Marcus Birro

Marcus Birro: Där Zlatan är blir det rätt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Zlatan har på drygt ett år lyckats vrida alla vapen ur mina händer.

Det är inte längre en diskussion om Zlatan är i rätt lag för att vinna Champions League eller om Zlatan hamnat i rätt liga, i rätt stad eller landat i rätt tillvaro.

För så här är det. Där Zlatan är blir det rätt.

Jag befann mig i Italien de hysteriska dygnen när både Zlatan och Thiago Silva såldes till PSG. För så var det trots allt. Övergången sommaren 2012 var första gången som Zlatan såldes till en klubb. Tidigare hade han blivit köpt. Han ville av allt att döma stanna i Milan. Han trivdes med staden, med fansen, med landet, privatlivet och tillvaron.

Jag gick rätt hårt åt honom den sommaren. Jag gick även hårt åt Milans ägare Silvio Berlusconi som ena stunden skickade ut tränaren Max Allegri till de mediala hyenorna där han fick förklara att Milan bestämt sig för att satsa pengar, och ett dygn senare satt samme Allegri bakom samma skog av mikrofoner och fick förklara varför laget gjort sig av med två av lagets viktigaste spelare.

Paris Saint-Germain har gått från projekt till realitet. I mitten av denna tindrande hopköpta krona tronar en viss Ibrahimovic och jag är beredd att fullständigt och helt kapitulera inför hans beslut att gå till och sedan stanna kvar i Paris.


Zlatan är gläntan där de andra kan duka upp sina talanger. Runt honom samlas spelare som Thiago Motta, Ezequiel Lavezzi, Edison Cavani, Silva, Marco Verratti och alla dessa spelare är namn som i tusen andra sammanhang skulle stråla helt på egen hand. Nu är de i stället vattenbärare åt den stor Zlatan. Det allra märkligaste och mäktigaste i sammanhanget är att de dessutom är helt nöjda med att det är så.

Varför?


Därför att de vet att Zlatan leder dem rätt. De är beredda att göra vad som helst för sin härförare.

I går borta mot Tolouse stänker Zlatan in tre mål, varav två på straff och det är möjligen en dag på jobbet men det är faktiskt min och andras uppgift att påminna er och andra om vilka oerhörda mirakel, vilken skillnad Zlatan gör i fotbollsvärlden just nu.

Om detta är en dag på jobbet, fatta vilka grejer han kommer göra när det vankas fest och högtid.

Vi kommer sitta snyftandes framför Youtube och veva hans mål om tio år när han satt ut dojorna på balkongen.

Han kommer lämna en ocean av tomrum efter sig när han slutar

Han har på egen hand förvandlat detta franska Frankenstein av hopköpta spelare till en klubb som dansar hem 4-0 på bortaplan i en åttondelsfinal i Champions League.

Ta honom inte för given. En dag är han inte här och underhåller oss längre.