Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mathias Lühr

Lühr: Det kan ingen ta ifrån Erik Hamrén

Erik Hamrén
Foto: Christer Thorell/Ibl / CHRISTER THORELL/IBL/IBL CHRISTER THORELL/IBL
Hamrén och Zlatan
Foto: Anders Wiklund/Tt

Erik Hamrén ny norsk förbundskapten?

Uppgifterna dementeras av huvudpersonen.

Men att det kan bli verklighet är långt ifrån osannolikt.

Jag minns ett möte med Per-Mathias Högmo på Oslos flygplats Gardemoen efter en kvalmatch mellan Norge och Lars Lagerbäcks Island på Ullevål i oktober 2013.

1-1 räckte då för att säkra en sensationell isländsk play off-plats till VM 2014, medan det norska herrlandslaget fortsatte att famla efter någon slags fäste i Europa.

Den färske förbundskaptenen Högmo hälsade glatt, vi hade stött på varandra vid upprepade tillfällen under hans framgångsrika tid i Djurgården - och vi bestämde oss för att ta en alldeles för dyr kaffe på ett av flygplatsens caféer.

Högmo brann för det nya jobbet, lyste av självförtroende - men när vi började jämföra det manskap han förfogade över då och det Erik Hamrén hade i Sverige vid samma tidpunkt, så sa Högmo:

- Ta bort Zlatan från det svenska landslaget, och du har Norges.

Efter Janne Andersson positiva intåg som blågul förbundskapten utan den mäktige Zlatan i truppen, så känns den jämförelsen i dag inte direkt superfräsch.

Det var också tre år sedan.

Sverige ser i dagsläget ut att vara på frammarsch utan Zlatan, nya talanger poppar frekvent upp både här och där och visar sig vara flygfärdiga - och man kan faktiskt prata om möjligheten att nå VM 2018 i Ryssland utan att bli ett dugg generad.

Norge...? Ja, Norge ligger näst sist i VM-kvalgrupp C, fyra poäng bakom Azerbajdzjan och Nordirland.

Det är det landslaget Erik Hamrén skulle försöka lyfta OM han nu erbjuds och tackar ja till jobbet att bli Per-Mathias Högmo ersättare.

Och Hamrén skulle tvingas göra det utan någon Zlatan i laget.


Det är ingen hemlighet alls att jag var duktigt kritisk till Erik Hamréns jobb under de sista åren som svensk förbundskapten.

Allt ansvar lassades på Zlatan Ibrahimovics axlar, det var lagkaptenen som Hamrén uttryckligen älskade nästan lika mycket som sin egen familj - och med det så stannade utvecklingen av det övriga landslaget av.

Eller, utvecklingen i landslaget tvärnitade och började i stället att backa.

Jag tyckte Hamrén skulle ha avgått efter debaclet mot Österrike (1-4) hemma på Friends arena i det senaste EM-kvalet, och jag kan med facit i hand tycka att de sex år Hamrén stod vid det blågula rodret inte alls blev vad de kunde ha blivit.

Visst var det emellanåt stor Z-show, riktiga festrubriker - men Hamréns taktik och personalpolitik resulterade i slutändan i en kontraproduktiv halvmesyr.

Men vad jag tycker spelar ju inte så stor roll i den här (fotbolls)världen. Resultat, titlar och renommé betyder betydligt mer och allt det har Erik Hamrén i Norge där han bland annat vann ligaguld med Rosenborg 2009.

Det kan ingen ta ifrån honom.

Hamrén är fortsatt stor i Norge.

Och i Danmark för den delen, där han vann ligan med Aalborg.

Även om han nu själv dementerar att han var i Oslo för att tala med förbundspampen Nils-Johan Semb så skulle det inte vara någon skräll OM Hamrén erbjöds jobbet som förbundskapten för Norge.

Och jag skulle följa den resan med stor nyfikenhet.