Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Marcus Birro

Marcus Birro: Capello
var för bra för England

Foto: Michael Regan

Pärlor för svin. En operaälskande gentleman med sträv tunga för det civiliserade livet, möjligen ibland en flaska strävt rödvin från det gamla hemlandet, opera på hög nivå och en cirkelformad espresso på det.

Plötsligt är din omvärld bara ösregn och billiga ölfyllor. Folk som vill ta din makt ifrån dig. Människor som tycker du borde anpassa dig efter dem och inte tvärtom, trots att de valde dig för att de inte vunnit något på sina egna sätt på snart femtio år.

Fabio Capello var för bra för England. Nu lämnar han skiten och anedningarna spelar egentligen ganska liten roll. Capello har aldrig varit någon revymakare, aldrig bjudit på galna garv eller blinkat med ena ögat och nypt någon i häcken. Men han har tagit sitt arbete på stort allvar och han har haft en plan och en tanke med vad han ville att England skulle kunna bli.

Inte bara den kulturella krocken har varit ett problem för honom. Lyssnar man med folk som står honom hyfsat nära (med betonat på hyfsat, inte ens hans egen mamma står ära honom, Capello står inte nära någon) har han under längre tid varit förbannad över att så många klåfingriga typer velat vara med och bestämma och lägga sig i.

Till detta ska också läggas att allt fler i England börjat ifrågasätta hans kvalifikationer. Framgångar är en färskvara, och det VAR ett tag sedan Capello vann något.


Sedan är det så att engelsmän, och nu generaliserar jag lite, men bara lite, ofta har sina uppfattningar om italienare i allmänhet och italienare som sysslar med fotboll i synnerhet, rätt klara för sig.

Och det är ofta inga särskilt bra uppfattningar.

Det känns som om England, både spelare, press och publik, hellre ser en halv bortglömd gammal storspelare i träningsbyxor som inte ens suttit fast i tunneln mot Paris, som alltid bott i England, som är britt helt enkelt.
Nu slipper de den sure gentlemannen och hans dåliga engelska. Nu slipper de hans världsvana, diskreta charm, som de felaktigt tagit som snobbism. Nu slipper de civiliserade taktiska försvarsmönster. Nu slipper de opera och rödvin.

Nu slipper de en av världens genom alla tider bästa tränare. Med bara några få månader kvar till EM slipper England en av de bästa tränarna som finns i världen.
Vem vann den fighten?