Mathias Lühr

Alm vann hjärnornas kamp

Publicerad
Uppdaterad
Jag säger inte att Andreas Alm missunnade Rikard Norling alla hyllningar på Råsunda.
Inte alls.
Men jag lovar att den taktiska 2-0-segern mot Malmö kändes extra för Alm.
Att även vinna hjärnornas kamp mot AIK-ikonen.
För det är ju så att Rikard Norling genom åren inte bara skaffat sig ett rykte som en förträfflig lagbyggare - utan även som en klurig taktiker.
Minns bland annat mittbacken Nicklas Carlssons envisa punktmarkeringar av Ailton Almeida och Anders Svensson under Norlings tid i AIK.
Men i går var det alltså Andreas Alms tid att skina som en chef som kan förändra matchbilder och på så sätt säkra en viktig trepoängare.
Med Mohamed Banguras 1-0 i bagaget efter den första halvleken så hade Alm fått nog av det partystinna spelet på Råsunda.

Det tog 46 sekunder...

Ut plockades i halvtid en återigen oförmögen Martin Mutumba - och in hämtades den defensive truckern Helgi Danielsson som skulle ligga bakom den centrala duon Daniel Tjernström och Robert Åhman-Persson.
Det tog 46 sekunder innan Alm kunde geniförklara sig själv.
Mittbacken Alexander Milosevic skickade då upp en "lycka till"-boll mot ensamme anfallaren Teteh Bangura, som rappt löpte förbi mittbacken Daniel Andersson - och iskallt lobbade in 2-0-bollen bakom en synnerligen feltajmad Dusan Melicharek i MFF-målet.
Game over.
För med tre centala mittfältare så stängde AIK sedan de ytor som framför allt Wilton Figueiredo men också Jeffrey Aubynn härjat fritt på under den första 45 minuterna.
Och den redan imponerande Andreas Alm växte ytterligare ett nummer som allsvensk tränare.

Mycket jobb återstår

Men mycket jobb återstår för AIK-tränaren, trots den meriterande och rättvisa trepoängaren i går kväll.
Och det känns som mentalt jobb.
För det är nämligen ingen nyhet att hans lag älskar just sådana här stormatcher - det vill säga pressa livet ur och ställa om snabbt på spelskickliga lag som vill äga mycket boll.
Då är AIK oftast mycket effektivt.
Det har ju vi även sett mot IFK Göteborg, Mjällby och Helsingborg.
Så högstanivån är det sannerligen inget fel på, AIK kan bevisligen spela och vinna mot vilket topplag som helst - och har också fortsatt häng på medaljerna.
Men det spel AIK dock ännu inte behärskar är det spelförande mot trygga, trista och tajta försvar.
Eller, det kanske snarare handlar om att inte kunna mobilisera en vilja och koncentration för att klara av dessa blåställsmatcher som avgörs en bra bit ifrån strålkastarna.
Där återstår det jobb för Andreas Alm.
Som mot Gais på bortaplan i nästa match.
Ingen Rikard Norling-hausse, inget Black Army-jubileum - näe, egentligen inget alls att hetsa upp sig för.
En helt vanlig vardag i allsvenskans lunk.
Där ligger Andreas Alms nästa utmaning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag