Mathias Lühr

Lühr: AIK måste behålla kraften

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Eero Markkanen sköt segermålet med en mäktig vänsterslägga.
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

SOLNA. Säsongen är död i Solna.

Så kändes det efter Malmö FF:s tidiga guldavgörande.

Så kändes det ännu mer kvällen när AIK säkrade en plats i Europa 2017.

Med två omgångar kvar av allsvenskan så gäller det istället att blicka framåt för Rikard Norling & Co.

Lägga upp planen för hur man ska utmana de mäktiga mästarna under 2017.

En plan, som sagt.

Och AIK:s tränare Rikard Norling var inne på just en sådan när jag intervjuade honom härom veckan ute på träningsanläggningen Karlberg.

Det handlar om att bevara nästa år.

I bästa fall vässa, så klart.

Men framför allt bevara det som Norling själv kallar för ”starkt”.

För talar du med folk som varit runt AIK:s A-lag en längre tid så lär de vittna om att de aldrig sett en starkare trupp en den Norling just nu förfogar över.

Samma personer lär säga att Chinedu Obasi är en av de absolut bästa anfallarna klubben sett, kanske den allra bästa.

Och han är nog den svåraste spelaren att behålla till nästa år, även om man aldrig vet vilka bud som kan trilla in på Alexander Isak i vinter.

Sportchefen Björn Wesström har ryckt lite på axlarna när Obasis framtid kommit upp, sagt att han tänker göra ett försök men att det inte är läge att inbilla sig något annat än att nigerianen för bra för allsvenskan.

Så var det väl i och för sig inte alls just den här kvällen, när Obasi halkade runt på Nationalarenans fuktiga gräs, missade några hyggliga chanser och byttes ut efter en dryg halvtimme.

Men det var ju så, säsongen var verkligen död.

– Vi förlorade senast mot IFK Göteborg och Malmö FF vann. Luften har halvt om halvt gått ur, sa Norling och drog till med säsongens understatement.

Känslorna och nerven var som bortblåst, och i stället infann sig… ja, en slags melankoli. Häcken har i år aldrig varit i närheten av de förväntningar man haft på laget den här säsongen, och AIK har svingat förgäves sedan man ännu en gång inledde serien på ett sätt som med facit i hand fick guldet att ryka redan under våren.

Bara 8 507 åskådare hittade till Friends arena den här torsdagskvällen, en usel siffra, och en talande siffra för en död höstavslutning.

Underhållningen var därefter.

– Det blir en väldigt låst match, säger Häckens tränare Peter Gerhardsson och jag är glad att det finns sanningssägare i den här ligan.

Och jag är glad över att det även i en låst och trist match finns mål som John Owoeris märkliga lobbskottvolley som gav 1-1 och Eero Markkanens kanon i krysset som till slut säkrade en seger och därmed även en Europaplats för AIK nästa säsong.

Bevara styrkan i truppen, som sagt.

Det är den viktigaste nyckeln för AIK till nästa säsong, för att kunna utmana Malmö FF om mästartiteln.

– Ja, det är det, för att kunna driva processen vidare, och inte behöva ta för många steg tillbaka., säger Rikard Norling.

Behöver ni också förstärka truppen?

– Det har vi redan gjort med Jesper Nyholm. Sen har vi kanske en eller två spelare som vi diskuterar, men nu har jag redan kanske sagt för mycket, säger Norling.

122 scouter ska ha funnits bland den futtiga publik som var den sämsta AIK haft i allsvenskan sedan flytten till Friends arena.

122 jävla scouter för att studera Alexander Isak, det lät som ett skämt när AIK twittrade ut den siffran strax innan matchen.

Isak glimtade till emellanåt, men hade ingen stor match mot Häcken.

Ändå är det ju en spelare som också helst ska bevaras en säsong till för AIK.

Om man nu orkar stå emot de monsterbud som väntas komma.

Det skulle då ge en hel förening mer guldhopp.