Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mathias Lühr

Lühr: Hur kan det hända? Obegripligt

Foto: Bobbo Lauhage / STELLA PICTURES KAMERAPRESS.

Tredje raka segern för AIK.

Comebackande Rikard Norling firade en ny viktig triumf.

Och Carlos Strandberg satte press på skytteligatoppen med två klassmål.

För att sedan på egen hand smula sönder all svart-gul eufori efter slutsignalen (!) med en strypattack på lagkamraten Daniel Sundgren.

Vansinne.

Rent vansinne!

Jag har aldrig sett något liknande.

Och erkänner gärna att jag blev chockad av scenen.

Den som började med ett tjafs och irriterade gester i de dramatiska slutsekunderna på Falkenbergs IP, och slutade med att Carlos Strandberg helt sonika gick fram till Daniel Sundgren och tog ett brutalt stryptag på lagkamraten för att sedan dela ut en knuff innan bråkat avstyrdes.

Det som skulle bli en skönt firande efter den tredje raka segern för en klubb som vältrat sig i eget förvållat kaos de senaste veckorna, förvandlades på ett par sekunder till ren galenskap.

Hur kan det hända?

Obegripligt!

Och vad betyder det här för framtiden?


Skytteligatvåan Carlos Strandberg är en av allsvenskan mest lysande stjärnor i vår, en succévärvning - och i 3-2-segern över Falkenbergs FF så kom både hans sjätte och sjunde mål för säsongen.

Men 19-åringen är "bara" på lån från ryska CSKA Moskva, och sportchefen Björn Wesström har signalerat att det knappast är realistiskt att Strandberg spelar i AIK även till hösten.

Och efter den här incidenten så måste man ju undra om inte det här var det sista vi såg av Carlos Strandberg i AIK.

Jag har ingen aning om förbundets disciplinnämnd tänker lägga sig i det här ärendet, men förutsätter att AIK internt delar ut en fet avstängning.

Det var en attack som sände så fel signaler i alla tänkbara riktningar, och även om en ursäkt garanterat kommer att dyka upp inom kort så kan Strandberg aldrig gå fri.

Det finns inga ursäkter.

Och med bara två matcher kvar innan EM-uppehållet, så är det i mina ögon knappast troligt att den så talangfulle forwarden får chansen att göra fler mål i allsvenskan i år.


Dråpliga situationer.

Det brukar bli gott om sådana i den byiga vinden, en inte sällan bländande sol och på den långhårigt småbuckliga gräsmattan som kallas för Falkenbergs IP.

Den här fredagen var inget undantag.

Nu var det ingen direkt sol som störde just den här kvällen, men annars var allt som vanligt.

Och det var en match som AIK givetvis skulle vinna.

Men lika gärna kunde ha förlorat.

I en rörig, händelserik och oförutsägbar tillställning med två generösa försvar så kom det till slut att handla om vilken målvakt som svarade för minst misstag - och den kampen vann Patrik Carlgren.

Eller, vi kan säga att Otto Martler förlorade.

** Falkenbergs svajige målvakt missbedömde först Nils-Eric Johanssons rensning i den 17:e minuten och lät just den urstarke Carlos Strandberg enkelt och iskallt lobba in 0-1.

** Och när FFF välförtjänt krigat sig till en kvittering genom Thomas Juel-Nielsen, så fumlade Martler även in 1-2-målet när Haukur Hauksson knoppade in 1-2 efter Daniel Sundgrens hörna - med första halvlekens sista spar..., f'låt, nick.

** Ja, om jag ska vara riktigt petig och elak så kom den rundade Otto Martler även lite fel på 1-3-målet, som Strandberg rullade in tidigt i andra halvlek.

Patrik Carlgren var heller inte felfri.

Men landslagsmålvakten svarade också för tre-fyra avgörande räddningar, och blev till slut skillnaden i den här märkliga matchen.


AIK hakade på i toppen, och med formsvaga Gefle på tur så är Rikard Norling & Co bara fyra poäng efter serieledande IFK Norrköping.

Ett bra utgångsläge,

Till och med ett oväntat bra utgångsläge sett till spel och resultat under en kaosartad vår som bara AIK kan hamna i.

För visst brister det spelmässigt fortfarande här och där. AIK:s mittfältskanter lämnar till exempel mycket att önska då Stefan Ishizaki saknas (avstängd mot Falkenberg).

Och en Dickson Etuhu I FORM på det centrala mittfältet skulle säkert välkomnas av Norling när höstsäsongen rullar i gång och Lennart Johanssons pokal ska jagas på allvar.

Det lär inte Carlos Strandberg uppleva på plats.

Och frågan är vad som nu händer i hans karriär.

Vilka broar som kan ha bränts.

Jag tror till exempel inte Janne Andersson imponerades av det galna övertrampet i Falkenberg.

Så synd.

Matchfakta, allsvenskan:

Falkenberg–AIK 2–3 (1–1)
0–1 Carlos Strandberg (17), 1–1 Thomas Juel–Nielsen (39), 1–2 Haukur Hauksson (46), 1–3 Carlos Strandberg (53), 2–3 Thomas Juel–Nielsen (81).
Varning, AIK: Ebenezer Ofori.
Domare: Per Melin, Kävlinge.
Publik: 3 292.
Falkenberg (4–4–2): Otto Martler – Rasmus Sjöstedt, Thomas Juel–Nielsen, Tibor Joza, Johannes Vall – Jesper Karlsson (Kamal Mustafa 75), Enock Kwakwa, David Svensson (Amin Nazari 71), Alexander Jakobsen – Stefan Rodevåg (Akseli Pelvas 71), Zlatan Krizanovic.
AIK (4–4–2): Patrik Carlgren – Haukur Hauksson, Per Karlsson, Nils–Eric Johansson, Daniel Sundgren – Niclas Eliasson (Denni Avdic 56), Anton Salétros, Ebenezer Ofori, Ahmed Yasin (Fredrik Brustad 66) – Carlos Strandberg, Alexander Isak (Sauli Väisänen 85).