Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mathias Lühr

Lühr: NFL drar igång med en explosion

När NFL-säsongen i natt drar i gång är det med en explosion.

På menyn står revansch och ett försök till upprättelse efter år av diskussioner.

På en mästararena som får trumhinnorna att gå sönder.

5 utmanare till Seattle Seahawks

Green Bay Packers

Om bara quarterbacken Aaron Rodgers är hel så kan det här laget slå vem som helst i år. Frågetecknet är ändå försvaret, där man helt enkelt måste kliva upp ett par nivåer för att nå hela vägen.

Denver Broncos

Räkna med att Peyton Manning vill ha revansch för den genanta utklassningen man åkte på mot Seahawks i senaste Super Bowl.

Jobbigt dock att börja säsongen utan avstängde receivern Wes Welker.

San Fransisco 49ers

Jag gillar verkligen quarterbacken Colin Kaepernicks (bilden) stil och kanske är det i år han tar sitt lag hela vägen till Super Bowl. Coachen Jim Harbaugh borde ha alla verktyg som krävs.

New Orleans Saints

Även här hittar vi en quarterback som vet hur man vinner Super Bowl. Drew Brees är en klinisk passare och får han också stöd av ett stabilt försvar går ingen säker för Saints i år.

New England Patriots

Tom Brady (bilden) är en levande legend, men frågan är om Patriots quarterback fortfarande kan ta sitt lag till de riktigt höga höjderna. Men med coach Bill Belichick är man dock alltid en utmanare.

Låt mig ta er tillbaka till den 24 september 2012.

Titelfavoriterna Green Bay Packers reste då till kaxiga uppstickarstaden Seattle för att mot fortfarande anonyma Seahawks bygga vidare på säsongen 2011 som efter en makalös grundserie (femton segrar och bara en förlust) kraschade i slutspelet.

Med sekunder kvar att spela på CenturyLink Field, med matchens sista desperata passning lyckades då Seahawks quarterback hitta receivern Golden Tate för en avgörande touchdown och seger 14-12.

Men den storm av protester, analyser och utbrott som följde domslutet nådde galna nivåer.

Då de ordinarie NFL-domarna under en längre tid saknades i ligaspelet på grund av en infekterad lockout, så var det reservdomare med en helt annan kompetens som mycket tveksamt godkände en touchdown som enligt experter bland annat föregicks av ett tydligt regelbrott från Golden Tate.

Det desperata sista-kastet-i-matchen, som inom amerikansk fotboll kallas för "Hail Mary" döptes snabbt om till "Fail Mary", och bara två dagar senare var de ordinarie domarna tillbaka på planen igen.

Men det är ett ärr som än i dag sitter kvar i NFL.

Och det plågsamma resultatet för två år sedan har ingen i Green Bay - eller "Titletown" - glömt bort.

I natt har man chans till upprättelse.

 

Seattle Seahawks är inte längre något anonymt lag.

Ledda av den kloke och taktiske Russell Wilson samt ett stenhårt försvar där bland annat den karismatiske försvararen Richard Sherman både spelade och snackade sönder motståndarna - så vann man Super Bowl förra säsongen efter att ha mosat legendaren Peyton Manning och hans Denver Broncos i årets största match.

Jag skulle säga att Seahawks även på papperet är favoriter till titeln i år och inte minst hemma på CenturyLink Field - kanske den arena i världen (?) med högst ljudnivå (drygt 137 decibel har uppmätts under ett patenterat supportervrål) - är man mycket svårslaget.

Var man egentligen står i år kommer Seattle få en tydligare bild av efter mötet med Green Bay Packers.

För efter en sisådär säsong i fjol där superstjärnan och quarterbacken Aaron Rodgers missade sju matcher på grund av skada - så är man i år en av de tyngsta utmanarna till Seattle Seahawks.

Offensiven har alltid varit Packers styrka, ledda av ligans bästa quarterback.

Det kommer vara så i år också.

Men den här säsongen har man också nödvändigt vässat försvaret genom att bland annat addera rutinerade QB-jägaren Julius Peppers, som kommer att flankera den hänsynslöse Clay Matthews på den defensiva linjen.

Ett otäckt dubbelhot för NFL:s alla quarterbackar.

Så att påstå att NFL-säsongen i år öppnar med en stormatch - ja, till och med en potentiell NFC-final - är ingen överdrift.

Och med alla de underliggande faktorerna och de fortsatt pyrande känslorna från 2012 så har nattens match alla möjligheter att bli en vansinnigt intressant premiär.

Där segraren alldeles säkert kommer att segla upp som en tidig Super Bowl-favorit.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!