Mika Zibanejad gör nu Henrik Lundqvist sällskap i New York Rangers Foto: ADAM HUNGER / AP TT NYHETSBYRÅNMika Zibanejad gör nu Henrik Lundqvist sällskap i New York Rangers Foto: ADAM HUNGER / AP TT NYHETSBYRÅN
Mika Zibanejad gör nu Henrik Lundqvist sällskap i New York Rangers Foto: ADAM HUNGER / AP TT NYHETSBYRÅN
Henrik Lundqvist hyllar sin svenske kollega Foto: LYMPEROPOUL/CSM/REX/SHUTTERSTOC / LYMPEROPOUL/CSM/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESHenrik Lundqvist hyllar sin svenske kollega Foto: LYMPEROPOUL/CSM/REX/SHUTTERSTOC / LYMPEROPOUL/CSM/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Henrik Lundqvist hyllar sin svenske kollega Foto: LYMPEROPOUL/CSM/REX/SHUTTERSTOC / LYMPEROPOUL/CSM/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Magnus Nyström

Två svenska kungar i New York Rangers

Publicerad

Henrik Lundqvist har burit New York Rangers i många år.

Äntligen får han också hjälp av mästarklass.

Av landsmannen Mika Zibanejad, som inlett säsongen med mål i varje match.

Svenskarna visade vägen när Rangers slog Montreal med 2-0.

- Mika är stekhet. Han är precis så bra som vi behöver att han ska vara och jag säger åt honom att skjuta på allt, säger Henrik Lundqvist. 

Henrik Lundqvist hade inlett säsongen med nio insläppta mål på fyra perioder och kvällen före söndagens hemmamatch mot Montreal Canadiens blev Henke utbytt efter fem insläppta mål i första perioden mot Toronto.

Rangers hade inlett säsongen med två raka förluster.

Så det var en viktig match mot Montreal.

Det spelar ingen roll att säsongen är 82 omgångar, det behövs bara två raka förluster för att det ska bli stressigt i NHL.

 

I första perioden i nattens match var Rangers svajigt igen och utespelarna hamnade alldeles för djupt ner i egen zon och i knät på sin målvakt som också hade domsluten på sin sida då två "mål" för gästerna underkändes efter att domarna kontrollerat tv-bilder.

Sedan gjorde Rangers 1-0 och hemmalaget kunde slappna av och våga lite mer.

Och med 35-årige Lundqvist i toppform är det lätt för lagkompisarna att bli modiga. 

Henke visade att han fortfarande är en av världens bästa målvakter när han gjorde 34 räddningar och höll nollan.

Publiken i Madison Square Garden fick återigen vråla:

- Henrik, Henrik, Henrik....

 

Han fick pris som matchens lirare och den traditionsenliga "Broadway-hatten" av lagkompisarna och han var både glad och lättad efteråt.

- Mot Toronto var det bedrövligt. Det var en otroligt svår match att spela. Det var väldigt viktigt för oss att studsa tillbaka, särskilt på sättet vi vann matchen, sa han och fortsatte:

- Nu gjorde vi alla detaljer rätt där ute. Vi måste lita på vår speed, vi måste lita på vårt spel. 

Han suckade, satte den vita hatten med fjädrar i brättet till rätta på huvudet och vi kom in på amerikansk fotboll där New York Giants säsong i princip redan är över efter att laget inlett säsongen med fyra raka förluster, så tufft är det i en liga med bara 16 matcher och en vecka mellan varje match.

- Tänk att gå och analysera och fundera på en förlust i en hel vecka, fy fan. Vi kan glömma förluster direkt och bara gå vidare till nästa match.

Han medgav att han inte ens analyserat förlusten mot Toronto, som han alltid brukar göra tillsammans med målvaktscoachen Benoit Allaire, normalt går de igenom varenda målchans.

 - Det var en så galen match att vi bara släppte den och gick vidare. 

 

Något annat galet är Mika Zibanejads målform.

Rangers nye förstecenter har gjort mål i samtliga tre matcher hittills den här säsongen.

Han har ett direktskott som få andra i ligan och skjuter både med bra tajming och nästan läskigt hårt.

Han dödade matchen mot Montreal med sitt 2-0 i tredje perioden.

Jag måste medge att jag undrat om han verkligen är så bra att han kan vara förstecenter i ett lag med Stanley Cup-ambitioner.

Andrecenter? Absolut. Den talangen har han.

Men nummer ett?

Kan han verkligen bli en av ligans absolut bästa spelare?

Ja, uppenbarligen.

 

Hittills har han visat att han kan vara precis den ledare Rangers behöver.

Och han verkar trivas i den rollen.

- Henke gav oss chansen att vinna matchen. Alla visste att det var en viktig match. Och jag känner mig i bra form. Jag försöker bara skjuta så fort jag får läge och jag jobbart hårt för att komma i rätt position och få många lägen, sa han och fick det att låta enkelt.

Fyra mål har han gjort hittills. 

Bara Alexander Ovetjkin är bättre.

Plötsligt är det två svenska kungar som får Stanley Cup-drömmen att leva i Madison Square Garden.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag