Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström
Marcus Birro

De har gjort sig förtjänt av vår kärlek

Publicerad
Ett brons som smakar ädlare än så. Vilket VM vi bjudits på. Jag är glad och stolt att ha fått vara med på den här resan. Grattis Dennerby. Grattis Sverige. Och grattis till alla oss som tittade på.
Alla stora turneringar i alla stora sporter borde alltid avgöras i Tyskland. Det är fascinerande vackert med proppfulla arenor i städer man inte trodde fanns. Tyskland fungerar. Flygplatserna är oaser i himmelriket, motorvägen Autobahn är egentligen den enda frihet man behöver, och människor är lågmält diskreta och artiga.
Min kärlek till Tyskland är besynnerligt kraftfull, som landet självt.
Givetvis har Italiens VM-guld från 2006 lagt ett och annat hjärta i vågskålen men redan innan tyckte jag om att vakna tidigt på något av de identiska motellen längs motorvägen när vår familj tog bilen till Italien, och snurra av locken på tio stycken mikroskopiska flaskor apelsinmarmelad. Det låg alltid ett sommarlätt regn i luften.

Om VM 2003 var ett blygt hångel i trapphuset var VM 2011 en sorts ständig klimax, älskog som man drömmer det.
Jag ska erkänna att jag var tveksam. Det är lätt att bli det när man hör de allra djupaste barytonrösterna skallra angående damer som spelar fotboll. Men vilket fantastiskt VM det blev. Perfekta inramningar, snygga mål, bra spel, spännande matcher och dessutom ett taktiskt kunnande som djupnat betydligt sedan 2003.
Befriande har det också varit att ta del av både Expressens och Tv 4:as rapportering. Ärlig, seriös och helhjärtad hela vägen.
Det har också varit fantastiskt att här hemma få rapporter om det öppna, trevliga och glada svenska landslaget. Nu när damfotboll på allvar etablerat sig som toppunderhållning i världsklass fanns kanske risken och rädslan att tjejerna skulle bli slentrianmässigt diviga superstars men egon som stora släpande skuggor.
Så har det alls inte blivit.


Sverige är fortfarande ett rätt bonnigt litet land i utkanten av allting. När vi inser det, och gör det utan att skämmas, kan vi slå en tunnel på alla pinsamt sofistikerade världsländer precis när vi vill.
Sverige har gjort ett fantastiskt VM. I gruppspelet var vi bäst av alla. Framför allt imponerande försvarsspelet. Förlusten mot Japan orsakades inte av målvakt Lindahl eller någon annan heller för den delen. Japan var helt enkelt bättre än Sverige och ibland är vi dåliga på att öppet erkänna att vi förlorade mot en bättre motståndare.
Det är också roligt att flera länder gått starkt framåt de senaste åren. Japan, Frankrike och Australien är bara tre länder som spelar en helt annan sorts fotboll idag än bara för några år sedan.

Vi har fått lära känna helt nya människor också. Det häftiga med ett VM för damer (till skillnad från ett stort mästerskap för herrarna) är att vi noviser vet rätt lite om de olika spelarna. Det blir som att öppna en ny bok. Nya karaktärer, nya historier, nya äventyr och nya livsöden. Jag tycker mycket om livsöden. Jag älskar att läsa om människor som vågar blotta sitt hjärta, som Patrik Sjöberg, Roberto Baggio, eller som målvakt Lindahl i Sverige. Eller Dahlqvist, Sveriges nyaste superstjärna.
Innan detta VM var damfotboll en relativ blind fläck på min karta. Inte så längre. Jag kan också konstatera, efter att ha suttit uppe några nätter och sett matcher i Copa America (en del så trista att det kändes som att doppa valfri kroppsdel i stelnande cement) att matcherna under VM rätt enkelt svept undan benen på vilken herrmatch som helst.
Förutom Sveriges alla matcher är min favorit den galna kvartsfinalen mellan USA och Brasilien. En blivande klassiker redan när den spelades.

Inför detta VM var förbundskapten Dennerby hårt kritiserad. Med sin nedtonade stil, ljusa stämma, och vemodigt sorgsna ögon, ser han mer ut som en poesidebutant än förbundskapten i fotboll. Hans lite slarvigt ihopsatta kostymer har förstärkt det lätt bohemiska intrycket. Jag har gillat hans naivitet. Jag har uppskattat och imponerats av hans sänkta gard, av att han visat sig sårbar.  
Jag har framförallt högaktat honom för att han konsekvent och i motgång vågat tro på sig själv och sitt lag. Hela tiden. I varje läge. Fantastiskt att spela med Lindahl i bronsmatchen, trots att pöbeln gormade om byte.
Han fick rätt, Dennerby.
Många har tjatat om Pia Sundhage. Det är direkt oförskämt mot både Dennerby och Sundhage själv. Det kan inte vara lätt att hela tiden ana att människor i ens närhet hellre hade velat se en annan person på jobbet.

Nu vinner Sverige brons och det är en stor seger för Dennerby. Grattis får man säga.
Nu handlar det för allsvenskan och landslaget att förvalta detta nya intresse. Man har gjort sig förtjänt av vår kärlek. Nu måste man behålla den.
Jag tror det kommer gå utmärkt.
Jag är glad att jag fick vara med om den här resan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag