Mathias Lühr

NFL drar igång med en explosion

Publicerad

När NFL-säsongen i natt drar i gång är det med en explosion.

På menyn står revansch och ett försök till upprättelse efter år av diskussioner.

På en mästararena som får trumhinnorna att gå sönder.

Låt mig ta er tillbaka till den 24 september 2012.

Titelfavoriterna Green Bay Packers reste då till kaxiga uppstickarstaden Seattle för att mot fortfarande anonyma Seahawks bygga vidare på säsongen 2011 som efter en makalös grundserie (femton segrar och bara en förlust) kraschade i slutspelet.

Med sekunder kvar att spela på CenturyLink Field, med matchens sista desperata passning lyckades då Seahawks quarterback hitta receivern Golden Tate för en avgörande touchdown och seger 14-12.

Men den storm av protester, analyser och utbrott som följde domslutet nådde galna nivåer.

Då de ordinarie NFL-domarna under en längre tid saknades i ligaspelet på grund av en infekterad lockout, så var det reservdomare med en helt annan kompetens som mycket tveksamt godkände en touchdown som enligt experter bland annat föregicks av ett tydligt regelbrott från Golden Tate.

Det desperata sista-kastet-i-matchen, som inom amerikansk fotboll kallas för "Hail Mary" döptes snabbt om till "Fail Mary", och bara två dagar senare var de ordinarie domarna tillbaka på planen igen.

Men det är ett ärr som än i dag sitter kvar i NFL.

Och det plågsamma resultatet för två år sedan har ingen i Green Bay - eller "Titletown" - glömt bort.

I natt har man chans till upprättelse.

 

Seattle Seahawks är inte längre något anonymt lag.

Ledda av den kloke och taktiske Russell Wilson samt ett stenhårt försvar där bland annat den karismatiske försvararen Richard Sherman både spelade och snackade sönder motståndarna - så vann man Super Bowl förra säsongen efter att ha mosat legendaren Peyton Manning och hans Denver Broncos i årets största match.

Jag skulle säga att Seahawks även på papperet är favoriter till titeln i år och inte minst hemma på CenturyLink Field - kanske den arena i världen (?) med högst ljudnivå (drygt 137 decibel har uppmätts under ett patenterat supportervrål) - är man mycket svårslaget.

Var man egentligen står i år kommer Seattle få en tydligare bild av efter mötet med Green Bay Packers.

För efter en sisådär säsong i fjol där superstjärnan och quarterbacken Aaron Rodgers missade sju matcher på grund av skada - så är man i år en av de tyngsta utmanarna till Seattle Seahawks.

Offensiven har alltid varit Packers styrka, ledda av ligans bästa quarterback.

Det kommer vara så i år också.

Men den här säsongen har man också nödvändigt vässat försvaret genom att bland annat addera rutinerade QB-jägaren Julius Peppers, som kommer att flankera den hänsynslöse Clay Matthews på den defensiva linjen.

Ett otäckt dubbelhot för NFL:s alla quarterbackar.

Så att påstå att NFL-säsongen i år öppnar med en stormatch - ja, till och med en potentiell NFC-final - är ingen överdrift.

Och med alla de underliggande faktorerna och de fortsatt pyrande känslorna från 2012 så har nattens match alla möjligheter att bli en vansinnigt intressant premiär.

Där segraren alldeles säkert kommer att segla upp som en tidig Super Bowl-favorit.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag