Marcus Birro

Vilken virvlande start, historiska Roma

Publicerad

Varning!

Om du vill läsa en saklig, objektiv redogörelse över Romas start av säsongen kan du sluta läsa här.

Alla ni andra kan med fördel stanna kvar.

Jag älskar, alltså lider jag. Roma är efter min familj det viktigaste jag har. Jag älskar allting med det laget. Staden och laget förälskade jag mig i 1989. Jag har till och med döpt vår son till Totti. Gränslöst? Ja, antagligen. Men visa mig den människa som älskar kontrollerat och med snäva, uppställda gränser, och jag ska visa dig en människa som ljuger.

Kärlek tar inga omvägar via hjärnan. Kärlek är aldrig objektiv.

Kärleken till laget, till tröjan, till färgerna är en av de starkaste relationerna vi har i våra liv. Människor, kvinnor, vänner kommer och går. Roma är en del av mig, nu, förr, och för alltid.

Högtravande? Absolut.

Men det finns ingen kärlek som inte är högtravande. I så fall är det inte kärlek. Jag älskar Roma som ett barn älskar världen.

Men om du låter ett barn ta hand om ett barnkalas spårar det förmodligen ut fullständigt.

Kaos kan vara vackert om det finns någon som kan styra upp och vaka över kaoset. När Roma styrdes av vår bohemiske vän Zeman rasade allting sönder och samman.

Nu har Garcia kommit. En stram, bestämd, tydlig och nitisk herre. En tränare med vad vi på nittiotalet kallade hårda nypor (och då oftast menade hårdföra handläggare på Socialkontoret)...

 

Jag bodde i Rom våren 2011 när amerikanerna köpte Roma. Då talades det mycket om hysteriska värvningar, ny arena, popcorn och Musse Pigg. Inte mycket av det hände. Det mesta rullade på som vanligt. Men långsamt har rälsen lagts ut åt ett annat håll, i en annan riktning. Alla framgångar som är värda något kräver tålamod.

Under tidigare matcher den här säsongen har Roma startat medvetet försiktigt i första halvlek för att under andra höja tempot och skapa fler chanser. Alla mål man gjort under de fem första omgångarna är gjorda i andra halvlek. I går stänker man in tre redan i första. Bologna har verkligen ingenting att sätta emot.

Det är en solklar, klassisk överkörning.

Rom i regnet går från att vara en sång av Ulf Lundell till att definiera en magisk kväll i Romas historia. I andra halvlek virvlar Gervinho enkelt ännu en gång förbi Mikael Antonsson och stänker sitt andra för kvällen. Det blir 5-0 till sist och då har inte ens Totti gjort mål.

Till den här säsongen tappade Roma viktiga spelare från varje lagdel. Försvarsspelaren Marquinhos gick till PSV, Lamerl till Tottenham och Osvaldo gick till Southamton

Till årets säsong kom Strootman, Gervinho och Benatia. Men framför allt kom Garcia till klubben. Med en vilja av ädel titan, med värdighet och med en sällsynt förmåga att ingjuta mod och förtroende i sina spelare. Att se Gervinhos utveckling är slående. I början såg han ut som en vilsen pojke på en skolgård omgiven av fiender. I går mot Bologna ser han ut att växt en meter, visar sig, tar löpningar. I går var nyförvärvet bäst på planen med två grymt snygga mål och flera fina löpningar och instick.

För många av oss är kärlek samma sak som lidande. Den som älskar och den som njuter är aldrig samma människa. Eller?

 

Roma har vunnit sex matcher i rad, det har aldrig hänt förut, och jag känner mig som en nyförälskad ung man en sen kväll på Järntorget mitt i natten efter ett möte som lovar mer. Att få drömma stort är varje människas självklara rättighet.

Mest anmärkningsvärt med denna saga som skrivs i rött och gult mitt framför mina ögon är det faktum att Roma släppt in ett enda mål dessa sex matcher.

Hur många cigarretter hinner Zeman röka under tiden som han begrundar detta oerhörda faktum?!

Det kanske aldrig håller, detta. Men jag tänker se till att njuta som länge det pågår. Jag är värd det. Mitt gulröda hjärta är värt det. Jag och hela världens församlade Roma-supportrar är sannerligen värda detta efter år av förtvivlan och desperation.

Jag älskar, alltså finns jag till.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag