Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marcus Birro

Birro: Jag förstår att Zlatan saknar Italien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Jag förstår att Zlatan saknar Italien. Jag förstår att han saknar Turin. Jag tillbringade några regniga men fantastiska dygn vid stranden av floden Po förra månaden och fick omedelbart en känsla av hemkomst i blodet.

Det är en familjär stad. Den är tillräckligt liten för att man ska komma ihåg vilken gata som har slarvig stenläggning, men tillräckligt stor för att rymma hemliga parker, undangömda restauranger och små utsökta torg. Turin är en elegant stad. En stad för superstjärnor och gamla damer. En stad för familjen Ibrahimovic.

Jag tror att det är så vi bör se på kommando Zlatan numera. Det handlar inte bara om honom själv längre, varken på planen eller i privatlivet. Han har familj och ett tungt ansvar att få familjen att trivas och det är ingen särskilt välbevarad hemlighet att familjen Ibrahimovic inte trivs i Paris.

Under sin presskonferens förra veckan talade han väldigt varmt om Italien. Det lät lite som en flört.

Och kärleken är besvarad.

En eventuell återkomst till Italien skulle bli mer en fortsättning och nystart än en uppföljare. Så fungerar fortfarande Zlatan.


Jag bodde i Italien den tidiga hösten 2004 när han kom till Juventus. Jag vet exakt hur han vred om skallen och hjärtat på det fotbollstokiga Italien. Att få se honom göra det igen, exakt tio år och hundra kapitel senare, vore en sensation för alla mina sinnen.

När han lämnade Juventus efter Calciopoli gjorde han det tillsammans med flera andra stora namn. Både Gianluca Zambrotta och Fabio Cannavaro lämnade också den gamla damen i samma veva.

Zlatan har dessutom en joker att spela ut. Han stannade i Italien. De båda italienska världsmästarna gick till Spanien. Zlatan gick som bekant till Inter, och efter det där misslyckade äventyret i Barcelona, så gick han till Milan. Skulle han nu gå till Juventus skulle han knyta ihop inte bara sin egen säck, utan hela det italienska äventyrets säck. När han gick till Milan spekulerades det om Inter-fansen skulle bli rasande men deras minne sträckte sig till segrarna han gav dem och sedan höll de tyst om resten...

Om jag får bli lite högtidlig några ögonblick skulle han också signera sin karriär genom att återvända. Att Zlatan är skapad för Italien, och ibland tvärtom, är ingen överdrift. Paris har varit en glas-sko som suttit illa. Italien är hans kostym. Jag tror dessutom att Italien passar hela hans familj bra mycket bättre än Paris och Frankrike.

I Italien skulle han bli ligans största stjärna direkt. Milan har Mario Balotelli men varje gång den gode Mario gör något bra, och han har gjort en hel del bra saker sedan han lämnade England, så har han jämförts med... ja, gissa vem.


Vid sin sida (eller förhoppningsvis snett bakom med sin sagolika passningsfot) kommer Zlatan få Andrea Pirlo och dessutom, och detta är också viktigt, så storsatsar Juventus kommande säsong på Champions League.

Zlatan skulle alltså få hela smörgåsbordet av sådant han älskar.

Han skulle få revansch och ett visst motstånd (i alla fall i början) från fansen, han skulle få Italien, han skulle få sitt andra hemland, han skulle få komma hem till vackra Turin, och han skulle hamna i en klubb som har som uttalat mål att slåss om en seger i Champions League.

Priset han får betala är att i så fall gå ner i lön. Men från de höjder han cirklat på är det inga våldsamma luftgropar nedåt direkt.

Kärleken, Zlatan, har alltid ett pris. Men detta har du råd med. Lämna syrliga Paris och den franska pappligan och kom tillbaka till landet som du älskar.

Kom tillbaka och dominera serie A igen, på det där sättet som bara du kan göra.