Mathias Lühr

För vedertaget för att sopas undan

Publicerad

Två allsvenska spelare träder fram i stort sett samtidigt.

Mörkertalet är betydligt större.

Kicksökandet inom svensk elitfotboll är på väg att få riktigt allvarliga konsekvenser.

Förmodligen så har det redan fått det.

Oj, vad jag genom åren har hört många historier om spelare och ledare som "bettat" och "gamblat" bort stora summor pengar.

Till och med karriärer.

Om högflygande spelare som efter en bortaresa med buss måste be om förskott på lönen för att betala kortskulder på tiotusentals kronor till lagkamrater.

Eller, om ledare som i stort sett måste räddas ur hotfulla härvor med de mörka krafterna i samhället och sedan få hjälp med en lång och omfattande skuldsanering på grund av sitt galna spelande.

Jag skulle kunna rabbla liknande exempel en lång stund, men det skulle ändå bara röra sig om toppen på ett isberg.

Spelandet bland allsvenska spelare, och andra elitidrottsmän, går så brett att ingen inblandad klubbledare egentligen orkar bry sig om de klausuler i kontrakten som talar om en "code of conduct". Det vill säga, hur spelare ska uppträda och vad som är lämpligt att ta för sig.

Hur ska de kunna hålla koll på sina spelare?

Hur ska de kunna uppfatta ett begynnande eller pågående missbruk?

Det är ett omöjligt uppdrag.

Nordin Gerzic är ju ett talande exempel på detta.

 

Jag är själv ingen spelare på något sätt, men det jag hör från folk i branschen är att det handlar om ett sökande av kickar.

Kickar som i värsta fall kan leda till ett så svårt missbruk att man förlorar det mesta eller till och med allt viktigt i livet.

Där allt istället handlar om nästa vad, kommande pokerrunda eller nästa drag på videopokermaskinen. Vinna tillbaka det man förlorat.

Tragedin på det personliga planet är givetvis fruktansvärd och extremt beklaglig, och jag sällar mig till den mängd av människor som nu hoppas att Nordin Gerzics och Tobias Erikssons öden kan verka avskräckande i framtiden.

Men jag tror inte på några snabba kulturförändringar i omklädningsrum, hotell eller spelarbussar - spelandet är alltför vedertaget och alltför bosatt för att bara kunna sopas undan.

 

Det finns också en annan sida på problemet i dag.

Ett problem som redan gjort sig påmint och som i framtiden kan verka som något extremt jobbigt för svensk klubbfotboll.

Bevisningen är extremt svår, men misstankarna är grava när det kommer till det allt mer stigande antalet av påstådda uppgjorda matcher i svensk fotboll.

Landskrona Bois stängde till exempel av två av sina spelare - mot deras nekande - i fjol då man misstänkte att duon försökt "fixa" resultat i en liga så hög som superettan.

En läggmatch kan fungera som en snabb skuldsanering om en spelare hamnat i ekonomiskt spelklister, kanske med "fel" spelsyndikat. Jag säger inte att det var så i Bois-fallet, men jag vet hur snacket går i branschen.

Men det behöver ju inte ens handla om läggmatcher. I dag kan man spela på allt. Första inkast, första gula kortet - you name it.

Du kan också spela på allt detta var fan som helst i världen.

Och det är en galen värld.

En värld jag aldrig kunnat eller velat förstå.

Uppenbarligen är det också en värld som skördar allt fler offer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag