Mathias Lühr

Lühr: Att Zlatan skulle vara slut nu? Ha!

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Peter De Voecht / PHOTO NEWS / PANORAMIC/ALL OVER PANORAMIC

SAINT NAZAIRE. Han tågade ut från EM som en förlorare.

Som en ledare som inte höll sitt gyllene ord.

En ovan huvudroll.

Men att Zlatan Ibrahimovic, 34, skulle vara slut?

Ha!

Jag säger som Eden Hazard:

- Zlatan kan fortfarande göra mycket på klubblagsnivå.

Ekvationen "den störste någonsin" och det svenska landslaget fick aldrig riktigt gå ihop.

När hans egna prestationer maximerades under Erik Hamrén, och gjorde Zlatan Ibrahimovic till den bäste landslagsspelare vi någonsin haft - då följde resten av lagets kunskaper aldrig med.

Kanske tilläts de inte följa med.

Det blev Erik Edmans berömda korta filt över Hamréns coachning, och den coachningen påverkades tydligt av den oerhörda respekt han hyste för sin världsstjärna.

Filten räckte helt enkelt inte till för att täcka över allt som frös på kroppen.

Gav förbundskaptenen orders om att backa upp Zlatan offensivt - ja, då kunde Sverige aldrig riktigt hålla ihop i de bakre regionerna.

Ville Hamrén täppa till defensivt, då förvandlades superstjärnan till en frustrerad och gestikulerande väderkvarn på topp, som "tvingades" ner i banan för att få känna på bollen. Den Zlatan ville ingen uppleva.

Och Hamréns lag blev heller aldrig riktigt varm om hela kroppen under de dryga sex år han ledde trupperna.

Stundtals såg det fantastiskt ut, det håller jag med om - men ser vi till de verkliga resultaten när det verkligen gällde så kan vi konstatera att Sverige aldrig var i närheten att nå upp till mästerskapsmålen som både Hamrén och Zlatan drömde om.

Och vi kan konstatera att den totala utvecklingen av landslaget backade under de sista åren med Zlatan som lagkapten och fullständigt dominerande ledare.

Det var dags att kliva av nu.

För allas skull.

Klokt.

Och hur mycket vi än kan komma att längta de närmaste åren när spelet kanske hackar med alla unga spelare på väg framåt, så är det nog bäst att Zlatan aldrig kommer att flörta om en återkomst i blågult.


Det definitiva beskedet hänger fortfarande i luften.

När uppgifter från Storbritannien vill slå fast att han bara är en läkarundersökning från Manchester United, vilket verkar väldigt rimligt - så vägrar tysk och italiensk press att släppa taget om Zlatan och rabblar upp allt ifrån Milan och Napoli till Bayern München.

Folk där hemma som garvar och skriver hånfulla mejls till svenska journalister har uppenbarligen ingen aning om Zlatans internationella pondus och respekten för hans väldiga potential.

Den han ofta dominerat i landslaget med, och alltid levt upp till i de olika ligor han vunnit genom karriären.

Belgiens hårdföre förbundskapten Marc Wilmots förvandlades till ett autografjagande barn efter 1-0-segern över Sverige i Nice, när han sprang fatt i och så gärna ville hylla Zlatan när denne besviket banade sin väg mot omklädningsrummet efter att ha tackat den gula vägen på heta Allianz Riviera.

- Han är en stor person inom fotbollen, förklarade Wilmots efteråt.

Just det.

ÄR.

För på klubblagsnivå så är Zlatan Ibrahimovic långt ifrån slut. Låt bara EM-hysterin lägga sig, vänta sen in den europeiska klubbfotbollen och - jag lovar - abstinensen efter Zlatans underverk kommer att ta ny fart.

Rubrikerna kommer att trummas upp.

Tv-bilderna hänföra som vi vant oss vid de senaste 17 åren.

Jag skulle i alla fall bli väldigt förvånad om den rapporteringen plötsligt sinade under säsongen 2016/2017.

Under åren i Paris Saint-Germain så utvecklades Zlatan nämligen till en konsekvent målskytt. Han är numera inte (så ofta) den spektakuläre bombaren och klackaren, men väldigt mycket en elakt effektiv "striker" i offensivt straffområde.

Dödlig.

Den egenskapen kommer Zlatan kunna nyttja i vilken liga som helst i världen, under åtminstone ett par år till.

Men då krävs också ett lag runtomkring honom som kan förlänga den där korta filten.

■■ Som kan hjälpa till att få ihop ekvationen.

José Mourinho brukar å andra sidan veta hur man löser den där sista biten.