PANG - Guidetti slår till. Foto: EurosportPANG - Guidetti slår till. Foto: Eurosport
PANG - Guidetti slår till. Foto: Eurosport
Rakt i krysset. Foto: EurosportRakt i krysset. Foto: Eurosport
Rakt i krysset. Foto: Eurosport
Mathias Lühr. Foto: Robban AnderssonMathias Lühr. Foto: Robban Andersson
Mathias Lühr. Foto: Robban Andersson
Mathias Lühr

Lyssna – John Guidetti gör mål igen

Publicerad

Lyssna.

John Guidetti gör mål i Spanien igen.

Lyssna nu ännu noggrannare.

John Guidetti gör drömmål mot ett av världens bästa försvar just nu.

Jag måste säga att det är svårt att begripa.

En verklighet svår att ta in.

En saga på väg att ta former som inte ens en fanatisk blågul U21-älskare som jag kunnat fantisera om.

Det spanska superlaget Atletico Madrid hade fram till onsdagens cupretur hemma på Estadio Vicente Calderón inte släppt in ett enda mål på de tretton senaste halvlekarna.

Noll.

På nästan 600 minuter.

S e x h u n d r a.

Så att topplaget i ligan med det beryktade världsförsvaret skulle ta sig vidare till semifinal i Copa del Rey efter bekväma 0-0 från mötet i Vigo kändes naturligt.

Till och med väntat.

När Pablo Hernandez ohotad fick knoppa in 0-1 i den 22:a minuten efter en hörnvariant så var det nog många av de 36 852 på läktarna som hajade till.

Men då hade de ju inte ens fått smaka på den riktiga Celta-showen.

 

Han har tagit en ganska lång väg in i startelvan.

Eller, lagom lång.

Många av de spanska storlagen matchar sina nyförvärv försiktigt till en början, låter de blivande stjärnorna lära sig det nya spelet först utan att stressa på.

Och - inte minst - de stora lagen låter de nya spelarna förtjäna sina platser i startelvorna.

John Guidetti har gjort den resan på ett föredömligt sätt.

Tagit bänkningarna rätt, dumpat det kontraproduktiva korta tålamodet från ödestiden i Stoke - och när chanserna till spel dykt upp så har han huggit direkt.

Han har målat i ett inhopp mot Barcelona i ligan.

Nyligen stänkt in två mot Levante.

Och nu tagit över skytteligaledningen i Copa del Rey med sina fem fullträffar. Och det med något som måste kategoriseras som ett drömmål i absolut världsklass.

Det var i den 56:e minuten och vid ställningen 1-1 som svensken var med och vann bollen vid mittplanen. Guidetti avancerade ensam på Atletico Madrids planhalva, såg sig knappt omkring - utan målmedvetet siktade han i stället in sig på motståndarmålet långt där framme.

Och med en högerslägga från så där 30 meter svarade Guidetti för ett mål som gav omedelbart eko i fotbollsvärlden. Bollen seglade i hysterisk fart förbi målvakten Moya och in i det högra krysset - och Guidettis firande överträffas väl bara av finalscenerna efter EM-finalen i Prag förra sommaren.

"Guidetti fick Godin att svettas som få andra forwards lyckats med tidigare", vrålade tidningen Marcas rubrik direkt efter slutsignalen.

Den hårdföre mittbacken från Uruguay brukar nämligen annars inte ha några större problem att freda området utanför eget straffområde.

Nu blev Godin en hänförd åskådare.

Rätt knäckt blev han säkert också när hans Atletico tog bakvägen ut ur Copa del Rey.

 

John Guidetti har på sitt oefterhärmligt rättframma sätt snabbt blivit mycket populär bland Celta Vigos fans.

Han må se kantig ut i spelet om man jämför med de så tekniskt följsamma lagkamraterna, men Guidetti ger sitt lag så mycket annat.

De snudd på galna defensiva löpningarna, bollvinnandet - och de kompromisslösa avsluten som också genererat viktiga mål.

Guidetti visar vägen på det enda sätt han kan.

Han ger hundra jävla procent.

Alltid.

Det var femton år sedan Celta senast spelade en cupsemifinal, och jag fattar verkligen att fansen jublar åt sin svenske stjärna.

Jag älskar själv att se en inställning av den onaturliga storleken.

Och jag bara förutsätter att Erik Hamrén just nu är lika lycklig som jag över John Guidettis utveckling i en av världens bästa ligor. Ja, jag kan riktigt se hur förbundskaptenen med sin alldeles egen "white board" leker EM-laguttagning hemma framför tv:n en sådan här kväll.

Längst fram i sitt 4-4-2 penslar Hamrén med den röda och vattenlösliga tuschpennan in:

Zlatan Ibrahimovic.

Och John Guidetti.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag