Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

Tre Kronor är laget alla vill se förlora

Tre Kronor-spelarna firar ett mål mot SchweizFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Tre Kronor firarFoto: RONALD ZAK / AP TT NYHETSBYRÅN

BRATISLAVA.

Förr i tiden var det CCCP.

Nu är det Tre Kronor.

Sverige är det mest jagade laget i VM. Laget alla vill slå. Laget alla vill se förlora.

Det är viktigt att spelarna fattar läget.

Med all respekt för alla som gillar schlager. Vi som hade förmånen att få tillbringa den här lördagskvällen i Ondrej Nepela Arena i Bratislava bjöds definitivt på bättre underhållning.

Det finns ingen schlagersångare i världen som är en större artist än William Nylander på spelhumör.

Nylander var återigen en av Tre Kronors bästa spelare när Sverige slog Schweiz med 4-3. Och Gabriel Landeskog var som den där pålitliga trummisen som är det bultande hjärtat i orkestern. 

Men matchen väckte också viss oro.

 

Schweiz hade verkligen gjort sin hemläxa.

Coachen Patrick Fischer och hans sidekick Tommy Albelin hade studerat Sverige noggrant och hittat hur man kan störa världsmästarna.

Sverige har flera skickliga backar som gärna transporterar pucken ur egen zon, som gärna lägger den fräcka oväntade passningen.

Såna som John Klingberg, Oliver Ekman-Larsson och Erik Gustafsson är NHL-backar av absolut världsklass som nått superstjärnestatus just för att de är så modiga och har förmågan att lyckas med det oväntade.

Men satta under press kan de också göra misstag. Schweiz satte verkligen hård press på de svenska backarna så fort de hade pucken - över hela banan. Det blev stressigt för svenskarna många gånger och det blev misstag som motståndarna kunde utnyttja.

Även Sveriges skickligaste forwards som gillar att ha mycket puck sattes under hård press. Nylander tog sig ofta loss, men Elias Pettersson och Elias Lindholm hade det jobbigare. 

Här kommer vi också till de nya förutsättningarna i vår hockeyvärld.

 

Förr var det CCCP som dominerade i VM.

Nu har Tre Kronor två raka VM-guld och en uttalad ambition att vinna ett historiskt tredje VM-guld i rad. Något Sverige aldrig klarat och bara Sovjetunionen och Tjeckien lyckats med i modern tid. 

Det betyder också att Sverige är stilbildande. I hur man spelar hockey, i hur man förbereder sig - i allt.

Alla motståndare studerar Grönborg och Sverige.

Alla andra vill få stopp på den svenska storhetstiden och knäcka mästarna.

Alla vill se Tre Kronor förlora.

 

Och de andra lär av de bästa, Schweiz har Tommy Albelin i båset, Ryssland har Lasse Johansson (gamle mästaren med Skellefteå) i ledarstaben och jag lovar att även Kanada har anlitat någon svensk ”konsult” i smyg.

Schweiz gjorde en väldigt bra match mot Sverige. Detta landslag har en större taktisk skicklighet nu för tiden och några riktiga superstars.

Roman Josi var en annan av den här lördagskvällens stora artister.

Finalförlusten mot Sverige i fjol svider förstås fortfarande och Schweiz har en fulltändig övertygelse om att man har vad som krävs för att besegra Sverige. Det var uppenbart i tredje perioden då kvitteringen till 3-3 kom med nio minuter kvar att spela.

Men Sverige kom tillbaka.

Oliver Ekman-Larsson gjorde segermålet.

Elegant framspelad av...

...ja, behöver jag ens skriva det?

William Nylander förstås.

LÄS MER: Hockey-VM 2019 – spelschema, tabeller och resultat