efter en längre försening tog plats bakom ett blomsterklätt podium tillsammans med mittbacken Andreas Granqvist.

Redo att ta emot frågor.

Och förbundskaptenen vet.

Att det är i kväll svaren helst ska börja ticka in om hans lag ska chocka Europa i Frankrike i sommar.

 

Jag hade sett fram emot en "riktig" värdemätare mot Turkiet.

För även om jag imponerades av den nyfunna cynismen och effektiviteten i Sveriges i de båda play off-matcherna mot Danmark, så kan jag inte säga att jag är övertygad.

Inte minst då Hamrén själv sagt att det inte var någon taktisk förändring som till slut tog Sverige till EM-slutspelet, utan att allt var... tja, som vanligt. Och det vanliga var ju inte så där jättekul att titta på under EM-kvalet, om vi säger så.

Och danskarna var, liksom Sverige vid samma tidpunkt, ett sargat landslag efter ett svagt kvalspel och knappast det monster man i efterhand vill måla ut grannlandet till.

Så EM-klara Turkiet på bortaplan hade kunnat vara nästa "bevis" på kvalitet, men när Erik Hamrén lät Zlatan Ibrahimovic stanna hemma i Sverige så förändrades ju läget helt. Sverige utan Zlatan är... ja, Sverige utan Zlatan.

Så då får vi rikta blickarna mot andra delar av uppladdningen inför EM, och då är jag glad att rapporterna från den sista träningen hemma på Friends arena i Solna talade om mycket U21-hjältar i startelvan.

En rapport som Erik Hamrén sen oväntat bekräftade.

För visst vill man se...

 

  ... ett mittbackspar som kan lyfta tryggheten i det svenska spelet, och där finns ju jokern i Victor Nilsson Lindelöf. Eller joker förresten, killen lirar ordinarie i Champions League-laget Benfica och är numera van vid att kastas ut på djupt vatten.

Så här långt har han frisimmat ifrån allt nytt motstånd på Mark Spitz-manér, och starten mot turkarna lär inte skrämma.

 ... ett centralt mittfält att lita på. Oscar Lewicki och Kim Källström var två av Sveriges absolut mest tongivande spelare mot Danmark över två holmgångar, och det känns givet att det är deras platser att förlora nu.

Det ska därför bli intressant att se hur Erik Hamrén tänker där, hur han tacklar situationen med tidigare supergivne Albin Ekdal.

 ... en andra kantspelare som kliver fram och visar att det är "hans" plats.

Emil Forsberg äger ju sin kant, men vem kommer återfinnas på andra sidan när Sverige möter Irland på Stade de France den 13 juni?

Mot Turkiet får minst tre spelare i alla fall visa upp sig: Jimmy Durmaz, Erkan Zengin - och Sebastian Larsson som ska bytas in i halvtid.

 

Så slutade då en helt vanlig kväll i Antalya.

Med en svensk spelarbuss som eskorterades av mängder av blåljusblinkande mc-poliser och polisbilar till sitt lyxhem i Belek.

Det talas om över tusen uniformerade poliser på plats, och det talas om hemlig polis och hundratals ordningsvakter.

För att Sverige ska kunna genrepa inför ett EM-slutspel.

Om det känns viktigt i den värld vi just nu lever i?

Inte så värst, faktiskt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag