Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mathias Lühr

Lühr: HBK är redan redo för allsvenskan

Det blev som väntat aldrig någon riktig dramatik.

Halmstad kunde till och med bjuda på en vilda västern-duell och ändå defilera sista biten till allsvenskan.

Och efter en rekordsnabb reparation av klubbrötterna så känns HBK redo att göra ordentligt avtryck 2013.

Gif Sundsvalls inledning på den tämligen öde Norrporten arena var offensiv och vass, men blev till slut bara en dödsryckning.

Halmstads 3-0-ledning från första matchen på Örjans vall var aldrig hotad, och när Kristinn Steindorrson enkelt placerade in den tveksamt dömda straffen som till 1-1 i den 34 minuten var allt över.

Då spelade det ingen roll att matchen på konstgräset urartade i någon slags revolver­duell och slutade 4-3 till hemmalaget. Det var aldrig riktigt spännande.

Halmstads hade självförtroendet, rutinen och tyngden som det unga och frejdiga men lätt vägandes Sundsvall saknade över två nervpressande kvalmatcher.

Inga uppenbara hål

Efter en kvalsuccé så snackas det alltid om hur och hur mycket en allsvensk nykomling måste förstärka inför nästa år för att etablera sig i högsta serien.

Det surret kom ganska snabbt upp i går också.

Men jag vet inte, jag tycker inte det finns så många uppenbara hål att fylla i Jens Gustafssons spelartrupp inför 2013. Förutom på målvaktssidan då, där superlöftet Karl-Johan Johnsson lämnar för välförtjänt proffsliv i Holland. Och kanske någon etablerad dirigent på mittfältet, speciellt om inlånade Kristoffer Fagercrantz försvinner.

I övrigt så ser laget stabilt, rätt brett och definitivt vasst ut.

Tryggheten finns redan

En av de bästa och mest löftesrika framtidsbilderna i går eftermiddag var spelarnas spontana "hissning" av Gustafsson efter slutsignalen.

Lägg därtill stadens Halmstads ekonomiska stöd och att trygghet även återvänt på styrelsenivå i form av förre ordföranden Bengt Sjöholm - och jag tycker att den närmsta framtiden ser mycket spännande ut på Örjans vall.

Jag vill gå så långt att säga att jag inte blir ett dugg förvånad om Halmstad placerar sig på övre halvan av allsvenskan nästa säsong.

* * *

Om HBK lyckats vinna tillbaka folkets lojalitet i den egna staden, så är det ett svårt och svettigt jobb som ligger framför Gif Sundsvall i dag.

Ja, "Giffarna" känns på många sätt som ett gäng frågetecken just nu:

• Stannar Åkeby eller ska Gif bygga om från grunden?

• Hur många av de yngre stjärnorna blir kvar?

• Och vad ska man göra för att undvika nya höstkollapser?

Tre nyckelfrågor som kräver snabba svar inför det bygget i superettan.

Svenssons sköna spurt

Till sist:

Det kändes rättvist och stort att den så skadeförföljde mittbackslegendaren Michael Svensson fick hoppa in i går och vara med om spurten till allsvenskan.

Jag hoppas han får en framträdande roll i Halmstad nästa säsong.