Marcus Birro

Rätt att Zlatan lämnar Malmö

Publicerad

Marcus Birro: Rätt att Zlatan lämnar Malmö

"Mitt andra hemland" sa Zlatan nyligen om Italien. Han kunde ha sagt det om Sverige också. Eller Sverige som tredje land kanske. Ibrahimovic är från Rosengård. Alla som läst hans bok vet vad det betyder.

Alla som sett hans ansikte efter straffen hemma mot Arsenal ser kartan över Rosengård som gator och linjer i hans ansikte.

Nu ska han sälja sin lyxvilla på Ribersborg i Malmö. Det gör han rätt i. Vad ska han där att göra?

Min storebror Peter brukade för något år sedan höra av sig när jag (igen) skrivit något om Zlatan. Han kunde inte riktigt förstå Kvällspostens hängivna och initierade intresse för svensken. Sedan läste han Zlatans bok och har helt ändrat uppfattning, på alla punkter. Han behövde en plattform och fick den serverad i boken. Han ville ha en bakgrund, en förklaring, en klangbotten. Boken ger oss allt det. Den ger oss en nycklar till Zlatans värld, till hur det ser ut när en man som vunnit allt fortfarande sitter fast i en ständig sorts sorg över att aldrig kunna vila i förvissningen om att man är bäst.

Kriget tog aldrig slut för Ibrahimovic. Han måste återuppleva det, skapa det, starta det om och om igen. Varför? Därför att det är kriget, revanschen, vreden, hämnden, ilskan, bekräftelsen som är den enda medicin som åtminstone lite, lite kan plåstra om det där såret som till sist blir själva livet för sådana som Zlatan.

"Ibra" har ända sedan 2004 när han kom till Juventus varit fruktad och respekterad. Jag bodde i Italien den där hösten när han kom dit och minns hur teve och tidningarna talade och skrev om hans befriande kaxighet, hans märkligt osvenska respektlöshet och hur han tidigt utvecklat talanger som annars var reserverade för riktiga ikoner som Francesco Totti, Alessandro Del Piero och Javier Zanetti.

Man säger ibland att Zlatan är osvensk. Han fick höra det till leda när han växte upp och slog igenom. Det är inte riktigt sant. Zlatan är väldigt svensk.

Han kommer från en stadsdel i Malmö och liksom många andra generationsinvandrare har han lyckats bli ny svensk. Inte nysvensk, det är något annat, men han blev en ny svensk.

Ibland tänker jag att det är tack vare Zlatan som Sverige fortfarande är ett relativt bra land också för oss som har föräldrar som kommer från andra länder. Zlatan visar varje dag, med varje passning, med varje leende, med varje sagolik fint eller framspelning, med varje mål för tusentals mini-Zlatans i Malmö och andra städer i Sverige, att det finns bättre sätt att ta revansch på än att förstöra sig själv och staden eller, landet man bor i.

Man kan bli något! Man kan faktiskt lämna sitt ursprung geografiskt. På annat sätt går det inte att lämna sitt ursprung. Jag vet, för jag har försökt. Men mardrömmarna är stora svarta spindlar under nätterna. Jag kommer inte undan. Zlatan kommer inte heller undan.

När jag tänker på Sverige tänker jag på Zlatan. Varje gång. Så nog är han svensk alltid.

Det intressanta som hänt med bilden av honom i Italien är att han gått från att enbart vara respekterad till att nu också vara älskad. Han har erövrat Italien, lämnat Italien, och återerövrat Italien i ett annat lag, men i samma stad. Han ÄR Milano. Så enkelt är det. Det spelar ingen roll att Pato ligger med Silvios dotter, eller att Zanetti är älskad av alla i hela världen. Det är Zlatan som är stjärnan. Så enkelt är det. De skriver och talar om Zlatan minst lika mycket i Italien som vi gör här hemma.

Hans barn är mer italienska än svenska. Han själv älskar Italien. Jag hoppas han lär sig av de sorgsna historierna runt legender som Gunnar Gren, Nacka Skoglund och en del andra. Svenska hjältar och förebilder som blev pissade på när de flyttade hem och som slutade sina li bortglömda, alkoholiserade och bittra på ett land som aldrig lärt sig hur man tar hand om sina hjältar.

Det vet man i Italien och Zlatan vet det. Han får gärna stanna i Italien när karriären är över.

Det är som Thåström sjunger ändå: "Sanningen är den att jag är typisk svensk".

Det gäller i alla högsta grad för Zlatan med.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag