Mathias Lühr

Lühr: Bör göra honom till allsvensk måltavla

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Olof Mellberg.
Foto: Jonas Ekströmer/Tt

På plats bakom podiet igen, precis som under landslagsåren.

Och Olof Mellberg såg hur bekväm ut som helst inför den kittlande seriefinalen på söndag.

Brommapojkarna mot Vasalund, i en match där vinnaren tar allt.

En match som bör göra Mellberg till en måltavla för allsvenska klubbar.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

- Tjena!

BP:s tränare är några minuter sen till pressträffen på Grimsta IP, men Olof Mellberg ler avslappnat och tar artigt i handen när han får syn på mig.

Skägget har fått sig lite gråa stänk, men annars ser 39-åringen precis hur vältränad ut som helst.

Som vanligt, helt enkelt.

■■Han tar plats bredvid Vasalunds tränare, den Tommy Söderberg- bullrige Pascal Simpson, och efter lite utbyte av artighetsfraser så höjs temperaturen.

Jag frågar hur det kommer att påverka Mellbergs lag då tränaren inte får sitta med på bänken i det som kan ses som en ren finalmatch om en plats i Superettan 2017. Han blev nämligen utvisad senast mot Nyköping.

– Alltså, vi har väldigt bra rutiner hur vi förbereder oss under träningsveckan, rutiner som funkat väldigt bra och som spelarna känner sig bekväma med. "Vale" (andretränaren Azrudin Valentic) har jättemycket erfarenhet, han har coachat sådana här matcher tidigare så det tror jag han klarar galant, svarar Mellberg.

■■Pascal Simpson funderar några minuter innan han väljer att släppa på artigheterna och härligheten som han verkar gjord av:

– Det är självklart att det påverkar (BP) väldigt negativt att Olof inte är med. Man kan säga vad man vill, att de har rutiner och så vidare. Men jag vet själv, om inte högsta hönset är på plats så blir det inte riktigt samma sak. Det blir ett orosmoment och det är det ska vi utnyttja.

■■Olof Mellberg skruvar på sig en smula.

Men låter den goda stämningen i rummet bestå.

– Skulle alla spelare och ledare bli utvisade för det jag blev det utvisad för, så skulle nog domarna få både spela och coacha matcherna i framtiden.


Enligt Södermanlands Nyheter så hade Mellberg skrikit till motståndarnas assisterande tränare Brian Clarhaut: "Sätt dig ner och lär dig svenska".

– Ja, vad hände? Jag blev arg. Och domaren blev överkänslig. Och jag blev utvisad, förklarar Mellberg. Alltså, jag skulle kunna dra händelseförloppet och allt som blev sagt så skulle du förstå vad jag säger, men jag känner att ...., hänt är hänt och jag kan ta lite skit någon gång. Det brukar jämna ut sig i slutändan.

■■Det var andra gången den här säsongen som Mellberg skickades upp på läktaren.

– Första tillfället var ännu mer en tillfällighet. Jag kastade en vattenflaska i marken och så råkade den få en konstig spinneffekt så det kom lite vatten på den assisterande domaren som stod bakom mig och som jag inte såg, säger Mellberg.

– Då kallade den assisterande domaren till sig domaren och sa: "Han skvätte vatten på mig här", och så blev jag utvisad. Återigen, en kombination av att jag inte skötte mig helt exemplariskt och lite känslighet från den assisterande domaren.

■■Mellberg menar att han med sitt namn har ögonen på sig extra mycket från domarna.

– Så är det i vissa fall. Det är en svår balansgång. Man är engagerad, inne i matchen - sen ska man alltid försöka vara balanserad så man kan ge rätt instruktioner, vara konstruktiv och hjälpa laget så mycket som möjligt.

– Jag känner att det har blivit bättre och bättre hela tiden, i början var jag extremt engagerad och ville nästan passa bollen åt spelarna. Och domare och motståndarlag har jag lagt bort ganska mycket. Nu är det 99 procent fokus på bara oss. Det hjälper. Det betalar sig inte så mycket att lägga för mycket fokus på domare och motståndarlaget.


Han säger sig i dag älska att "grotta ner sig" i analyser och förberedelser. Att han "blivit nördig".

Förebilder har han inga, inspiration plockar Olof Mellberg "här och var", men menar att de spanska tränarna ligger i framkant. Och han lägger ner oerhört mycket mer tid på att vara tränare än han gjorde på att vara spelare. Resultatet under debutsäsongen har också varit riktigt bra.

Både BP och Vasalund står inför sista omgången på imponerande 60 poäng, 17 före trean Akropolis.

– Det måste vara unikt, säger Mellberg.

Som inför säsongen övertalades att ta tränarjobbet i ett BP på dekis, nyss degraderade från Superettan.

– Ett stukat gäng, som Mellberg själv säger.

■■Ett år senare är han en komet på den svenska tränarhimlen. Och kan inom kort alltså bli ännu hetare.

■■En seger eller kryss mot Vasalund på söndag betyder BP-avancemang från norrettan, och då måste Olof Mellberg vara ett namn som allsvenska klubbar på jakt efter tränare - så som Djurgården och Hammarby - i alla fall behöver diskutera.

■■Det hade i alla fall jag gjort.